Decizia CCR care a spart "Binomul". Guvernul Cioloş a adoptat o ordonanţă salvatoare
alte articole
La scurt timp după ce a primit undă verde de la CSAT, Guvernul Cioloş a adoptat o ordonanţă de urgenţă menită să ţină sub control situaţia declanşată de decizia CCR prin care a fost declarată neconstituţională prevederea din Codul de Procedură Penală ce permitea serviciilor secrete să facă interceptări în dosarele penale, a anunţat vineri seară, în cadrul unei conferinţe de presă, ministrul Justiţiei, Raluca Prună.
"În discuţie era o sintagmă care vorbea de "alte organe specializate ale statului". Curtea a considerat că sintagma este neclară şi că ar extinde într-un mod necuvenit din punctul de vedere al dispoziţiilor din Codul de Procedură Penală cercetarea penală la alte categorii decât procurorul, poliţistul judiciar sau lucrătorii specializaţi de poliţie. În sensul de a pune în acord cerinţa din decizia CCR, Guvernul a adoptat această ordonanţă de urgenţă pornind de la două principii.
Primul principiu este că avem o singură infrastructură care poate face posibilă punerea în executare a mandatelor de executare şi că această structură aparţine SRI. Al doilea principiu este că ceea ce am dorit să facem prin OUG este să venim de îndată cu o soluţie care să facă imposibilă sincopa în actul de urmărire penală pe care îl fac procurorii", a declarat Raluca Prună.
Ministrul Justiţiei a subliniat că, prin adoptarea acestei OUG, Guvernul "nu anticipează niciun fel de soluţii". "Am spus şi acum câteva zile, societatea românească trebuie să facă o dezbatere cu privire la ce fel de cadru doreşte - doreşte să folosească în continuare ceea ce avem acum împreună cu un complex de garanţii în sensul celor cerute de Curte, sau doreşte să dubleze sau să creeze o altă infrastructură pe care să o plaseze la nivelul parchetelor".
Ce prevede ordonanţa
"Procurorii şi organele de cercetare penală vor fi singurii în măsură să pună în executare mandatele de supraveghere tehnică dispuse în dosarele de cercetare penală, utilizând în mod nemijlocit şi independent infrastructura SRI. Modul concret de acces al organelor judiciare la sistemele tehnice va fi stabilit prin protocoale de cooperare.
Actul normativ adoptat astăzi dispune o soluţie de urgenţă pentru asigurarea continuităţii anchetelor, inclusiv în cauzele care implică cooperarea judiciară internaţională. Guvernul consideră că este nevoie de o amplă dezbatere publică pentru organizarea unei instituţii responsabile pentru punerea în executare a supravegherii tehnice", se arată într-un comunicat remis de Executiv.
Astfel, prin modificarea Codului de Procedură Penală, pentru punerea în executare a supravegherii tehnice, procurorul, organele de cercetare penală sau lucrătorii specializaţi din cadrul poliţiei folosesc nemijlocit sistemele tehnice şi proceduri adecvate, de natură să asigure integritatea şi confidenţialitatea datelor şi informaţiilor colectate.
Furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice sau furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului sau de orice tip de comunicare ori de servicii financiare sunt obligaţi să colaboreze cu procurorul, organele de cercetare penală sau lucrătorii specializaţi din cadrul poliţiei, în limitele competenţelor acestora, pentru punerea în executare a mandatului de supraveghere tehnică.
Organele de cercetare penală speciale, conform unei alte modificări, vor avea posibilitatea în cauzele privind infracţiuni de terorism şi infracţiuni contra securităţii naţionale să efectueze punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică.
De asemenea, prin modificarea Legii privind organizarea judiciară, s-a introdus prevederea potrivit căreia semestrial sau ori de câte ori este nevoie, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sau unul dintre judecătorii anume desemnaţi de către acesta verifică modul de punere în aplicare în cadrul Centrului Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor a supravegherilor tehnice realizate de organele de urmărire penală.
Ministerul Public este autorizat să deţină şi să folosească mijloace adecvate pentru obţinerea, verificarea, prelucrarea, stocarea şi descoperirea informaţiilor privitoare la infracţiunile date în competenţa parchetelor, în condiţiile legii (ţinând cont de existenţa unor prevederi anterioare în acest sens pentru DNA şi DIICOT).
Executivul modifică, prin această OUG, şi Legea privind organizarea şi funcţionarea SRI astfel încât pentru relaţia cu furnizorii de comunicaţii electronice destinate publicului, Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor este desemnat cu rolul de a obţine, prelucra şi stoca informaţii în domeniul securităţii naţionale. La cererea organelor de urmărire penală, Centrul asigură accesul nemijlocit şi distinct al acestora la sistemele tehnice în scopul executării supravegherii tehnice în dosarele de cercetare penală.
Ordonanţa creează cadrul legal pentru ca Ministerul Public şi DIICOT să aibă structuri de poliţie judiciară pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică. Aceste structuri vor fi formate din ofiţeri sau agenţi de poliţie judiciară detaşaţi de la MAI, care îşi vor desfăşura activitatea sub directa conducere şi controlul nemijlocit al procurorilor.
Potrivit documentului citat, la DIICOT vor fi detaşaţi 40 de ofiţeri sau agenţi de poliţie judiciară, iar printr-o Hotărâre adoptată tot astăzi de Guvern, la Ministerul Public şi la DNA vor fi detaşaţi câte 40 de ofiţeri sau agenţi de poliţie judiciară.
Actul normativ a fost elaborat în colaborare cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, DIICOT şi DNA şi a fost avizat de CSAT.