Un nou grup de iniţiativă anti-mixt. Victor Ciobanu: Moldova se transformă într-un fel de „sultanat oriental”
alte articole
Membrii societăţii civile care au primit refuz din partea Comisiei Electorale Centrale pentru înregistrarea grupului de iniţiativă în vederea organizării unui referendum legislativ anti-mixt au revenit cu anunţul că duminică, 11 februarie, la Chişinău, la Sala Filarmonicii va avea loc adunarea de constiuire a unui nou grup de iniţiativă.
Mai mult decât atât, aceştia consideră că decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a nu înregistra primul grup de iniţiativă a fost una ilegală, abuzivă şi neîntemeiată, fiindu-le astfel încălcat dreptul constituţional de a se pronunţa în mod direct asupra celor mai importante probleme ale societăţii, cum sunt alegerile parlamentare.
Totodată, vicepreşedinta grupului de iniţiativă, Stela Uţica, a menţionat că actualul Parlament este nereprezentativ pentru cetăţenii Republicii Moldova şi „avem încrederea că organizarea unui nou referendum legislativ este un instrument democratic de a asigura alegeri libere şi corecte”.
Preşedintele think-tankului WatchDog.md, Sergiu Tofilat, consideră că sistemul electoral mixt nu este unul reprezentativ, el, de fapt, încalcă dreptul cetăţenilor de a contribui prin vot la alegerea conducerii ţării. Mai mult decât atât, în opinia expertului în energetică, acest sistem ar avea un singur scop, şi anume să ţină la guvernare clasa politică coruptă, care a furat şi fură în continuare.
„Noi nu putem fi de acord ca un partid cu un suport electoral de 2-3 la sută să decidă totul în această ţară şi de aceea iniţiativa lansată de noi este susţinută de forţe foarte diferite şi lucrul acesta bucură, întrucât toţi conştientizează care este pericolul. Am discutat şi cu partenerii externi şi le-am explicat care este riscul de a menţine această guvernare în continuare, fiindcă, dacă următoarele alegeri parlamentare vor fi câştigate abuziv, ilegal, de această guvernare, există riscul ca nemulţumirea cetăţenilor să nu mai poată fi controlată şi acest lucru evident că îngrijorează şi partenerii externi”, a declarat Sergiu Tofilat, în cadrul unei conferinţe de presă.
Preşedinta Transparency International, Liliana Carasciuc, a specificat că autorităţile au spus de mai multe ori că încearcă să creeze aşa-numite guverne tehnocrate, însă se observă foarte clar că la ele revin aceleaşi persoane care într-un fel sau altul au contribuit la modificarea cadrului legal care a permis acea fraudă în sistemul bancar, şi ulterior au pus pe umerii cetăţenilor acea datorie de un miliard de dolari.
În context, analistul economic Victor Ciobanu a precizat că de ceva timp Republica Moldova se află într-o fază foarte periculoasă, explicând că este pentru prima dată în istoria statului de la '90 încoace când statul Republica Moldova a ieşit din cadrul democraţiei, fiind catalogat drept unul condus de un regim hibrid, „pomenindu-ne în acelaşi timp într-o companie a statelor africane acolo unde, de fapt, şi suntem după nivelul economic de dezvoltare”.
Analistul consideră că Moldova, încet dar sigur, merge deja pe calea transformării, în centrul Europei şi a statelor civilizate, într-un fel de „sultanat oriental” în care totul va fi subordonat unei singure persoane. „Vom fi un fel de exemplu negativ pentru toate ţările din Europa. Ultima invenţie a acestei guvernări zise şi pro-europene este decizia Ministerului Agriculturii de producere în mod industrial a cânepei, a mai rămas să fie legalizată prostituţia şi atunci vom fi bine merci ceea ce vrea acest coordonator şi această gaşcă de la guvernare”, a menţionat Victor Ciobanu.
Preşedintele grupului de iniţiativă, Ştefan Gligor, a reiterat că actuala guvernare poate povesti multe, poate face rapoarte de activitate pe doi ani, poate minţi, poate crea pentru moldoveni o realitate alternativă, înfloritoare, plină de bunăstare, pe care o prezintă zilnic la televiziunile controlate de Vladimir Plahotniuc şi asociaţii săi de la Partidul Democrat, însă, deja se vede clar ceea ce se întâmplă în cadrul evaluărilor internaţionale.
„Republica Moldova este într-o cădere liberă la capitolul democraţie, libertăţi, drepturi fundamentale, dreptul la asociere, independenţa justiţiei. Noi vrem să organizăm un grup şi să iniţiem un referendum legislativ prin care să adoptăm o lege a poporului care să ne întoarcă un sistem cinstit de vot, vrem să întoarcem sistemul proporţional, aceasta fiind esenţa proiectului de lege pe care noi îl vom propune spre adoptare duminică. Nu există o altă cale decât să opunem rezistenţă şi să ne cerem drepturile noastre la alegeri corecte ci cinstite”, a conchis Ştefan Gligor.