Un participant la protestele din 7 aprilie 2009 a câştigat la CEDO procesul împotriva Moldovei

Participantul la protestele din 7 aprilie 2009, Sergiu Buhaniuc, în vârstă de 24 de ani, a obţinut câştig de cauză la CEDO împotriva guvernului Republici Moldova. Statul urmează să-i achite acestuia peste 16 mii de euro în calitate de despăgubiri.
Preşedintele CEDO, Jean-Paul Costa. (PATRICK HERTZOG / AFP / Getty Images)
Tatiana Chiriac
29.01.2014

Participantul la protestele din 7 aprilie 2009, Sergiu Buhaniuc, în vârstă de 24 de ani, a obţinut câştig de cauză la CEDO împotriva guvernului Republicii Moldova. Statul urmează să-i achite acestuia peste 16.000 de euro drept despăgubiri.

Potrivit Asociaţiei "Juriştii pentru Drepturile Omului", în seara de 7 aprilie 2009, când la Chişinău au avut loc proteste de amploare, reclamantul a fost arestat pentru 10 zile. El susţine că la reţinere a fost maltratat de mai multe persoane în civil, în cadrul Comisariatului de Poliţie Buiucani şi ulterior în cadrul Comisariatului General de Poliţie.

Acesta a fost bătut de grupuri de persoane, trecut prin "coridorul morţii", a primit lovituri cu pumnul şi cu bastonul peste cap. Potrivit reclamantului, în celula de 4X4m se aflau nouă persoane. Celula era localizată în subsol şi era lipsită de aerisire.

Reclamantul nu a avut acces la asistenţă medicală, în pofida faptului că avea dureri insuportabile de cap, hematoame vizibile sub ochi, în regiunea spatelui, picioarelor. Deşi a depus o petiţie privind faptul că a fost maltratat de către colaboratorii de poliţie, procuratura militară a refuzat începerea urmăririi penale pe faptul excesului de putere şi depăşirea atribuţiilor de serviciu comise la reţinerea din 7 aprilie 2009 a petiţionarului.

Ulterior, în aprilie 2010 s-a dispus admiterea plângerii înaintate de petiţionar şi declarată nulă ordonanţa procurorului militar din mai 2009, cu obligarea procurorului de a efectua un control suplimentar pe caz. Timp de trei ani însă investigaţia nu a avansat, iar CEDO a luat decizia de a examina cazul fără a aştepta să fie epuizate toate căile interne de atac.

În faţa Curţii, reclamantul s-a plâns de relele tratamente la care a fost supus de către poliţie, dar şi de faptul că organele de drept nu au asigurat o investigaţie efectivă a pretinselor tratamente rele. Curtea a constatat în unanimitate violarea mai multor articole din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, printre care cele care se referă la reţinerea ilegală, condiţiile inumane de detenţie, ineficienţa investigaţiei pe marginea plângerii reclamantului.

Sergiu a cerut 30.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral şi 1.370 de euro cu titlu de costuri şi cheltuieli. Curtea a acordat reclamantului 15.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral şi 1.370 de euro cu titlu de costuri şi cheltuieli.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor