Un război nuclear între Rusia şi SUA ar putea declanşa o foamete globală: 5 miliarde de oameni ar fi aduşi în pragul morţii [Studiu]

Racheta balistică nucleară de fabricaţie rusă SATAN-2 în Piaţa Roşie, 2017
Racheta balistică nucleară de fabricaţie rusă SATAN-2 în Piaţa Roşie, 2017 (NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / GETTY IMAGES)

Un studiu efectuat de cercetători de la Universitatea Rutgers din New Brunswick, New Jersey, şi publicat luni în Nature Food1, sugerează că până şi un mic conflict în care două naţiuni ar dezlănţui arme nucleare una împotriva celeilalte ar putea duce la foamete la nivel mondial.

Funinginea de la oraşele în flăcări ar înconjura planeta şi ar răci-o reflectând lumina soarelui înapoi în spaţiu. Acest lucru ar provoca, la rândul său, pierderi de recolte la nivel mondial care - în cel mai rău caz - ar putea aduce 5 miliarde de oameni în pragul morţii.

"Un mare număr de oameni vor muri de foame. Este cu adevărat nefast", spune Lili Xia, climatolog la Universitatea Rutgers din New Brunswick, New Jersey, care a condus studiul, citată de publicaţia Nature.

Această cercetare este cea mai recentă dintr-un experiment de analiză de zeci de ani cu privire la consecinţele globale ale unui război nuclear. Concluziile cercetătorilor par deosebit de relevante astăzi, în contextul în care războiul Rusiei împotriva Ucrainei a perturbat aprovizionarea cu alimente la nivel mondial, subliniind impactul de anvergură al unui conflict regional.

Scenarii mari şi mici

Cercetătorii afirmă că un război nuclear vine cu o serie de efecte letale, de la uciderea directă a oamenilor în exploziile atomice până la efectele persistente ale radiaţiilor şi ale altor poluări ale mediului. Xia şi colegii săi au dorit să analizeze consecinţele la o distanţă mai mare faţă de scena războiului, pentru a explora modul în care ar putea suferi şi oamenii de pe întreaga planetă.

Aceştia au studiat felul în care clima s-ar schimba în diferite părţi ale lumii în urma unui război nuclear şi cum ar răspunde culturile şi pescuitul la aceste schimbări. Oamenii de ştiinţă au analizat şase scenarii de război, cu diferite cantităţi de funingine în atmosferă ce ar scădea temperaturile de la suprafaţă între 1 şi 16 °C. Efectele ar putea persista timp de un deceniu sau mai mult.

Un război nuclear între India şi Pakistan, declanşat probabil din cauza regiunii disputate Kaşmir, ar putea arunca în atmosferă între 5 şi 47 de milioane de tone de funingine, în funcţie de numărul de focoase nucleare lansate şi de oraşele distruse. Un război nuclear total între Statele Unite şi Rusia ar putea produce 150 de milioane de tone de funingine. Praful care ar înconjura globul ar persista ani de zile, până când cerul s-ar curăţa în cele din urmă.

Utilizând date de la Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, echipa lui Xia a calculat modul în care scăderea recoltelor şi a capturilor de peşte după un război nuclear ar afecta numărul de calorii disponibile pentru alimentaţia oamenilor. Oamenii de ştiinţă au studiat mai multe opţiuni, cum ar fi dacă oamenii ar continua să crească animale sau dacă au direcţionat o parte sau toate culturile destinate animalelor către oameni. Studiul a pornit de la ipoteza că ar exista o anumită reutilizare a culturilor pentru biocombustibil pentru consumul uman, iar oamenii ar reduce sau ar elimina risipa alimentară. De asemenea, studiul a presupus că, la nivel internaţional, comerţul s-ar opri, deoarece ţările ar alege să îşi hrănească populaţia din interiorul graniţelor lor, în loc să exporte alimente.

Xia remarcă faptul că studiul se bazează pe multe ipoteze şi simplificări cu privire la modul în care sistemul alimentar global complex ar răspunde la un război nuclear. Dar cifrele sunt clare. Chiar şi în cazul celui mai mic scenariu de război, al unui conflict între India şi Pakistan care ar produce 5 milioane de tone de funingine, producţia de calorii de pe întreaga planetă ar putea scădea cu 7% în primii cinci ani după război. Într-un scenariu de 47 de milioane de tone de funingine, media globală a caloriilor scade cu până la 50%. În cel mai rău caz, al unui război între Statele Unite şi Rusia, producţia de calorii scade cu 90% la trei-patru ani după război.

"Să ne mutăm în Australia"

Naţiunile cele mai afectate ar fi cele de la latitudini medii şi înalte, care au deja un sezon scurt pentru cultivarea culturilor şi care s-ar răci mai dramatic după un război nuclear decât regiunile tropicale. Regatul Unit, de exemplu, ar înregistra scăderi mai accentuate ale alimentelor disponibile decât o ţară precum India, care se află la latitudini mai joase. Dar Franţa, care este un exportator major de alimente, ar avea o situaţie relativ bună - cel puţin în scenariile cu emisii mai reduse - deoarece, în cazul în care comerţul ar fi oprit, ar avea mai multe alimente disponibile pentru propria populaţie.

O altă naţiune mai puţin afectată este Australia. Izolată de comerţ în urma unui război nuclear, Australia s-ar baza în principal pe grâu pentru hrană. Iar grâul ar creşte relativ bine în climatul mai rece indus de funinginea atmosferică. Pe harta echipei care arată mari părţi ale lumii colorate în roşu pentru foamete, Australia străluceşte cu un verde neatins chiar şi în scenariile de război grave.

"Prima dată când i-am arătat harta fiului meu, prima reacţie pe care a avut-o a fost "hai să ne mutăm în Australia", spune Xia.

Studiul este un pas util pentru a înţelege impactul alimentar global al unui război nuclear regional, spune Deepak Ray, cercetător în domeniul securităţii alimentare la Universitatea din Minnesota din Saint Paul. Dar este nevoie de mai multă muncă pentru a simula cu acurateţe combinaţia complexă a modului în care sunt produse culturile în întreaga lume, spune el. De exemplu, cercetarea a luat în considerare cifrele naţionale de producţie a culturilor, dar realitatea este mult mai nuanţată, diferite culturi fiind cultivate în diferite regiuni ale unei ţări în scopuri diferite.

Războiul nuclear poate părea mai puţin ameninţător decât în timpul Războiului Rece, dar încă mai există nouă ţări cu peste 12.000 de focoase nucleare. Înţelegerea în detaliu a consecinţelor potenţiale ale unui război nuclear ar putea ajuta naţiunile să evalueze mai bine riscurile unui astfel de conflict.

"Rareori se poate întâmplă, dar dacă se întâmplă, afectează pe toată lumea. Acestea sunt lucruri periculoase", afirmă Ray.