Reprezentant Special pentru conflictul transnistrean al OSCE în vizită la Chişinău
alte articole
Principalul scop al vizitei în Moldova al Reprezentantului Special pentru conflictul transnistrean al preşedintelui în exerciţiul al OSCE, Radojko Bogojevic, este pregătirea pentru următoarea rundă de negocieri în formatul "5+2", planificată pentru finele lunii februarie, la Chişinău şi Tiraspol. Despre aceasta diplomatul a comunicat marţi, în cadrul unui briefing susţinut în capitala Republicii Moldova.
Potrivit "Infotag", oficialul a spus că în decursul a două zile va susţine un şir de întrevederi pentru familiarizarea cu participanţii procesului de negocieri şi coordonatorii părţilor de la Chişinău şi Tiraspol.
"Principala mea sarcină constă în asigurarea continuităţii procesului de negocieri şi respectării drepturilor cetăţenilor de pe ambele maluri ale Nistrului", a spus ambasadorul.
Principalul scop al dialogului în formatul "5+2" acesta a numit "elaborarea unui statut juridic special pentru Transnistria în cadrul Moldovei uite şi suverane". Diplomatul este convins că acest aspect poate fi obţinut doar în cadrul unor discuţii paşnice, la masa de negocieri.
Vicepremierul pentru Reintegrare, reprezentantul politic al Republicii Moldova în cadrul negocierilor în formatul "5+2", Eugen Carpov, răspunzând la întrebările vizavi de atitudinea Chişinăului oficial faţă de solicitarea din 22 ianuarie de a retrage din Bender toate subunităţile şi instituţiile Republicii Moldova, a spus că "Republica Moldova nu agreează limbajul ultimaturilor".
"Situaţia din Zona de Securitate, din care face parte şi oraşul Bender, este reglementată de un şir de acorduri şi mecanisme cunoscute tuturor. Acestea sunt, în primul rând, Comisia Unificată de Control (CUC), Comandamentul Militar Unit al forţelor pacificatoare şi grupurile de lucru de profil. Anume în cadrul CUC şi trebuie să aibă loc negocierile", consideră Carpov.
Bogojevic a menţionat că orice formă de tensiune este inoportună în relaţia dintre părţi, exprimându-şi speranţa că situaţia va avea un rezultat pozitiv.
În anii 2014-2015, preşedinţia OSCE este deţinută de Serbia şi Elveţia. Preşedinte în exerciţiu al OSCE a devenit ministrul Afacerilor Externe al Elveţiei, Didier Burkhalter. Reprezentant Special pentru conflictul transnistrean este diplomatul sârb Radojko Bogojevic.