R. Moldova: Medicamente experimentate pe pacienţi în secret
alte articole
În Republica Moldova se fac teste de bioechivalenţă şi cu pastile placebo, însă au de câştigat medicii implicaţi în aceste activităţi şi spitale, nu şi pacienţii. Potrivit specialiştilor, pacienţii îşi dau acordul pentru a fi supuşi unor astfel de teste.
Pentru a fi experimentate unele medicamente, directorul Spitalului Republican ar fi primit mită de 240.000 de euro de la firma Arensia. Potrivit procurorului Anticorupţie Eduard Harunjen, care instrumentează un dosar penal de abuz în serviciu în care directorul interimar al Spitalului Republican, Sergiu Popa, figurează ca bănuit, acum sunt audiaţi mai mulţi pacienţi cooptaţi în studiile clinice. „E necesar acordul explicit al persoanei. Compania care face testări mai trebuie să plătească şi nişte bani pentru asta. Acum verificăm mai mulţi oameni să vedem dacă ei ştiu la ce proceduri au mers. E vorba de câteva sute de pacienţi“, spune procurorul.
Prof. univ. Mihail Gavriliuc, preşedintele Comitetului de Etică a Cercetării, din cadrul Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, susţine că nicio doctorie nu este folosită în Moldova fără a fi testată şi că prin aceste studii clinice, spitalele câştigă mai mult prestigiu.
Este ştiut faptul că medicamentele sunt testate pe animale. E vorba de animale de laborator special crescute, precum şobolanii sau porcii, a căror fiziologie e apropiată de cea a omului şi care au o legătură genetică solidă între ele. După această etapă, se permite utilizarea pe oamenii sănătoşi. Sunt căutate persoane de o anumită vârstă, complet sănătoase, care sunt de acord, contra unei compensaţii băneşti, să li se introducă substanţa în corp şi să se facă o serie de analize şi observaţii asupra lor. Li se spune ce substanţă este şi care pot fi posibilele efecte. Aceşti oameni îşi asumă o responsabilitate enormă. În cazul în care suferă ceva neplăcut, ei vor fi remuneraţi toată viaţa de compania de asigurări. După ce voluntarii sănătoşi au fost examinaţi pe termen lung şi s-a demonstrat că medicamentul nu provoacă efecte grave, e testat pe un grup de bolnavi, care îşi dau acordul în acest sens.
De obicei se testează pe bolnavi care suferă de boli incurabile. Atunci când îi spui omului că este un medicament nou, care, posibil, îi va fi benefic, sigur că se va agăţa de orice fir de aţă pentru a se salva.
Însă Spitalul Republican a ajuns în atenţia Procurorilor Centrului Anticorupţie, unde mai mulţi pacienţi au fost supuşi la acest experiment fără să ştie că li se administrează medicamente pentru realizarea studiilor clinice. Deseori medicii telefonau pacienţii acasă şi le spuneau că este un medicament pentru boala lor, însă, mai întâi trebuiau să facă nişte analize de sânge. De asemenea medicii le promiteau că ajutorul şi medicamentele sunt gratis.