Noul studiu al Unicef sustine ca obiectivele de dezvoltare ale mileniului pentru copii pot fi atinse mai repede

(PATRICK SEEGER / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
08.09.2010

Comunitatea globala poate salva milioane de vieti daca investeste mai intai in copiii si comunitatile cele mai defavorizate, conform unui nou studiu al UNICEF dat publicitatii astazi. O astfel de abordare s-ar putea concentra, de asemenea, si pe disparitatile din ce in ce mai acute care insotesc progresul catre punerea in practica a Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului (ODM).

Noile informatii sunt prezentate in doua publicatii lansate astazi de UNICEF: Narrowing the Gaps to Meet the Goals (Eliminarea disparitatilor in scopul indeplinirii obiectivelor) si Progress for Children: Achieving the MDGs with Equity (Progres pentru copii: indeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului — ODM in mod echitabil).

Chiar daca se fac mari progrese la nivel international in scopul indeplinirii Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, trebuie depuse mai multe eforturi in urmatorii cinci ani.

Comparand eficienta diferitelor strategii de sanatatea pentru interventiile speciale in favoarea celor mai nevoiasi oameni, studiul a constatat ca, daca se iau in calcul copiii cei mai saraci si mai defavorizati, cu un milion de dolari s-ar putea salva mult mai multe vieti fata de cum sunt cheltuite fondurile in prezent.

„Constatarile noastre pun sub semnul intrebarii rationamentul traditional conform caruia accentul pus pe copiii cei mai saraci si mai defavorizati nu este eficient din punct de vedere al costurilor”, afirma Anthony Lake, Directorul Executiv al UNICEF. „O strategie care se concentreaza pe egalitate nu numai ca ne va aduce o victorie morala — dreapta in principiu — ci una chiar mai stimulanta: dreapta in practica”.

Studiul a fost efectuat prin consultare cu o serie de experti externi care au descris principalele concluzii ca fiind surprinzatoare si semnificative totodata.

„Rezultatele studiului UNICEF m-au facut sa ma gandesc ca accentul pe egalitate poate fi convingator in sensul ca ofera nu numai o baza esentiala, ci si o baza de valori”, afirma Lawrence Haddad, Directorul respectatului Institut de Studii de Dezvoltare, Sussex, autorul blogului, Development Horizons, si un participant al grupului de lucru al expertilor externi care au evaluat modelarea preliminara a studiului.

Printre concluziile esentiale ale studiului UNICEF se includ urmatoarele:

Abordarea concentrata pe egalitate imbunatateste profitul, evitand decesele in randul copiilor si mamelor dar si episoadele de reducere a dezvoltarii, prin comparatie cu metoda alternativa.

Folosind abordarea bazata pe egalitate, o investitie de 1 milion de dolari pentru reducerea deceselor din randul copiilor sub cinci ani dintr-o tara cu venit mediu scazut si cu o mare rata a mortalitatii ar evita cu 60% mai multe decese prin comparatie cu abordarea actuala.

Starea proasta de sanatate si analfabetismul se concentreaza la nivelul celor mai nevoiasi copii, prin urmare, furnizarea de servicii de baza pentru acesti copii poate accelera foarte mult progresul catre ODM si poate reduce disparitatile dintre natiuni.

Progress for Children: Achieving the MDGs with Equity (Progres pentru copii: indeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului — ODM cu egalitate), raportul UNICEF privind progresul pentru relizarea ODM, prezinta dovezi ale disparitatilor legate de o gama de indicatori cheie, inclusiv dintre natiunile in curs de dezvoltare si cele industrializate, dintre cincimea cea mai bogata si cea mai saraca din cadrul natiunilor, dintre populatiile rurale si cele urbane si dintre baieti si fete. Printre altele studiul mentioneaza urmatoarele:

Copiii din 20% din cele mai sarace gospodarii din lumea in curs de dezvoltare sunt de doua ori mai expusi deceselor inainte de-a implini cinci ani decat copiii din 20% din cele mai bogate gospodarii.

Copiii din quintila inferioara sunt de doua ori mai expusi malnutritiei si se confrunta cu un risc mult mai mare legat de reducere a cresterii lor prin comparatie cu copiii din quintila superioara.

In ciuda eforturilor facute in ultimul deceniu pentru realizareai egalitatii de gen la nivelul educatiei elementare, fetele si tinerele femei din regiunile in curs de dezvoltare sunt intr-un dezavantaj considerabil in ceea ce priveste accesul la educatie, in special la nivelul educatiei gimnaziale si liceale.

Din 884 de milioane de oameni care nu au acces la surse de apa potabila imbunatatite, 84% dintre acestia locuiesc in zonele rurale.

„Declaratia Mileniului a fost proiectata pentru a imbunatati viata celor mai defavorizate persoane din lume”, a afirmat Lake. „Noi consideram ca aceste concluzii ale studiului pot avea un efect real asupra rationamentului global cu privire la modul in care urmarim indeplinirea ODM, precum si asupra dezvoltarii umane in general — si ne va ajuta sa imbunatatim viata a milioane de copii vulnerabili.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor