Surpriză mare la CCR: Simina Tănăsescu preia şefia instituţiei cu susţinerea lui Nicuşor Dan

Curtea Constitutionala a Romaniei - CCR (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
13.07.2025

Simina Tănăsescu a fost votată, duminică, la şefia Curţii Constituţionale, după expirarea mandatului lui Marian Enache. A devenit prima femeie care conduce CCR de la înfiinţarea instituţiei în 1992.

"În urma votului secret, cu majoritatea voturilor judecătorilor prezenţi, doamna Elena-Simina Tănăsescu a fost aleasă în funcţia de preşedinte al Curţii Constituţionale, pentru un mandat de trei ani", a transmis CCR.

Votul a avut loc după ce trei noi judecători CCR şi-au preluat mandatului - Mihai Busuioc (PSD), Csaba Asztalos (UDMR) şi Dacian Dragoş (propus de Nicuşor Dan).

Simina Tănăsescu a fost numită la CCR de preşedintele Klaus Iohannis în 2019. Ea i-a fost consilieră până în momentul în care şi-a dat demisia după un scandal cu judecătorul CCR Petre Lăzăroiu.

Publicaţia G4Media susţine că Simina Tănăsescu ar fi beneficiat, la vot, de susţinerea preşedintelui Nicuşor Dan, ea fiind văzută ca făcând parte din aripa reformistă în interiorul CCR. La rândul său, premierul Ilie Bolojan ar fi susţinut-o la şefia CCR pe Iulia Scântei (trimisă la CCR de PNL).

Conform informaţiilor publicaţiei citate, până duminică dimineaţa, atunci când Simina Tănăsescu şi-a anunţat candidatura, favorita la funcţia de preşedinte a CCR a fost Mihaela Ciochină. Ea ar fi avut acceptul unei facţiuni din PSD, dar şi de la alte partide. Iulia Scântei şi Bogdan Licu erau şi ei în cărţi pentru o eventuală numire în caz că nu va exista o majoritate pentru Mihaela Ciochină.

Potrivit surselor G4Media, la votul de duminică, Simina Tănăsescu ar fi beneficiat inclusiv de susţinerea unor judecători susţinuţi de PSD la Curtea Constituţională. Ar fi vorba de Cristian Deliorga şi Giani Stan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor