Unul dintre magistraţii responsabili să schimbe legile Justiţiei, sancţionat de CSM

Preşedintele AMR Gabriela Baltag, unul dintre puţinii magistraţi care se vor ocupa de schimbarea legilor Justiţiei, a încălcat Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor.
Judecătoarea Gabriela Baltag (ziarulceahlaul.ro)
Andrei Pricopie
17.02.2016

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a constatat că şefa Asociaţiei Magistraţilor din România, judecătoarea Gabriela Baltag de la Tribunalul Neamţ, a încălcat normele de conduită reglementate de Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor, se arată într-un comunicat remis marţi de CSM.

Potrivit CSM, Gabriela Baltag a încălcat prevederea conform căreia "judecătorii şi procurorii nu îşi pot exprima părerea cu privire la probitatea profesională şi morală a colegilor lor".

Hotărârea nu este însă definitivă şi poate fi atacată cu contestaţie la Plenul Consiliului în termen de cinci zile de la comunicare, iar hotărârea Plenului poate fi atacată cu recurs la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în termen de 15 zile.

"Conform dispoziţiilor din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Superior al Magistraturii, hotărârea Secţiei pentru judecători prin care se constată încălcarea normelor de conduită reglementate de Codul deontologic rămasă irevocabilă se depune la dosarul profesional al magistratului", se mai precizează în comunicat.

Cine este Gabriela Baltag

Preşedintele AMR Gabriela Baltag este unul dintre puţinii magistraţi care fac parte din grupul de lucru constituit recent de ministrul Justiţiei, Raluca Prună, pentru pregătirea modificărilor la pachetul legilor Justiţiei.

În urmă cu un an, judecătoarea a intrat în vizorul Inspecţiei Judiciare a CSM după ce i-a cerut demisia şefei Înaltei Curţi, Livia Stanciu, în urma achitării Marianei Rarinca. Ulterior decizia de achitare a fost infirmată, femeia respectivă fiind condamnată definitiv pentru şantaj la adresa şefei ÎCCJ, însă Gabriela Baltag nu şi-a mai retras acuzaţiile.

"Din gândurile dnei Baltag despre Justiţie, pe care nu văd de ce nu le-ar transpune în activitatea din grupul de lucru, vă atrag atenţia asupra unei declaraţii din aprilie anul trecut, când aprecia că acţiunile procurorilor ar face parte dintr-o "campanie de manipulare care nu are nicio legătură cu ideea de dreptate şi poate fi interpretată ca o scuză pentru lipsa de acţiune din anii anteriori", scria, într-un articol recent publicat pe ziare.com, şi jurnalista Ioana Ene.

Cât despre grupul de lucru responsabil să schimbe legile Justiţiei, înfiinţat sub tutela noului ministru al Justiţiei, numele Gabrielei Baltag nu este singurul controversat de pe listă, după cum a remarcat Ioana Ene aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor