UNICEF: Urbanizarea masivă pericol real pentru copii
alte articole
Urbanizarea lipseşte sute de milioane de copii din întreaga lume de posibilitatea de a beneficia de servicii de bază, avertizează UNICEF în Raportul ”Starea Copiilor Lumii 2012: Copiii într-o lume urbană”.
Potrivit raportului, procesul de urbanizare este inevitabil. În câţiva ani, majoritatea copiilor vor creşte în oraşe sau mai degrabă în zone urbane decât în zone rurale. Copiii născuţi în oraşe deja reprezintă 60 la sută din creşterea numărului populaţiei urbane.
Directorul executiv UNICEF, Anthony Lake consideră astăzi că un număr tot mai mare de copii care trăiesc în mahalale şi cartiere sărace din oraşe sunt printre cele mai dezavantajate şi vulnerabile grupuri sociale din lume, lipsiţi de servicii şi drepturi elementare. ”Ignorând aceşti copii şi uitându-i în acele cartiere sărace, nu facem altceva decât să-i privăm de şansa de a se dezvolta şi a-şi atinge potenţialul, lipsind şi societatea de beneficiile economice pe care le-ar putea aduce ei, pentru a avea o populaţie urbană sănătoasă”, a declarat Lake.
Potrivit raportului, oraşele oferă copiilor multe avantaje precum accesul la şcoli mai bune, clinici şi locuri pentru distracţie. Cu toate acestea, aceleaşi oraşe din întreaga lume înregistrează cele mai mari disparităţi în domeniul sănătăţii copiilor, educaţiei şi oportunităţilor pentru copii.
Experţii spun că lipsurile îndurate de copiii din comunităţile urbane sărace sunt adesea ascunse de datele statistice generale care pun la un loc toţi orăşenii – bogaţi şi săraci deopotrivă. Când asemenea medii statistice sunt utilizate în elaborarea politicilor urbane şi alocarea resurselor, nevoile celor mai săraci riscă să fie trecute cu vederea.
Ignorând aceşti copii şi uitându-i în acele cartiere sărace, nu facem altceva decât să-i privăm de şansa de a se dezvolta şi a-şi atinge potenţialul, lipsind şi societatea de beneficiile economice pe care le-ar putea aduce ei, pentru a avea o populaţie urbană sănătoasă
Raportul Starea Copiilor Lumii 2012 solicită o mai mare recunoaştere a eforturilor comunităţii în lupta contra sărăciei urbane şi oferă exemple de parteneriate eficiente stabilite cu cei mai săraci oameni din mediul urban, inclusiv copii şi adolescenţi.
UNICEF este prezent în peste 150 de ţări şi teritorii pentru a ajuta copiii să supravieţuiască din copilărie, până în adolescenţă.