"Un miliard de euro pe an, degeaba" - Papahagi acuză că Ligia Deca a dat mită electorală mascată pentru părinţii elevilor

Profesorul universitar Adrian Papahagi a criticat dur, într-o intervenţie la postul B1 TV sistemul de acordare a burselor şcolare implementat de fosta ministra a Educaţiei Ligia Deca, considerând că sumele alocate unor elevi mediocri au fost o formă de mită electorală mascată pentru părinţi. În opinia sa, meritul a fost complet devalorizat, iar stoparea acestui sistem este necesară pentru a opri risipa bugetară de peste un miliard de euro anual.
Jurnalistă: Cum vedeţi situaţia în educaţie cu bursele? S-a vorbit foarte mult despre subiectul ăsta. Noi toţi ne-am revoltat când doamna Deca dădea burse la nota 4, că aşa mergea pe algoritmul ăla. Dar acum, pe bună dreptate, multă lume e revoltată că de la copii ne-am apucat acum să facem revoluţia?
Adrian Papahagi: Nu e de la copii. Hai să vedem un pic. În primul rând, copiii ăia n-au muncit pentru banii ăia. Că nu-s pe vremea lui Dickens, când munceau în fabrică sau curăţau şeminee, deci nu-s banii lor pe care i-au muncit în vreun fel. Sunt nişte copii care beneficiază de învăţământ gratuit şi obligatoriu şi se duc acolo şi îşi fac treaba. Ei sunt ţinuţi acasă de părinţi.
Asta era o mită electorală indirectă pentru părinţi, fiindcă elevi foarte mediocri, conform legii lui Deca, 30% dintre elevi – şi în România sunt cam 3 milioane de elevi – deci un milion de elevi, inclusiv cu note foarte mici – 30% în orice clasă, inclusiv clase în care unii aveau note 4 şi 5 – luau bursa asta de 450 lei pe lună. Ori, un milion de copii, e 450 milioane de lei, adică 100 milioane de euro pe lună. Deci aproape un miliard de euro sau peste – nu ştiu dacă îţi dădea şi în vacanţe sau nu, habar n-am – dar, grosso modo, un miliard de euro pe an, degeaba. Înţelegeţi?
Sigur că sunt burse sociale pentru copiii din familii foarte sărace, acelea trebuie să continue şi vor continua. Sigur că există burse de merit pentru olimpici, dar pentru 1%, trebuie să fie 5 pe şcoală, nu ştiu, 1 pe clasă, adică ăla care e chiar strălucit, care chiar e de 10, care e un geniu, care merge la olimpiade şi ia premiul întâi. Dar nu se poate să ia 30% într-o clasă.
În clipa asta s-a şi devalorizat ideea de merit. Şi are dreptate Daniel David. Acum, sigur că el e nevoit, săracu, să taie prostia pe care a făcut-o iresponsabil madame România Educată a lui Iohannis. Da? Dar lucrul ăsta e evident. Nu există merit 30%. Nu poate să aibă 30% din studenţi bursă de merit. 5% poate să rămână meritorii. Habar n-am. Sigur că lucrurile astea se vor redresa. Dar deocamdată trebuie stopată o risipă uriaşă de un miliard de euro pe an, care se duce pe nimic. Şi părinţii ăia sunt fericiţi, sigur, că lor le mai intră 4500 de lei pe an, îţi intră 1000 de euro degeaba. Copiii sunt fericiţi la rândul lor, dar nu e niciun merit real acolo.
E o risipă a statului român ca să mituiască părinţii să voteze cu România Educată. Şi ştiţi ce? Nici nu merge. Ar trebui să înţeleagă. Lumea nu îi mai votează. A dat cu ambele mâini şi nu l-a mai votat nimeni. Nu l-au votat pe Ponta, nu l-au votat pe Ciolacu. PSD e o asociaţie mafiotă care are un singur scop: extrasul banului public din statul român. Nu are alt scop, nu-i un partid politic.