Elenina Nicuţ: Nu văd posibilitatea ca vreo interceptare din dosarele în curs să rămână în picioare

Prin decizia sa privind interceptările, CCR a comis un exces de putere şi a ştirbit independenţa judecătorilor, este de părere avocata Elenina Nicuţ.
Justiţia
Justiţia (Shutterstock)

În chestiunea neconstituţionalităţii interceptărilor, CCR a trecut peste o vădită inadmisibilitate a excepţiei ridicate şi a comis un exces de putere, pentru că a interpretat şi aplicat legea, ceea ce nu poate face decât instanţa de judecată, a declarat, în cadrul unui interviu acordat ziare.com, avocata Elenina Nicuţ.

Elenina Nicuţ a explicat că toate probele din dosarele în curs în a căror obţinere SRI a intervenit în orice fel vor fi probabil anulate, iar instanţele nu vor avea mare marjă de apreciere.

"Când va fi invocată nulitatea, judecătorului nu-i va mai rămâne decât să ia copy-paste din decizia CCR şi să admită solicitarea şi să elimine probele. Prea mare marjă de interpretare şi aplicare această motivare nu mai lasă. Ea limitează libertatea de apreciere. A fost ştirbită şi independenţa judecătorilor", a declarat avocata.

Întrebată care probe vor pica în contextul în care, în urma deciziei CCR, vor fi afectate de nulitate relativă probe, interceptări telefonice, ambientale, filaje, Elenina Nicuţ a replicat: "Din tot ce înseamnă dosar pe rol, al instanţelor şi al parchetului. Neconstituţionalitatea antrenează aproape automat nelegalitatea. Mai ales în condiţiile unei motivări ca aceasta".

Mai mult, avocata nu crede că există posibilitatea ca unele interceptări să rămână în picioare. "Eu nu văd o asemenea posibilitate. Şi nu e vorba numai despre interceptări, ci despre tot ce înseamnă supraveghere tehnică în care a apărut un alt organ decât cel de cercetare penală sau al poliţiei."

"Întrebarea este dacă şi probele derivate din probe nule, adică cele obţinute în baza supravegherii tehnice, vor avea aceeaşi soartă. De exemplu, din interceptări am aflat ceva şi ca urmare am cerut percheziţia. Pică şi percheziţia? Va fi o discuţie", a adăugat avocata.

CCR "a luat pâinea de la gura instanţei, care nu mai are cum să aprecieze potrivit propriei convingeri ce face cu proba respectivă. Se uită în decizia CCR şi dă verdictul. A fost ştirbită şi independenţa judecătorilor", a apreciat Elenina Nicuţ.

Pentru a citi integral interviul intraţi aici.