Un satelit rusesc s-a sfărâmat în spaţiu. Astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională, nevoiţi să se adăpostească

Redare 3D a deşeurilor de sateliţi artificiali distruşi care plutesc pe orbită în spaţiul din jurul planetei Pământ (Getty Images)
Redacţia
28.06.2024

Un satelit rus dezafectat s-a sfărâmat în mai mult de 100 de bucăţi de resturi pe orbită, forţând astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) să se adăpostească timp de aproximativ o oră, şi adaugându-se la masa de deşeuri spaţiale aflate deja pe orbită, au declarat agenţiile spaţiale americane, potrivit Reuters.

Nu au existat detalii imediate cu privire la cauzele destrămării satelitului rusesc de observare a Pământului RESURS-P1, care fusese deja declarat nefuncţional în 2022.

Comandamentul spaţial al SUA, care urmăreşte mulţimea de resturi, a declarat că nu a existat o ameninţare imediată la adresa altor sateliţi.

Evenimentul a avut loc în jurul orei 10 a.m. Mountain Time (16:00 GMT) miercuri, a declarat Space Command. Acesta a avut loc pe o orbită din apropierea staţiei spaţiale, determinând astronauţii americani aflaţi la bord să se adăpostească în nava lor spaţială timp de aproximativ o oră, a declarat biroul NASA pentru Staţia Spaţială.

Agenţia spaţială rusă Roscosmos, care a operat satelitul, nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.

Radarele firmei americane de urmărire spaţială LeoLabs au detectat satelitul eliberând mai multe fragmente până la ora 18.00, Mountain Time, a declarat compania.

Comandamentul spaţial al SUA, care are propria reţea globală de radare de urmărire a spaţiului, a declarat că satelitul a creat imediat "peste 100 de bucăţi de resturi care pot fi urmărite".

Evenimentele mari generatoare de resturi pe orbită sunt rare, dar din ce în ce mai îngrijorătoare, deoarece spaţiul devine aglomerat cu reţele de sateliţi care sunt vitale pentru viaţa de zi cu zi pe Pământ, de la internet în bandă largă şi comunicaţii, la servicii de navigaţie de bază, precum şi sateliţi care nu mai sunt utilizaţi.

Rusia a provocat critici puternice din partea SUA şi a altor ţări occidentale în 2021, când a lovit unul dintre sateliţii săi dispăruţi de pe orbită cu o rachetă antisatelit terestră (ASAT) lansată de la situl său de rachete Pleseţk. Explozia, care a testat un sistem de arme înainte de invazia Ucrainei de către Moscova în 2022, a creat mii de bucăţi de resturi orbitale.

În intervalul de aproximativ 88 de minute al desprinderii iniţiale a RESURS-P1, situl Pleseţk a fost una dintre numeroasele locaţii de pe Pământ pe deasupra cărora a trecut, dar nu a existat niciun indiciu imediat din spaţiul aerian sau din alertele maritime că Rusia ar fi lansat o rachetă pentru a lovi satelitul, a declarat Jonathan McDowell, urmăritor spaţial şi astronom la Harvard.

"Mi-e greu să cred că ar folosi un satelit atât de mare ca ţintă ASAT. Dar, cu ruşii din zilele noastre, cine ştie", a declarat McDowell.

El şi alţi analişti au speculat că dezintegrarea ar fi putut fi cauzată de o problemă a satelitului, cum ar fi resturi de combustibil la bord care ar fi provocat o explozie.

Ce se întâmplă cu sateliţii vechi

Sateliţii nefuncţionali fie rămân pe orbită până când coboară în atmosfera terestră pentru a fi distruşi în flăcări ani mai târziu, fie, în circumstanţele preferate - dar mai puţin obişnuite -, zboară pe o "orbită gravă" la aproximativ 36.000 km de Pământ pentru a reduce riscul de a se ciocni de sateliţi activi.

Roscosmos a scos din funcţiune RESURS-P1 din cauza unor defecţiuni ale echipamentelor de la bord în 2021, anunţând decizia în anul următor. De atunci, se pare că satelitul îşi reduce altitudinea prin straturi de alţi sateliţi activi pentru o eventuală reintrare în atmosferă.

Cei şase astronauţi americani aflaţi în prezent pe staţia spaţială au fost alertaţi de controlul misiunii NASA din Houston în jurul orei 21.00 ET miercuri (0100 GMT joi) să execute procedurile de "refugiu sigur", în care fiecare membru al echipajului se grăbeşte să intre în nava spaţială în care a sosit, în cazul în care este necesară o plecare de urgenţă.

Astronauţii NASA Butch Wilmore şi Sunni Williams au urcat la bordul navetei lor spaţiale Starliner, capsula construită de Boeing care a fost andocată din 6 iunie în prima sa misiune de testare cu echipaj pe staţie.

Trei dintre ceilalţi astronauţi americani şi un cosmonaut rus au urcat în capsula Crew Dragon de la SpaceX care i-a transportat la staţie în martie, în timp ce al şaselea astronaut american s-a alăturat celorlalţi doi cosmonauţi în capsula rusească Soyuz care i-a transportat acolo în septembrie anul trecut.

Astronauţii au ieşit din naveta lor spaţială aproximativ o oră mai târziu şi şi-au reluat activitatea normală pe staţie, a declarat NASA.

Perspectiva coliziunilor între sateliţi şi a războaielor spaţiale a sporit urgenţa apelurilor din partea avocaţilor şi a susţinătorilor spaţiului pentru ca ţările să stabilească un mecanism internaţional de gestionare a traficului spaţial, care nu există în prezent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor