Harta Europei lovite de valuri de căldură, văzută din spaţiu

Temperaturile din Europa în luna iulie 2019 (ESA)
Mioara Stoica
29.07.2019

Vara boreală nu s-a terminat încă, dar este deja clar că va deveni una dintre cele mai fierbinţi sezoane din istoria noastră. Potrivit Agenţiei Spaţiale Europene (ASE), situaţia s-a înrăutăţit atât de mult încât teritoriul european se vede din spaţiu aproape complet roşu.

Cea mai fierbinte vară din istoria europeană

Primul val de căldură, înregistrat în luna iunie, a devenit cel mai călduros din istoria europeană. Acesta a fost cauzat de presiuni mari şi vânturi puternice din deşertul Sahara care au afectat continentul. În unele zone ale Franţei, la acel moment temperaturile erau mai mari de 45°C.

Acum, al doilea val de căldură consecutiv a afectat toate ţările europene. Se pare că maximul a trecut deja, pe 25 iulie, atunci când temperaturile în Belgia şi Germania au ajuns la 39-40° C, iar în Paris a fost înregistrată temperatură record de 41°C. Ultima dată când capitala Franţei s-a confruntat cu astfel de temperaturi a fost în 1947.

În multe ţări au fost emise avertismente de căldură extremă. Cetăţenii sunt sfătuiţi să evite călătoriile şi să se hidrateze corespunzător.

Valul de căldură văzut din spaţiu

ASE a publicat o hartă a temperaturii în Europa văzută din spaţiu. Oamenii de ştiinţă au elaborat-o folosind imaginile obţinute de la satelitul Sentinel-3, al cărui radiometru înregistrează temperatura de la suprafaţa mării şi a solului. În imagini se poate observa că situaţia s-a înrăutăţit vizibil în comparaţie cu luna iunie.

Temperaturile din Europa în luna iunie (ESA)
Temperaturile din Europa în luna iunie (ESA)

În timp ce prognozele folosesc în general temperaturi ale aerului pentru a prezice vremea, radiometrul măsoară cantitatea de energie radiată de pe Pământ. Prin urmare, harta spaţială este mai exactă decât datele obţinute pe Pământ.

Statele Unite ale Americii şi Canada au fost afectate, de asemenea, de valul de căldură.

Oamenii de ştiinţă afirmă că schimbările de temperatură din secolul al XX-lea afectează 98% din suprafaţa Pământului, aceasta fiind cea mai globală transformare climatică din istoria noastră. Pământul a suferit deja încălziri şi răciri, dar, potrivit afirmaţiilor cercetătorilor, acestea au avut loc în diferite regiuni în momente diferite (vezi: No evidence for globally coherent warm and cold periods over the preindustrial Common Era şi Consistent multidecadal variability in global temperature reconstructions and simulations over the Common Era).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor