Un ucrainean care fugea de război, salvat cu pisoiul său de Salvamont Maramureş prin munţii României

Un ucrainean care a pornit într-o călătorie periculoasă, fugind în România din ţara sa devastată de război, a fost salvat dintr-o râpă adâncă de munte, la temperaturi sub zero grade, având un însoţitor neaşteptat: pisicuţa sa de câteva luni, pe nume Persik, relatează AP News.
Mai mult de 10 salvatori au muncit în condiţii de viscol aspru pentru a-l salva pe Vladislav Duda, în vârstă de 28 de ani, care a fost găsit „ud şi îngheţat” şi suferind de hipotermie severă într-o râpă adâncă de 400 de metri, în regiunea Maramureş, săptămâna trecută, potrivit serviciului local de salvare montană. Duda fugise din Ucraina pentru a evita să fie recrutat în forţele armate ale ţării sale, care luptă împotriva Rusiei.
„Pisica era caldă şi îl încălzea... astfel i-a salvat viaţa”, a declarat Dan Benga, directorul Serviciului de Salvamont Maramureş, pentru Associated Press. „Singurul lucru de care părea să-i pese era pisica. Nu se gândea la el însuşi.”
Când echipa de salvare l-a localizat şi l-a găsit pe ucrainean, i-au desfăcut fermoarul gecii şi au descoperit-o pe Persik ghemuită înăuntru. Benga îşi aminteşte că l-a întrebat pe Duda dacă este bine, iar acesta a răspuns: „Sunt fericit pentru că pisica mea este în viaţă. Am primit o şansă de la Dumnezeu pentru o nouă viaţă. Cel mai fericit moment este că pisica este aici cu mine”, a povestit Benga, relatând cuvintele lui Duda.
Pisoiul de culoare castanie, un motan numit „Персик" (Persik / Piersică - n.n.) în ucraineană, se confrunta cu efectele malnutriţiei după ce au rămas fără hrană cu patru zile în urmă, dar zăpada topită l-a ajutat să supravieţuiască.
„Este ca un vis, după tot prin ce am trecut, am sperat doar să fiu găsit şi să supravieţuiesc. Persik mi-a ţinut inima caldă şi mi-a păstrat credinţa vie”, a declarat pentru AP Duda, care a lucrat ca jurnalist în Ucraina.
Iniţial, a fost lansată o operaţiune de salvare cu elicopterul, dar aceasta a fost anulată din cauza condiţiilor meteorologice periculoase care împiedicau vizibilitatea. Salvatorii de la sol au pornit apoi într-o misiune istovitoare prin zăpadă adâncă şi temperaturi de până la minus 10 grade Celsius până când au ajuns la cei doi.
În timpul ascensiunii complexe din râpă, care a durat mai mult de cinci ore, ucraineanul nu a dat drumul pisoiului său. L-a ţinut pe Persik strâns la piept „de jos până sus... până când l-am urcat în ambulanţă”, a declarat Benga. „A spus doar 'Vă rog să aveţi grijă de pisioi'”, a mai relatat salvamontistul.
Aproape de a suferi degerături, Duda primeşte acum medicamente antiinflamatoare şi tratament pentru circulaţia sângelui, a declarat Izabella Kiskasza, care conduce un centru comunitar pentru refugiaţii ucraineni din Maramureş şi care îi asistă pe cei doi. Peach a primit luni tratament veterinar în Baia Mare şi se aşteaptă să se recupereze complet.
Duda a plecat de acasă din regiunea ucraineană Harkiv, devastată de război, acum mai mult de o săptămână înainte de a rămâne blocat împreună cu însoţitorul său felin în munţii Carpaţi, care se întinde între nordul României şi sud-vestul Ucrainei.
Deşi Persik este prima felină salvată din regiunea muntoasă a României, Duda este doar unul dintre numeroşii bărbaţi ucraineni care şi-au riscat viaţa traversând munţii în condiţii dure pentru a evita să fie înrolaţi în războiul crunt al ţării lor cu Rusia.
De la invazia rusă în Ucraina în februarie 2022, peste 160 de bărbaţi ucraineni au fost salvaţi din regiunea Maramureş din România, iar numărul acestora s-a dublat în fiecare an de atunci, a declarat Benga. Alţi 16 au fost găsiţi morţi.
Alţi doi bărbaţi ucraineni cu vârsta de încorporare au fost salvaţi cu elicopterul în aceeaşi zi cu Duda, a spus el.
„Sunt mulţi oameni care vin, dar nu au nicio problemă medicală [...] şi nu cer ajutor. Oamenii care cer ajutor sunt în ultimele ore de viaţă”, a spus Benga.
Ucraina a luat măsuri pentru a-şi extinde baza de bărbaţi eligibili pentru recrutare, însă eforturile au fost doar superficiale în comparaţie cu o armată rusă mult mai mare. În aprilie, parlamentul Ucrainei a adoptat o lege care a redus vârsta de recrutare pentru bărbaţi de la 27 la 25 de ani.
De asemenea, dezertarea lipseşte armata ucraineană de forţa de muncă extrem de necesară într-un moment crucial al războiului său cu Rusia. Statele Unite au îndemnat, de asemenea, Ucraina să recruteze mai multe trupe şi să permită recrutarea celor care au doar 18 ani.
„Ceea ce îmi amintesc este frica de necunoscut şi teama de a nu supravieţui nopţii”, a povestit Duda luni. „Persik a mea m-a ţinut în viaţă. Când fugeam, ne era frică de toată lumea, de a nu fi trimişi înapoi să luptăm într-un război care nu este al nostru.”