Antonescu se opune tentativei lui Ponta de a controla direct toate serviciile şi instituţiile

Victor Ponta versus Crin Antonescu
Victor Ponta versus Crin Antonescu (Epoch Times)

Preşedintele liberalilor, Crin Antonescu, a declarat vineri că „tentativa de a controla direct toate aceste servicii şi instituţii nu ţine decât de un soi de paranoia politico-guvernamentală” făcând referire la ultima dorinţă a premierului Victor Ponta de a-l numi personal pe şeful Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei (DGIA).

Antonescu a anunţat că PNL se va opune în Parlament proiectului de lege iniţiat de PSD potrivit căruia şeful DGIA va fi numit în mod direct de către premier, adăugând că acest proiect vine în contextul mai multor demersuri asemănătoare realizate de Ponta, care au dus la concentrarea puterii în mâinile sale. Propunerea legislativă urmează să intre în discuţia Comisiei de apărare din Senat săptămâna viitoare.

"Pe scurt, şeful Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei va fi, conform acestei modificări legislative, urmează a fi numit direct de prim-ministru, până acum era numit de ministrul Apărării, cu avizul CSAT. De asemenea, Departamentul de Înzestrare al Armatei, care urmează a fi comasat şi cu cel de patrimoniu, era o direcţie generală, şi acesta condus - spune proiectul de lege - de un civil sau de un militar, urmează să fie şi conducătorul acestui departament numit direct de primul-ministru.

Dacă îmi aduc aminte că acelaşi domn Victor Ponta a modificat la Ministerul de Interne organizarea, modificare în urma căreia nu ministrul de Interne mai numeşte şeful DGIPI, ci primul-ministru direct. Dacă adaug la asta, vedem, domnul prim-ministru vrea să numească direct şi şeful Poliţiei Române, pe care să-l facă secretar de stat, ajung la două concluzii: unu, că domnul prim-ministru doreşte într-o măsură mai mare decât oricare alt prim-ministru de până acum să modifice legislaţia încât toată puterea în zone foarte speciale, cu serviciu de informaţii din Interne, serviciu de informaţii din Armată, înzestrarea din Armată, şeful Poliţiei să depindă direct de persoana primului ministru; doi, nu mai are încredere nici în propriii miniştri", a precizat Crin Antonescu.

În opinia lui Antonescu, aceasta este de fapt o "tentativă de a controla direct toate aceste servicii şi instituţii nu ţine decât de un soi de paranoia politico-guvernamentală".

Propunerea legislativă a fost semnată de parlamentarii PSD Mircea Duşa, Ion Mocioalcă, Ilie Sârbu, Gabriel Oprea şi Dan Tătaru. Liderul liberal a adăugat că iniţial propunerea legislativă a fost semnată şi de senatorul PNL Corneliu Dobriţoiu pe care "l-o fi luat valul în grupul de foşti militari", dar acesta şi-a retras ulterior semnătura.

Deci, să recapitulăm: Premierul Ponta a modificat legea pentru a-l numi personal pe şeful Direcţiei de Protecţie Internă a MAI, şi-a subordonat direct şeful Antifraudei, vrea să numească, tot direct, şeful STS, precum şi pe cel al Poliţiei Române şi al Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei.