UNPR: România nu va accepta ca poziţiile anti-româneşti, antisemite şi pro-fasciste să fie validate prin acţiuni sau declaraţii
alte articole
Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR) dezaprobă şi condamnă cu fermitate afirmaţiile preşedintelui Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, în urma deciziei autorităţilor române de a refuza reînhumarea rămăşiţelor pământeşti ale scriitorului Nyiro Jozsef pe teritoriul ţării noastre.
"UNPR consideră că aceste declaraţii nu pot fi considerate altfel decât regretabile, iresponsabile şi incompatibile cu demnitatea publică ocupată de Kover Laszlo în statul ungar. (...) România nu va accepta ca poziţiile anti-româneşti, antisemite şi pro-fasciste să fie validate prin acţiuni sau declaraţii, indiferent de cine încearcă astfel de demersuri. Nu este nici european, nici moral şi nici legal ca interesele electorale ale unor formaţiuni maghiare care îşi asumă un discurs extremist să fie garantate şi girate de vreunul dintre înalţii demnitari ai Ungariei", subliniază progresiştii într-un comunicat remis, luni, AGERPRES.
UNPR îi invită atât pe preşedintele legislativului ungar, cât şi pe ceilalţi politicieni din ţara vecină să îşi cântărească mai bine afirmaţiile şi să renunţe la atitudini cu substrat electoral.
"Credinţa noastră fermă este că România nu poate da curs unei astfel de solicitări, ţinând seama, pe de o parte de valorile noastre şi de identitatea noastră europeană, iar pe de altă parte de ingerinţele inacceptabile pe care şi le permite un demnitar străin într-o chestiune în care ţara noastră este suverană", se arată în comunicatul citat.
Preşedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, a criticat, dur, duminică, Executivul de la Bucureşti, susţinând că ar fi împiedicat procesul de reînhumare a scriitorului maghiar Nyiro Jozsef.
Ceremonia de reînhumare a scriitorului maghiar Nyiro Jozsef a fost anulată în ultimul moment, după ce Prefectura Harghita a atacat în instanţă adeverinţa de reînhumare.
Duminică, la Odorheiu Secuiesc, a avut loc doar o manifestare de comemorare a lui Nyiro Jozsef, la care au participat aproximativ două mii de oameni.