Un pancreas bionic pentru controlul diabetului
alte articole
Cea mai recentă versiune a pancreasului bionic pentru persoanele cu diabet de tip I a fost testată cu succes în Statele Unite, în două mici studii pe pacienţi adulţi şi adolescenţi. Studiul, realizat de cercetătorii de la Boston University şi Massachusetts General Hospital, a fost prezentat la reuniunea Asociatiei Americane de Diabet (ADA-American Diabetes Association), ce a avut loc la San Francisco şi publicat simultan în New England Journal of Medicine.
Conform rezultatelor studiului, pancreasul artificial - un "organ" care administrează în mod autonom insulina după cum este necesar - depăşeşte în eficienţă şi precizie sistemele manuale de administrare a insulinei aflate în uz astăzi.
Diabetul juvenil (diabetul de tip I) este o afecţiune autoimună, ȋn care sistemul imunitar deteriorează celulele pancreatice care produc insulinǎ, astfel încât organismul devine incapabil să regleze glicemia.
În prezent, ne bazăm pe măsurarea glicemiei şi pe sistemele pentru administrarea insulinei la nevoie. Dar aceste sisteme manuale, mai ales atunci când pacientul este un copil mic, deci urmează să fie gestionate de un adult, nu sunt întotdeauna corecte şi există riscul a oscila între hipoglicemie şi hiperglicemie, ceea ce pe termen lung, poate da complicaţii care afectează ochii, rinichii, nervii si vasele de sânge.
Experţii de la Universitatea din Boston, conduşi de Ed Damiano, au testat pe două grupuri de pacienţi, adulţi şi copii, un "pancreas bionic", care face totul singur: dotat cu un senzor mic care monitorizează glucoza din sânge 24h, cum face pancreasul adevărat, la nevoie eliberează insulina sau hormonul antagonist, glucagonul.
Aşadar, acest "organ artificial" este mult mai precis decât sistemele manuale utilizate în prezent. Aplicat persoanelor fără nicio restricţie în activităţile lor cotidiene, demonstrează o precizie dincolo de aşteptări. La copii, pancreasul bionic este capabil de a reduce la jumătate episoadele de hipoglicemie. În plus, organul poate fi, de asemenea, conectat la distanţă cu personalul medical pentru a semnala eventualele probleme.