Zeci de soldaţi ruşi judecaţi pentru că au refuzat să lupte în Ucraina



Rebeli separatişti observă linia de front în apropiere de satul Molochnoye, nord-est de Doneţk, 8 martie 2015.
Rebeli separatişti observă linia de front în apropiere de satul Molochnoye, nord-est de Doneţk, 8 martie 2015. (Captură Foto)

Câteva zeci de soldaţi ruşi au ajuns pe banca acuzaţilor după ce au refuzat să lupte în estul Ucrainei, a raportat AFP.

Conform popularului website Gazeta.ru, soldaţii ruşi respectivi vor fi judecaţi pentru că au părăsit un centru de pregătire din sudul Rusiei, după ce li s-a cerut “să se ofere voluntari” pentru a-i asista pe separatiştii pro-ruşi care se luptă în estul Ucrainei cu trupele guvernamentale ucrainene.

Soldaţii acuzaţi s-au înrolat de bună voie în armată şi nu sunt recruţi, a adăugat Gazeta.ru.

Este cel mai recent raport care susţine că soldaţii ruşi sunt trimişi în estul Ucrainei, în ciuda insistenţei Moscovei că doar “voluntarii” luptă alături de separatiştii pro-ruşi.

Pe 16 mai, forţele ucrainene au capturat doi luptători ruşi în regiunea separatistă Lugansk iar aceştia au confirmat ulterior că activau în trupele ruse şi că, în momentul capturării lor, se aflau în misiune pe teritoriul ucrainean.

Gazeta.ru a citat-o pe mama soldatului Ivan Sevkunov, 21 de ani, care ar putea primi până la 10 ani de închisoare pentru dezertare.

“El a declarat că soldaţii sunt forţaţi să meargă [în Ucraina] ca voluntari”, a declarat Svetlana Nikolaievna.

Într-o unitate din oraşul Maikop, 62 de soldaţi ar fi fost condamnaţi pentru dezertare în prima jumătate a acestui an, conform Washington Free Beacon.

Se crede că Rusia are aproximativ 9.000 de soldaţi în Ucraina în prezent.

Relaţiile dintre Occident şi Rusia s-au deteriorat puternic după ce Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea.

Tensiunile dintre Rusia şi Occident s-au amplificat şi mai mult după ce liderul rus Vladimir Putin a anunţat, luna trecută, că va extinde arsenalul nuclear rusesc cu 40 de rachete balistice intercontinentale noi, ca răspuns la planurile Pentagonului de a staţiona echipament militar greu în estul Europei.

Conform datelor ONU, conflictul din estul Ucrainei a produs până acum peste 6.500 de morţi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe