Mai puţin de 5 minute zilnice de exerciţii fizice banale reduc riscul de cancer cu 20% [Studiu]

Doi tineri într-o staţie de metrou din Bucureşti (YouTube Screenshot)
Mary Gillis
30.07.2023

Ştiaţi că, în timp ce vă faceţi cu greu treburile casnice zilnice, s-ar putea să vă reduceţi deja riscul de cancer cu 20%?

Un studiu recent publicat în JAMA Oncology sugerează că implicarea în activităţi banale, cum ar fi urcatul scărilor timp de un minut, de cinci ori pe zi, poate reduce riscul de cancer în comparaţie cu cei care nu o fac.

Autorii studiului au clasificat aceste activităţi drept activităţi fizice viguroase intermitente în stilul de viaţă (Vigorous Intermittent Lifestyle Physical Activities - VILPA), care sunt scurte explozii de activităţi zilnice pe care le fac unii oameni.

Aceste activităţi includ:

- Treburi casnice viguroase;

- Căratul cumpărăturilor grele în timp ce faceţi cumpărături;

- Urcarea scărilor;

- Jocuri ce necesită multă energie cu copiii;

- Mersul brusc în forţă.

Efectuarea zilnică a mai puţin de cinci minute din aceste activităţi a redus riscul total de cancer cu aproximativ 20 la sută, arată datele studiului.

În ceea ce priveşte cancerele legate de inactivitatea fizică, reducerea riscului a fost de peste 30%. Acestea au inclus cancerul de colon, de sân, endometrial şi pulmonar.

"Este remarcabil să observăm că o creştere a intensităţii sarcinilor zilnice timp de doar patru-cinci minute pe zi, în reprize scurte de aproximativ un minut fiecare, este legată de o reducere generală a riscului de cancer", a declarat autorul principal al studiului, profesorul Emmanuel Stamatakis de la Universitatea din Sydney.

"Deşi sunt necesare investigaţii suplimentare prin intermediul unor studii solide, se pare că VILPA poate fi o recomandare promiţătoare, fără costuri, pentru reducerea riscului de cancer la persoanele care consideră că exerciţiile fizice structurate sunt dificile sau neatrăgătoare.

Studiul este observaţional, ceea ce înseamnă că nu poate dovedi cauzalitatea. Nu s-a stabilit dacă exerciţiile fizice reduc în mod cauzal cazurile de cancer.

Cu toate acestea, o analiză recentă a randomizării mendeliene (RM) a constatat că exerciţiile fizice pot juca un rol în ceea ce priveşte cauza în reducerea riscului de cancer de sân.

De asemenea, exerciţiile fizice pot îmbunătăţi sănătatea sistemului cardiovascular, care poate fi legată de cancer. Studiile au arătat că persoanele care suferă de boli de inimă au cu 12% mai multe şanse de a dezvolta cancer decât cele care nu suferă de aceste boli.

Alţi factori legaţi de creşterea activităţii fizice zilnice includ îmbunătăţirea sensibilităţii la insulină şi reducerea inflamaţiei cronice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor