Un parteneriat pentru prevenirea abandonului şcolar, semnat de UNICEF şi GDF SUEZ Energy România

Epoch Times România
10.09.2010

Un parteneriat pentru creşterea participării şcolare şi prevenirea abandonului şcolar folosind modelul de intervenţie ZEP (Zone de Educaţie Prioritare), a fost semnat, joi, de UNICEF şi GDF SUEZ Energy România, se precizează într-un comunicat de presă remis AGERPRES.

GDF SUEZ Energy România va susţine timp de 2 ani proiectul derulat de UNICEF şi partenerii săi. Acesta va fi implementat în şcoli din 16 comunităţi dezavantajate din judeţele Braşov, Călăraşi, Covasna, Tulcea şi Vrancea, cu scopul de a creşte participarea şcolară şi de a reduce numărul cazurilor de abandon în şcolile din aceste comunităţi.

Proiectul urmăreşte prevenirea abandonului şcolar prin intervenţii la nivelul şcolii (eficientizarea managementului şcolar, adaptarea curriculumului, metode de predare), la nivelul familiei (sprijin acordat copiilor în activitatea lor educaţională, mediere şcolară) şi la nivelul comunităţii (mobilizarea comunităţii în vederea sprijinirii participării şcolare prin stimularea accesului copiilor din familiile dezavantajate la serviciile de bază).

"În România există încă multe comunităţi cu o rată redusă a participării şcolare, copii care abandonează prematur sistemul de educaţie, copii neşcolarizaţi, cu rată redusă de frecventare a şcolii. Această situaţie generează un cerc vicios al sărăciei şi excluderii sociale şi este mult accentuată de criza economică. Parteneriatul semnat astăzi cu GDF SUEZ Energy România reprezintă un prim pas în mobilizarea sectorului privat şi a comunităţilor pentru a asigura accesul la educaţie de calitate pentru toţi copiii. Educaţia oferă cheia care deschide porţi în viaţă, iar GDF SUEZ Energy România este gata să investească în viitor pentru că viitorul copiilor începe la şcoală", a declarat reprezentantul UNICEF în România, Edmond McLoughney.

La rândul său, Yvonnick David, director general al GDF SUEZ Energy România, a precizat că "educaţia reprezintă o direcţie strategică a politicii de responsabilitate socială".

"De aceea am ales să susţinem acest proiect care pune accent pe mobilizarea tuturor actorilor implicaţi, la nivelul familiei, şcolii şi al comunităţii. Suntem convinşi că putem contribui la o viaţă mai bună a copiilor prin facilitarea accesului la educaţie, astfel încât să-şi poată croi un drum în viaţă", a declarat Yvonnick David.

În România, 2 copii din 10 părăsesc şcoala înainte de clasa a 8-a. Rata oficială de abandon şcolar pentru cursul elementar şi gimnazial a atins 1,9% în anul şcolar 2007/2008. Fenomenul este mai frecvent la gimnaziu (2,2%), în zonele rurale (2,2%) şi mai frecvent în cazul băieţilor (2,2%). Totodată, se estimează că în ultimii 10 ani între 300.000 şi 400.000 de elevi au abandonat educaţia obligatorie.

În anul şcolar 2010/2011 aproximativ 5.000 de copii vor fi beneficiarii acestui proiect care îşi propune transformarea şcolilor într-un mediu prietenos prin implicarea activă a tuturor actorilor: personal didactic, elevi, părinţi şi alţi membri ai comunităţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor