Unde dispar banii marilor corupţi?
alte articole
În România, marii corupţi se ghidează după ideea: să nu stăpâneşti nimic, dar să controlezi totul. În acest fel, chiar dacă DNA le cade pe "cap" şi au şi "ghinionul" să ajungă după gratii, măcar rămân cu averile aproape intacte. Cum se procedează pentru ca banii să fie ascunşi? Pe lângă a trece unele bunuri pe numele altora - soluţie imperfectă, căci există instituţia confiscării de la terţ - mulţi apelează la off-shore-uri, a explicat fosta judecătoare Camelia Bogdan - magistrata care l-a trimis pe Dan Voiculescu după gratii.
"Înfiinţează societăţi în off-shore-uri, apelează la sprijinul unor consultanţi în scheme infracţionale, notari, avocaţi, există o întreagă industrie", a explicat Camelia Bogdan, în cadrul unui dialog cu membrii grupului Rezistenţa de pe Facebook, grup coagulat în urma protestelor anti-OUG 13
Haideţi să ne imaginăm cum am putea intra în faliment şi cum am putea proteja o afacere. Există posibilitatea să înfiinţez o societate într-un paradis fiscal, să simulez, şi există incorporatori de societăţi în mai multe jurisdicţii, preponderent la noi se mergea pe Cipru, pe Delaware, acum există preponderenţa de a se reorienta spre partea asiatică, Hong Kong, Singapore, Dubai, există practici în acest sens.
Poţi merge la un client şi comanzi înfiinţarea unei astfel de societăţi în străinătate. Sau poţi prin email să te adresezi unui incorporator de societăţi off-shore. Spre exemplu, ceri să ţi se înfiinţeze o societate care să îmi apară că funcţionează. Pentru aceasta vreau să se scrie că are un anumit patrimoniu şi să pară că are anumiţi asociaţi. Asociaţii sunt de fapt persoanele care funcţionează pentru un incorporator. Ne imaginăm că în Delaware există o societate care cu asta se ocupă. Aţi văzut că în scandalul Panama X, celebrul caz, biroul de la domnul Fonseca, cu asta se ocupa şi aceiaşi acţionari figurau ca oameni de paie în milioane de societăţi care funcţionau la acelaşi sediu, este un prim indiciu de suspiciune când vezi înfiinţarea unei societăţi într-un offshore", a explicat fosta judecătoare.
Potrivit Cameliei Bogdan, odată această societate înfiinţată, infractorul poate spăla apoi bani, culmea, chiar cu sprijinul unui judecător. Totul având aparenţa unei depline legalităţi.
"Şi noi ne putem înfiinţa o societate în Panama (...) este legal. (...) Ceea ce nu este legal este utilizarea acestei societăţi în scopuri infracţionale. Cum aş putea utiliza o asemenea societate din penitenciar ca să mi se securizeze afacerile? Simulez că am un contract cu mine însămi, cu societatea mea din România. Societatea mea din România se face că nu plăteşte, că e în imposibilitate financiară să plătească aceşti bani societăţii pe care am înfiinţat-o în off-shore, care repet, îmi aparţine tot mie, şi atunci, spre exemplu, pot să merg la un judecător şi cer pe ordonanţa de plată - procedură reglementată de Codul de procedura civilă - să constate că avem relaţii comerciale, că există o factură acceptată la plată şi în temeiul Codului de procedură civilă acel judecător constată că eu nu am putut să îmi plătesc banii mie însămi şi dă o ordonanţă de plată care este, repet, titlu executoriu – în măsura în care facem o tranzacţie şi se pronunţă hotărâre de expedient, pot cere direct intrarea în faliment. Judecătorul de faliment (...) constată că există această creanţă şi introduce respectiva societate în faliment.
Aşa se sifonează, este ceea ce numesc eu spălarea de bani prin mâna judecătorului, tipologia falsului proces. Exista în dreptul roman, se chema cessio iure, există celebra formulă iure cedi", a declarat judecătoarea.