Igor Dodon: Unirea înseamnă război civil. Nu este anul 1918 când aţi impus cu mitralierele Sfatul Ţării să voteze
alte articole
În anul Centenarului, discuţiile pe subiectul unirii se tensionează foarte mult, mai ales la Chişinău. Deşi unii politicieni, atât din Parlament cât şi din afara lui, au declarat ferm că nu este nimic neconstituţional în fenomenul unirii Basarabiei cu România, fiind necesar doar un referendum în acest sens, preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, se opune foarte agresiv, specificând că unionismul trebuie scos în afara legii.
În Cadrul emisiunii „Acces Direct” de la NTV Moldova, post TV care îi aparţine, şeful statului a declarat că ceea ce se întâmplă în ultimii ani în Republica Moldova legat de unionişti, este alarmant. Mai mult decât atât, acesta a menţionat că fenomenul unirii ar avea tendinţe de separatism.
Deşi nu se arată deranjat de armata rusă din regiunea separatistă transnistreană, declarată de cei mai mulţi experţi drept străină pe teritoriul Republicii Moldova, Dodon este nemulţumit de unionişti, afirmând că „unionismul nu este altceva decât lichidarea statalităţii RM”.
Amintim că anterior, vicepremierul rus Dmitri Rogozin, în timpul unei vizite la Tiraspol, a afirmat că operaţiunea militară de menţinere a păcii la Nistru, în actualul format dominat de Rusia, „va exista încă multă vreme”. Oficialul rus a mai spus, pe post de glumă, că „tancurile nu au nevoie de viză” şi a adăugat, pe un ton serios, că „Rusia îşi va îndeplini impecabil misiunea sa de garant al păcii pe Nistru” şi că „Rusia este pregătită de orice evoluţie a situaţiei din regiune”. Notabil este faptul că Dodon nu s-a arătat niciodată nemulţumit de astfel de declaraţii, şi nici nu le-a condamnat.
Şeful statului este nemulţumit şi de faptul că mai multe localităţi din Republica Moldova au declarat simbolic că îşi doresc unirea cu România, însă, consideră Dodon, nu acesta este cel mai grav, ci faptul că nu a fost nicio atitudine din partea instituţiilor de stat. Ei prind jurnalişti ruşi pe la aeroport, care vin să ia interviu preşedintelui, dar nu-i văd pe cei care umblă prin ţară şi deschis cheamă la lichidarea statalităţii”, a menţionat Igor Dodon.
Dodon schimbă macazul
Deşi deseori a fost numit „mâna Moscovei” şi chiar a declarat că nu este deranjat de asta, preşedintele Republicii Moldova a punctat că acum este pentru statalitatea RM, „unii spun că sunt pro-rus, nu, eu nu sunt pro-rus, eu nu sunt pro-european, pro-român”. „Eu nu vreau ca noi moldovenii să ne închinăm în faţa cuiva, nici în est, nici în vest”, a subliniat şeful statului, adăugând că noi, moldovenii, ar trebui „să ne stimăm pe noi”, cu toate că în multiplele sale vizite în Federaţia Rusă, Dodon a fost nu o dată umilit de către omologul său rus, Vladimir Putin.
Reacţie de răspuns
Unirea, asta înseamnă război civil şi eu nu mă tem de acest lucru, şi vreau să fie un lucru spus foarte clar, noi, moldovenii, băştinaşii acestei ţări, cetăţenii Republicii Moldova, stataliştii, n-o să permitem cuiva, o să utilizăm toate căile legale, dar dacă o să vă vârâţi ilegal, o s-o primiţi ilegal înapoi şi n-o să permitem lichidarea statalităţii RM. Dacă credeţi că acesta este anul 1918 când stăteaţi cu mitralierele şi aţi impus Sfatul Ţării să voteze, acum nu va trece, e altă situaţie, altă conjunctură politică şi noi suntem alţii, cei de pe loc”, a declarat Igor Dodon, joi, 1 februarie, în cadrul aceleiaşi emisiuni.
Totodată, şeful statului a reiterat că îi preîntâmpină foarte clar pe toţi cei care au semnat, sau au de gând să semneze, că deşi această guvernare tace, aceasta nu înseamnă că ea este veşnică, iar cei care în opinia lui Dodon încalcă legislaţia şi Constituţia RM vor răspunde.
Eu am dat indicaţii secretarului Consiliului Suprem de Securitate care este din echipa preşedintelui, începând cu ziua de mâine, să meargă în fiecare localitate, unde va discuta cu fiecare primar, consilier care a semnat. Eu stimez opinia tuturor care nu-i de acord cu a mea, unii se consideră români, o minoritate micuţă, majoritatea ne considerăm moldoveni. Eu vă stimez că sunteţi o minoritate în RM, dar asta nu înseamnă că voi trebuie să vă suiţi în cap la noi”, a adăugat Dodon, punctând totuşi că în Republica Moldova există o instituţie în stat, Preşedinţia, care nu este controlată de unionişti.