Un om înşelat achită o datorie. O poveste despre reîncarnare

Vas de lut
Vas de lut (epochtimes.it)

Chinezii au crezut în mod tradiţional în principiul că cei buni sunt binecuvântaţi cu virtute, iar cei răi sunt aduşi în faţa justiţiei. Odată cu introducerea budismului şi învăţăturilor sale despre reîncarnare, s-a înţeles că această lege cerească se extinde la ceea ce se întâmplă după moarte şi înainte de naştere.

Următoarea poveste, înregistrată ca legendă populară chineză, a avut loc în secolul al XVII-lea în perioada de tranziţie dintre dinastiile Ming şi Qing.

În satul Wajiadian, situat la câţiva kilometri de Beijing, trăia un moşier bogat cunoscut sub numele de Qian. La o distanţă forte mică de reşedinţa familiei lui Qian, mai puţin de un km, trăia familia ţăranului Li. Oamenii îl numeau pe proprietarul casei "fratele Li". Deoarece Li era priceput în domeniul zidăriei şi construcţiilor, efectua adesea lucrări ocazionale pentru Qian. Întrucât Qian era generos în oferirea compensaţiilor, cu timpul, el şi ţăranul Li, precum şi familiile lor, au devenit foarte apropiaţi.

Într-un an, Qian a plecat într-o călătorie de afaceri spre sud cu familia. Întrucât călătoria era pe o perioadă de mai multe luni, înainte de a pleca, Qian l-a chemat pe Li şi i-a spus: "Frate Li, prietenia noastră este puternică. Pot să-ţi cer o favoare? ".
"Domnule Qian, dacă te pot ajuta cu ceva, nu ezita să-mi ceri.", a răspuns Li.

"Am o rezervă de vin bun", a spus Qian. "Mi-e teamă că, în lipsa mea, cei pe care i-am angajat să-mi păzească proprietatea îl vor bea. Ai fi dispus să-l păstrezi acasă la tine şi să ai grijă de el?".

"O problemă aşa de mică, am crezut că este vorba de ceva mai dificil!", a răspuns Li. "Mă voi asigura că fiecare vas aşteaptă întoarcerea ta fără nicio zgârietură. Stai liniştit, călătorie plăcută! "

Apoi, Qian i-a încredinţat lui Li treizeci de vase cu vin, sigilate. Fratele Li le-a pus sub cheie într-o cameră de oaspeţi.

Fapta rea

Au trecut două luni şi Li nu a avut nicio veste despre Qian sau familia lui. Într-o zi, Li a verificat vinul lui Qian. Fiecare vas era bine sigilat cu hârtie specială foarte durabilă. A ridicat unul dintre ele şi a mirosit, dar spre surprinderea lui nu a simţit niciun fel de aromă.

"Ciudat. Chiar dacă sunt bine sigilate, mirosul de vin ar trebui să se simtă ", a gândit Li. Apoi a scuturat ulciorul şi neauzind niciun zgomot, a fost din nou uimit. Din curiozitate a decis să deschidă vasul. Ceea ce a văzut l-a surprins: în vas nu se vedea altceva decât strălucirea albă a argintului!

Li a deschis imediat toate vasele, iar toate erau pline cu monede de argint preţios, în total trei mii de "tahili" chinezeşti. Această sumă uriaşă a trezit lăcomia lui Li, care a pus la cale un plan. A golit vasele de conţinutul lor preţios, a luat banii şi s-a aventurat la piaţă de unde a cumpărat vin de calitate pentru a umple vasele. La final, a sigilat din nou cele treizeci de vase astfel încât păreau exact ca în ziua livrării.

Argintul a fost pus la păstrare în pivniţa întunecată a lui Li, ca să nu se mai întoarcă niciodată în mâinile lui Qian.

Câteva luni mai târziu, familia Qian s-a întors în cele din urmă din călătorie. Fratele Li i-a dat înapoi lui Qian cele treizeci de vase, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. După ce a plecat Li, Qian a deschis vasele şi a descoperit că în vase era vin. El a înţeles imediat că economiile lui de-o viaţă i-au fost luate de sub nas de către fratele Li şi că nu mai era nimic de făcut.

De fapt, îi spusese lui Li că vasele erau pline cu vin, şi ceea ce i-a înapoiat Li era vin. Cu toate acestea, pe Qian îl chinuia această situaţie şi nu găsea niciun mod de a-şi alina această agonie. Din cauza zbuciumului sufletesc, în şase luni Qian a murit.

După moartea lui Qian, Li şi-a dat seama că era timpul să treacă de la zdrenţe la veşminte bogate. Datorită argintului de la Qian, Li şi-a cumpărat terenuri, a construit o clădire impunătoare şi întreţinea mai multe concubine.

Avertisment

Timpul a trecut, iar una dintre concubinele lui Li a rămas însărcinată. Li s-a entuziasmat pentru că şi-a dorit cu ardoare un fiu, dar soţia lui era infertilă. Cum putea un om atât de bogat să nu aibă măcar un moştenitor?

Cu toate acestea, cu o noapte înainte de naştere, Li a avut un vis groaznic. În timp ce stătea în living şi bea ceai, uşa s-a deschis şi a intrat un om - nimeni altul decât defunctul Qian. Un sac mare îi atârna de spate iar pe faţă avea un rânjet straniu.

"Am venit pentru a încheia conturile", a spus el. Rânjetul lui era larg iar ochii lui parcă erau pumnale.

Li s-a trezit într-un lac de sudoare rece, cu inima bătându-i puternic.

Cum era de aşteptat, un servitor a venit şi a anunţat vestea cea bună. A doua zi, concubina lui Li a dat naştere unui copil gras şi sănătos.

Fratele Li era precaut din cauza viziunii pe care tocmai o avusese şi suspecta că avea legătură cu copilul. Li a rămas vigilent, însă, de-a lungul anilor, fiul său s-a dovedit a fi talentat şi ambiţios, ascultător şi iubitor. A fost un elev bun şi Li i-a căutat cei mai buni profesori, care îi lăudau băiatul, considerându-l un geniu capabil să aibă funcţii de conducere. Cu timpul, Li a uitat de prevestirea lui Qian.

Compensare

Fiul lui Li a devenit bărbat. El a mers în capitală pentru examenele imperiale şi, cum era de aşteptat, a primit un punctaj mare, care l-a calificat pentru a deveni un funcţionar de al şaptelea rang. În casa lui Li era sărbătoare. Un oaspete a spus: "Este la modă în birocraţie cumpărarea rangurilor superioare. Frate Li, eu îţi spun că de dragul fiului tău poţi să foloseşti mai bine resursele financiare şi să îţi afirmi autoritatea". Alţi oaspeţi prezenţi au fost de acord.

Li a examinat chestiunea: într-adevăr, singurul lui fiu nu era un om obişnuit. Ar fi cu siguranţă o pierdere pentru acest tânăr talent să fie în continuare un funcţionar blocat la al şaptelea rang. Fratele Li a cheltuit bani şi într-un timp scurt fiul său a fost promovat ca ofiţer de rangul al patrulea chiar de primul-ministru. Li nu mai putea de bucurie.

Cu cariera fiului său asigurată, a-i găsi o mireasă pe măsură nu era în principiu ceva dificil. Cu toate acestea, tânărul Li nu a vrut orice fată, ci o anumită concubină de la curtea imperială, care a trăit în casa unui ministru puternic. Însă aleasa fiului său era o mireasă foarte cheltuitoare.

Pe măsură ce se apropia ziua nunţii, abunda veselia şi nimeni nu era mai fericit decât Li. Într-o noapte, golind pahar după pahar de vin bun, a căzut lat pe patul lui. Dar, îndată ce a adormit, în somn, Li a avut din nou acelaşi coşmar vechi, acea viziune care l-a bântuit cu ani în urmă în ajunul naşterii fiului său genial! Din nou, în faţa ochilor săi se afla Qian!

"Mi-a luat mulţi ani", a zâmbit Qian. "Dar am primit în cele din urmă ceea ce mi se cuvenea, cu dobândă adăugată", a spus Qian arătând spre sacul de pe umărul său, care părea să fie îngreunat de monede.

"Datoria a fost achitată", a continuat Qian. "Cred că acum o să te părăsesc".

Când Li s-a trezit, un servitor a venit în grabă aducând o veste proastă: "Domnul meu, fiul tău este bolnav!"

Se întorcea vechea teroare, îngropată pentru o lungă perioadă de timp. Cu paşi mari, Li se grăbi clătinându-se în camera fiului său, dar era prea târziu. Dragul său fiu nu mai era în viaţă.

Li a căzut în genunchi. Pentru el, totul era clar. Qian a renăscut ca singurul său copil şi a primit ceea ce era al lui. Aceasta era datoria pe care Qian a cerut-o! De la naştere până la moarte, prin educaţie şi corupţie, fiul lui Li l-a costat nu mai puţin de 30.000 de "tahili" chinezi de argint.

Nu-i mai rămăsese nimic. Cu mâinile goale, Li rătăcea pe străzi ca un cerşetor, povestind fiecărei persoane întâlnite ce-i rezervase providenţa datorită înşelăciunii. Dacă se încalcă principiile cerului, avertiza el oamenii, în cele din urmă, nu există nicio scăpare. Totuşi, când îl vedeau pe Li în această stare îngrozitoare, toţi îl considerau nebun.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.