Soia – pro sau contra?

Plante de soia mutate genetic la o fermă lângă Santa Fe, 500 km de Buenos Aires
Plante de soia mutate genetic la o fermă lângă Santa Fe, 500 km de Buenos Aires (JUAN MABROMATA / AFP / Getty Images)

Cred că majoritatea dintre noi a auzit că soia face parte din categoria produselor cu cele mai multe proprietăţi utile în ceea ce priveşte sănătatea umană. Cel puţin, aşa s-a considerat timp de decenii. Astăzi, totuşi, continuă să apară noi date ştiinţifice care demonstrează contrariul. În plus, în acelaşi context este actual şi subiectul OMG-urilor. Pot oare manipulările genetice ale omului şi studiile recente să ne facă să renunţăm la soia?


Soia a devenit un produs foarte popular în întreaga lume. Pe lângă mâncărurile tradiţionale asiatice, cum ar fi, edamame, tofu, tempeh, etc., soia a devenit principala alternativă pentru produsele de origine animală. Desigur, putem discuta mult referitor la gustul înlocuitorilor de soia, totuşi, utilitatea acestora este de necontestat. Spre exemplu, produsele din soia nu conţin colesterol şi reduc substanţial riscul de cancer.

În plus, în 1930, oamenii de ştiinţă au descoperit că soia şi alte plante boabe conţin compuşi naturali - izoflavone, care au efecte anti-tumorale. Este adevărat că structura chimică a acestor substanţe este similară estrogenului uman. Genisteinul – unul dintre izoflavonele de soia, este asemănător cu estradiolul - cel mai răspândit estrogen din organismul femeii, aflat în perioada de reproducere. Ţinând cont de acestea, nu poate să nu apară o întrebare firească: au oare produsele din soia efecte de feminizare a bărbaţilor sau un eventual aport în ceea ce priveşte dezvoltarea cancerului în cazul femeilor?

Oamenii de ştiinţă au efectuat multiple cercetări în acest sens, dar nu au descoperit efecte adverse ale soia în ceea ce priveşte dereglarea funcţiei hormonale şi nivelurilor de testosteron şi spermatozoizi la bărbaţi (Hamilton-Reeves JM, Vazquez G, Duval SJ, Revista Fertil steril 2010; 94: 997-1007).

Studiile savanţilor au infirmat şi riscul dezvoltării cancerului mamar în cazul femeilor. Cercetătorii de la Universitatea din California de Sud, au analizat rezultatele a opt experimente efectuate şi au ajuns la concluzia că femeile care consumă o cană de lapte de soia sau o jumătate de ceaşcă de tofu în fiecare zi, au un risc cu 30% mai mic de a dezvolta cancer de sân.

Produsele din soia reduc nivelul colesterolului. Soia poate să înlocuiască aproape în întregime proteinele ​​animale, care abundă în colesterol şi este în stare să reducă nivelul colesterolului în sânge. În legătură cu acest fapt, soia a devenit în prezent o componentă indispensabilă a dietei vegetariene.

Totuşi, în ciuda proprietăţilor utile enumerate, soia continuă să fie ţinta unor critici dure din partea diferiţilor experţi.

Există o ipoteză potrivit căreia alimentele din soia ar avea un impact negativ asupra funcţiilor glandei tiroide. De fapt, soia nu poate produce afecţiuni ale glandei tiroide la persoanele cu o funcţionare normală a acestui organ vital. Totuşi, dacă luaţi medicamente pentru tratamentul bolilor glandei tiroide, produsele din soia, precum şi alte alimente, pot reduce absorbţia.

Există, de asemenea, un punct de vedere potrivit căruia fitatul - un compus natural ce există în legume şi cereale integrale, poate reduce absorbţia de minerale. Studiile clinice au demonstrat că fierul şi calciul din laptele de soia sau tofu se absorb bine de către organismul uman.

Pe de altă parte, inhibitorii de proteaze - enzime digestive umane ce se găsesc în soia, sunt suspectate de perturbarea proceselor digestive. Cercetările efectuate de specialiştii în domeniu nu au confirmat o astfel de presupunere. Studiile arată ca proteinele ​​de soia se caracterizează printr-o absorbţie bună.

Într-o altă ordine de idei, dacă este să privim lucrurile prin prisma unor criterii mai înalte, putem afirma cu certitudine că soia, de altfel ca şi alte daruri ale naturii, au fost concepute pentru a fi consumate de către oameni. Ar putea oare soia să dăuneze corpului uman dacă este consumată în cantităţi mici? E foarte puţin probabil.

Totuşi, trebuie să fim mai precauţi în cazul soia care este cultivată cu ajutorul organismelor modificate genetic. Atunci când omul, în goana după satisfacerea dorinţelor sale încalcă ceva sacru, va culege indubitabil roadele greşelilor comise pe parcurs.

În zilele noastre, 95% din soia din întreaga lume este modificată genetic.

Fireşte, un astfel de produs este dăunător, aşa cum au demonstrat multiple studii desfăşurate de oamenii de ştiinţă din diferite colţuri ale globului pământesc. În plus, soia modificată genetic se cultivă cu ajutorul erbicidelor toxice, cum ar fi glifosatul, care este extrem de nociv pentru organismul uman.

În Statele Unite consumatorii pot beneficia de produse inofensive de soia, care sunt marcate cu termenul ”organic”. Totuşi, în multe ţări ale lumii un astfel de lucru este, spre regret, imposibil.

În concluzie, putem afirma că soia naturală "pură" rămâne a fi un produs util pentru organismul uman şi doar respectând aceste cerinţe, nu poate fi atribuită "alimentelor lui Frankenstein".