Una dintre cauzele principale ale bolilor mintale. Ce spune un profesor de la Harvard
alte articole

Ce anume cauzează bolile mintale? În ciuda progreselor medicale, de ani de zile această întrebare stringentă a rămas fără răspuns. De multe ori, pacienţii aflaţi în căutarea adevărului se confruntă cu explicaţii precum "este genetic" sau "depresia este o lipsă de serotonină". Totuşi, o descoperire recentă din domeniul psihiatriei poate fi piesa lipsă din acest puzzle misterios.
Dr. Christopher Palmer, profesor de psihiatrie la Harvard, a reuşit să facă o legătură între mii de articole de cercetare în ceea ce privişte relaţia dintre bolile mintale şi disfuncţia mitocondrială.
Potrivit dr. Palmer, această cercetare colectivă ridică preocupări în privinţa tratamentelor actuale utilizate pentru tulburările mintale.
Psihiatrul a luat-o pe o cale nouă în 2016, când l-a ajutat pe un pacient cu tulburare schizoafectivă să piardă în greutate. Pacientul suferea nu doar de o boală mintală severă, ci şi de o scădere a stimei de sine din cauza creşterii în greutate, pe care a căpătat-o în timpul medicamentaţiei psihotrope.
Dr. Palmer a spus că iniţial îi era greu să creadă că trecerea la o dietă cu un conţinut scăzut de carbohidraţi şi ketogenică ar putea opri halucinaţiile auditive cronice şi delirurile paranoice. A început rapid să utilizeze această intervenţie şi la alţi pacienţi şi a observat rezultate similare - uneori chiar mai spectaculoase.
Această experienţă l-a încurajat să demareze o adevărată călătorie ştiinţifică pentru a înţelege cum o schimbare în alimentaţie poate ajuta în cazul bolilor mintale severe.
Punând lucrurile cap la cap
Dr. Palmer a descoperit o mulţime de cercetări ştiinţifice care dezvăluie conexiunea dintre sănătatea metabolică şi sănătatea creierului.
Dr. Palmer a declarat pentru The Epoch Times: "Cu cât am descoperit mai multe mecanisme concrete de acţiune, cu atât mi-am dat seama că există ceva mult mai mare. Încep să conexez multe puncte pe care domeniul nostru nu a reuşit să o facă înainte."
În noiembrie 2022, a lansat o carte intitulată "Energia creierului" care evidenţiază descoperirile sale şi teoria conform căreia tulburările mitocondriale sunt cauza de bază a tuturor bolilor mintale.
Plecând de la numeroasele cercetări efectuate despre metabolism şi mitocondrii, dr. Palmer susţine că tulburările mintale sunt de fapt tulburări metabolice ale creierului. Aceasta înseamnă că aceste condiţii nu sunt deficienţe permanente, ci pot fi corectate prin identificarea şi abordarea cauzei lor fundamentale. Această perspectivă contestă ideea că afecţiuni precum schizofrenia şi tulburarea bipolară sunt afecţiuni pe viaţă.
"Persoanele etichetate cu tulburări precum schizofrenia şi tulburarea bipolară îşi pot ameliora bolile, se pot vindeca şi se pot recupera", a afirmat dr. Palmer.
"Această opinie este opusă multor lucruri pe care le spunem oamenilor astăzi."
Ce este disfuncţia mitocondrială?
Structurile celulare numite mitocondrii sunt vitale pentru ca toate celulele să funcţioneze normal, inclusiv celulele creierului. Atunci când mitocondriile nu funcţionează corect, pot apărea diverse probleme de sănătate, cum ar fi afecţiuni cardiovasculare, hipertensiune arterială, obezitate şi diabet de tip 2.
Dr. Palmer a subliniat că atunci când mitocondriile nu funcţionează corect, acest lucru poate duce şi la tulburări mintale precum anxietate, depresie, tulburare bipolară şi schizofrenie. Pentru a funcţiona eficient, creierul are nevoie de o cantitate considerabilă de energie. Atunci când mitocondriile nu produc suficientă energie, acest lucru poate duce la anomalii în structura şi funcţionarea creierului, ceea ce duce la apariţia bolilor mintale.
Dr. Palmer afirmă că disfuncţia mitocondrială poate produce mai multe modificări în creier şi acestea pot cauza dezvoltarea bolilor mintale. Aceste modificări includ fluctuaţii ale nivelurilor de neurotransmiţători, stres oxidativ şi inflamaţie.
O teorie inovatoare
Dacă originea tulburărilor mintale este disfuncţia mitocondrială, tratamentele care abordează problema de bază ar putea avea mai mult succes decât instrumentele tradiţionale.
Medicaţia şi terapia comportamentală cognitivă, precum şi tratamentul standard pentru majoritatea tulburărilor mintale pot gestiona uneori simptomele, dar nu vindecă boala.
Dr. Palmer, ale cărui activităţi clinice acoperă peste două decenii şi se concentrează pe cazurile cele mai rezistente la tratament ale bolilor mintale, a descoperit că mulţi pacienţi care se luptă cu tulburări mintale prezintă şi semne de disfuncţie mitocondrială.
El afirmă că abordarea tulburării mitocondriale fundamentale poate îmbunătăţi adesea starea de sănătate mentală a oamenilor. Unii dintre pacienţii săi au prezentat remisia simptomelor uşoare până la severe, inclusiv depresie, psihoză şi halucinaţii, şi apoi şi-au redus sau întrerupt medicaţia.
Deşi pot fi utile pentru unii pacienţi pe termen scurt, medicamentele psihiatrice pot produce adesea efecte secundare precum reducerea libidoului, creşterea riscului de suicid şi îngrăşare.
"Trebuie să privim cu seriozitate la riscurile şi beneficiile acestor tratamente pe termen lung", a declarat dr. Palmer.
El a avertizat că oamenii nu ar trebui niciodată să întrerupă utilizarea medicamentelor fără a se consulta în prealabil cu medicii lor.
Dieta cu un conţinut scăzut de carbohidraţi şi cea ketogenică este promiţătoare
Conform cercetărilor şi experienţei clinice, dr. Palmer a sugerat numeroase metode de reducere a efectelor disfuncţiei mitocondriale, inclusiv schimbări în stilul de viaţă, cum ar fi exerciţiile fizice, îmbunătăţirea dietei, reducerea stresului şi somn adecvat.
Una dintre intervenţiile alimentare care s-a dovedit a fi cea mai de succes în cazul pacienţilor lui Palmer este dieta ketogenică, care datează din anul 1920 şi care a fost folosită iniţial pentru tratarea epilepsiei. Dieta este bogată în grăsimi, moderată în proteine şi săracă în carbohidraţi. Aceasta a demonstrat că este posibilă creşterea numărului mitocondriilor în celule şi că îmbunătăţeşte funcţionarea acestora.
Un mod în care dieta ketogenică aduce beneficii sănătăţii mitocondriale este prin producerea de cetone. Atunci când organismul se află în cetoză, acesta produce cetone din grăsimea stocată ca sursă alternativă şi mai eficientă de combustibil. Aceste cetone pot furniza energie celulelor, inclusiv celulelor creierului, care se bazează foarte mult pe mitocondrii pentru nevoile lor energetice.
Mitocondriile contribuie la producerea de neurotransmiţători, substanţe chimice care influenţează starea de spirit şi comportamentul, cum ar fi serotonina şi dopamina.
Dieta ketogenică îmbunătăţeşte, totodată, rezistenţa la insulină deoarece are un conţinut scăzut de zahăr şi carbohidraţi. Rezistenţa la insulină poate afecta şi crearea de noi mitocondrii. Rezistenţa la insulină duce la disfuncţionalitatea mitocondriilor, scăderea producţiei de energie şi deteriorarea celulară, inclusiv în celulele creierului.
O speranţă la orizont
"Avem sute de cazuri de persoane cu tulburare bipolară şi schizofrenie, ale căror boli au ajuns în remisie. Oamenii de ştiinţă urmăresc acest lucru. Avem cel puţin 10 studii controlate ale dietei ketogenice pentru bolile mintale grave aflate acum în curs de desfăşurare. Unul dintre ele este pregătit să-şi publice în curând rezultatele studiului pilot", a menţionat dr. Palmer.
"Această teorie revoluţionară deschide căi cu totul noi pentru a aborda şi trata bolile mintale în viitor. Studiile sunt deja în curs de desfăşurare şi avansează rapid, iar acest lucru poate avea rezultate reale la oamenii zilelor noastre."