Eco-casele ucrainene sunt inspirate de tradiţia populară

"Ucrainenii percepeau casele ca pe un organism viu, care dacă nu era tratat în mod corespunzător, ar fi putut dăuna proprietarul său", scrie ecologistul Volodimir Korol.
Alina Maslakova
23.08.2012

Kiev, Ucraina - În secolele anterioare, în Ucraina se spunea că un om trebuie să crească un copil, să planteze un copac şi să construiască o casă în timpul vieţii sale. Dar timpul trece, iar înţelepciunea populară rămâne în urma realităţilor moderne.

Plantarea unui copac încă este destul de uşoară şi deşi este mai dificil, creşterea unui copil este un lucru pe care multă lume îl face. Dar puţini oameni din această lume modernă şi-ar construi o casă cu propriile mâini.

Cu toate acestea, obiceiul nu este total pierdut în Ucraina. La sate, oamenii au continuat să construiască case tradiţionale chiar şi în secolul XX, astfel încât metodele vechi au fost conservate.

Mai mult decât atât, există în prezent o tendinţă de construire a unor case ecologice contemporane pe baza tehnicilor tradiţionale folosite de diferite grupuri etnice.

Credinţa populară

Deşi sunt variate, etniile din Ucraina aveau un singur lucru în comun – casele lor erau adaptate pentru mediu. Ele împărtăşeau înţelegerea trăirii în armonie cu mediul înconjurător.

Arhitectul Volodimir Korol explică credinţele din spatele metodelor tradiţionale de construcţie în cartea sa intitulată "Arhitectură şi Proiectarea Locuinţei".

"Ucrainenii percepeau casele ca pe un organism viu, care dacă nu era tratat în mod corespunzător, ar fi putut dăuna proprietarului său", scrie Korol.

Existau reguli clare prestabilite în legătură cu locul unde ar trebui plasată o clădire. De exemplu, ucrainenii nu au construit casele pe foste drumuri, pe câmpii inundabile sau de-a lungul albiilor uscate.

De asemenea, ei testau energiile locului unde urmau să realizeze construcţia, prin plasarea de secară în locurile-cheie ale viitoarei case: piatra de temelie, şemineul, în faţa vetrei şi în locul unde va fi poziţionat patul.

Dacă secara se înnegrea înainte de răsărit, locul era considerat nepotrivit. Dacă cerealele rămâneau intacte, locul era favorabil. "Un loc foarte bun era considerat cel unde vitele se opreau să se odihnească", scrie Korol.

Moderno-tradiţional

Locuinţele populare din diferite regiuni ale Ucrainei aveau propriile lor caracteristici în ceea ce priveşte materialele şi tehnicile. Oamenii angajaţi în construcţiile ecologice din Ucraina folosesc în principal două tipuri de clădiri tradiţionale ucrainene: case din nuiele şi lut şi case din chirpici.

Casele din nuiele şi lut sunt clădiri cu un cadru de lemn umplut cu un amestec de lut, zidurile fiind albite pe ambele părţi. Clădirile din chirpici erau făcute din cărămizi de noroi şi paie uscate la soare. Astfel de case sunt răcoroase în timpul verii şi călduroase în timpul iernii.

Vitaly Fasolya, un constructor ecologic ce conduce proiectul Toloka Info, o resursă non-profit pentru construcţii de case ecologice, susţine că tehnologiile tradiţionale de construcţie sunt acum adesea combinate cu tehnici moderne mai avansate.

De exemplu, pereţii goi sunt umpluţi cu baloturi de paie, cu toate că în mod tradiţional, ucrainenii nu aveau prese de balotat, susţine Fasolya. În astfel de clădiri, baloturile de paie sunt introduse în cadrul exterior şi în pereţii interiori, care sunt construiţi din chirpici uscat la soare.

O temelie de beton sau piloni cu înşurubare pot fi folosiţi pentru fundaţie, iar acoperişurile care erau odinioară din paie, sunt acum realizate din ţiglă, ardezie sau alte materiale moderne.

Sistemele moderne de inginerie, colectoarele solare, recuperatoarele din sistemele de ventilaţie, panourile solare şi tehnologiile moderne de încălzire sunt de asemenea, combinate cu tehnicile tradiţionale.

Fasolya a afirmat că această tendinţă de construcţie se extinde, deoarece preocuparea pentru mediul înconjurător devine din ce în ce mai presantă.

"Nu sunt mulţi oameni care îşi construiesc case ecologice în Ucraina, dar în fiecare an numărul lor creşte. Ei sunt fie oameni bogaţi, care trăiesc un stil de viaţă sănătos, sau inovatori prin natură, care sunt frecvent interesaţi de diverse practici spirituale", a relatat Fasolya.

Fasolya susţine că şi alte tipuri de persoane se implică în astfel de construcţii, şi implică la rândul lor oamenii din jurul lor.

"Există puţini oameni înstăriţi, cum sunt birocraţii, locuitorii din mediul urban, fermieri, care împărtăşesc convingerile ideologice moderne - ei sunt interesaţi de sănătate, ecologie şi dezvoltare personală. Ei construiesc aceste case singuri, implicându-şi membrii familiei, prietenii şi cunoscuţii în acest proces", afirmă Fasolya.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor