UNICEF atenţionează asupra traficului cu copii din Haiti

Şefa UNICEF, Ann Veneman. (Pool / Getty Images)
Epoch Times România
10.02.2010

Şefa UNICEF, Ann Veneman, a atenţionat, într-un interviu pentru Associated Press, că există persoane care ar putea încerca în continuare să scoată ilegal copii din Haiti, spunând că protejarea tinerilor care au supravieţuit cutremurului este principala preocupare a agenţiei ONU.

UNICEF iniţiază un program de identificare a copiilor care şi-au pierdut sau nu-şi pot găsi părinţii. Organizaţia lucrează de asemenea cu alte grupări pentru a-i adăposti pe copiii singuri în facilităţi unde pot primi hrană, apă şi consiliere psihologică, a precizat ea.

Veneman, care a vizitat Haiti săptămâna trecută, consideră că în orice criză umanitară există riscul ca minorii să fie scoşi din ţară de traficanţi pentru exploatare sexuală, adopţii, muncă sau în alte scopuri ilegale. 'Aceasta este o mare îngrijorare' în Haiti, a atenţionat ea.

Săptămâna trecută, zece americani au fost inculpaţi pentru răpire şi asociere la un grup criminal pentru că, la 29 ianuarie, au încercat să ducă 33 de copii în Republica Dominicană fără documentele necesare. Misionarii baptişti au spus că voiau să-i ducă pe minori într-un orfelinat din Republica Dominicană după cutremurul devastator şi că nu au avut decât intenţii bune.

Veneman a mai afirmat că UNICEF a fost informată în legătură cu alte cazuri 'unde există îngrijorări privind copii care nu au avut documentele necesare atunci când au plecat''.

Oficiali special instruiţi au fost trimişi pe aeroportul din Port-au-Prince şi la graniţa cu Republica Dominicană pentru a verifica documentele.

Ea a refuzat să comenteze situaţia americanilor reţinuţi, spunând că sistemul judiciar din Haiti se ocupă de acest caz. Veneman a mai spus că premierul haitian Jean-Max Bellerive şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu atenţie deosebit de mare acordată de mass-media americanilor reţinuţi.

Şefa UNICEF a mărturisit că nu există nicio estimare privind numărul copiilor rămaşi singuri după cutremurul de la 12 ianuarie. Înainte de seism, existau între 300.000 şi 350.000 de copii în unităţile de asistenţă, însă mulţi fuseseră abandonaţi de părinţii prea săraci să poată avea grijă de ei.

Câteva orfelinate s-au prăbuşit în urma cutremurului, cauzând moartea a numeroşi copii, deşi nu există cifre exacte.

"Principala preocupare este protejarea copiilor, asigurarea că au acoperiş deasupra capului, hrană, apă, nevoile şi îngrijirile de bază", a declarat Veneman.

UNICEF a început un program prin care le dă copiilor un fel de identitate, precum banderole pe braţ, pentru a se asigura că pe măsură ce procesul avansează îi pot reuni cu ceilalţi membri ai familiei.

Potrivit estimărilor, 38% din populaţia de nouă milioane a Haitiului are sub 15 ani, iar circa 45% - sub 18 ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor