Papahagi: Atenţie! Lovitura de stat georgistă încă este… Trebuie zdrobită hidra! / Trebuie un partid de opoziţie, să nu rămână singur AUR

Profesorul Adrian Papahagi a avertizat, la postul B1 TV, că pericolul pentru democraţia românească nu a trecut, iar în lipsa unor măsuri care să restabilească dreptatea socială din partea Guvernului şi absenţa unei alternative serioase în opoziţie, am putea vedea o ascensiune fără precedent a forţelor radicale în următorii ani.
Jurnalistă: AUR a citit moţiunea de cenzură, dar la această moţiune nu a fost nici măcar Simion. Plenul a fost gol, bănci goale. N-a venit mai nimeni. Au venit câţiva de la AUR când au citit. O să vedem luni, la ora 15:00, se votează frumoasa moţiune. Şi Simion cheamă la grevă generală, la alegeri anticipate, la dezastru. Mereu se filmează într-o maşină.
Adrian Papahagi: Simion a revenit în ţară, nu se mai teme că-l arestează. Oricum, prin Parlament văd că nu mai dă. E într-o derută totală. Au pierdut alegerile prezidenţiale, deşi au făcut o agitaţie şi o manipulare fără precedent în istoria electorală a României, care încă n-a fost suficient investigată şi pedepsită. Atenţie! Lovitura de stat georgistă încă este… va trece imediat anul şi nu s-a întâmplat nimic, ceea ce mă nemulţumeşte. În ţară, vedeţi bine, vorbesc unui Parlament gol.
Oamenii aceştia au un singur scop: să creeze haos în România. Vedeţi ca şi discursul lui Simion: "Dacă nu veniţi voi în stradă să daţi jos, să faceţi grevă generală…" – nu-i mai ascultă nimeni. Instigările lor aduc în stradă 10, 12, 100 de oameni amărâţi. În ciuda popularităţii care se vede în sondaje, e clar că AUR îşi pierde tracţiunea.
Acum e foarte important ca guvernul să ducă la capăt acest plan într-un mod foarte, foarte inteligent. Adică să se vadă dreptate socială, să se vadă empatie, să se vadă că este, până la urmă, o nevoie de a face aşa. Şi peste un an să se vadă că se restituie lucrurile care se pot restitui când situaţia se îndreaptă. Asta e foarte important, fiindcă altfel AUR, peste trei ani, va beneficia de un vot foarte important şi periculos pentru democraţie. Până atunci însă sunt insignifianţi. În Parlament nu vor face nimic. Sunt ciumă, sunt ca nişte ciumaţi, stau acolo între ei, nici măcar toţi nu se adună. SOS, POT sunt "gone", s-au dus. "Fugim de dezbatere, fugim de vot, fugim de toate", cum spunea acea "ilustra" doamnă. Şi asta este.
Dar trebuie zdrobită hidra. Eu spun un lucru: trebuie eventual creat un nou partid, să rămână PNL-ul şi cu PSD-ul partidele de sistem. PSD-ul a ajuns la nivelul USR în momentul de faţă – asta este intenţia de vot pentru PSD. USR-ul să rămână partidul care e acolo, mai liberaloid, mai progresel un pic. PNL-ul să devină un partid, dacă poate, cât de cât conservator, deşi acolo trebuie o reînnoire masivă, masivă, masivă.
Eu cred că e loc de încă un partid de opoziţie. Nu trebuie lăsat AUR singur în opoziţie. Asta e, de fapt, fraza esenţială pe care vreau să o spun. AUR, singur în opoziţie, orice ar face, capitalizează, fiindcă ei sunt singura opoziţie. Şi nu vrem ca AUR să urce, să fie la 40% peste 3 ani. Vrem să fie la 20% sau la 15%, dacă se poate.
Jurnalistă: Domnule profesor, au fost nişte oameni de la PSD care au spus: ne gândim să ne abţinem la moţiune, că nu s-a ţinut cont de noi.
Adrian Papahagi: PSD-ul nu ştie decât să facă asemenea şicane, dar nu vor ieşi de la guvernare, nu va fi nicio moţiune, fiindcă nu au nici ei chef de alegeri anticipate sau eventual să fie scoşi de la guvernare. Deci astea sunt jocuri pentru public.