Un mic oraş australian a fost invadat de peste 200.000 de lilieci (video)

Locuitorii sunt înspăimântaţi dar experţii asigură că nu sunt periculoşi şi vor pleca în câteva săptămâni.
Lilieci (Print screen YouTube)
Mioara Stoica
16.12.2017

De câteva zile, peste 200.000 de lilieci din genul Pteropus zboară deasupra micului oraş Charters Towers, situat în Statul Queensland (Australia), provocând panică în rândul locuitorilor acestuia.

Una dintre cele mai mari preocupări ale locuitorilor este muşcătura liliacului, deoarece aceste animale găzduiesc cele mai multe specii ale unui gen de virus numit „lyssavirus“, în care se găseşte virusul rabiei.

Cu toate acestea, experţii spun că acest lucru nu ar trebui să-i îngrijoreze prea mult pe locuitorii din Charters Towers, deoarece este vorba despre un virus foarte fragil şi incapabil să trăiască pentru mult timp în afara animalului transportator. În plus, se ştie că moare rapid atunci când temperatura ajunge la 30 de grade Celsius, care este aproximativ temperatura medie înregistrată în zonă.

De asemenea, prezenţa liliecilor din genul Pteropus în Charters Towers este o ameninţare pentru cai, deoarece liliecii transmit, de asemenea, un virus cunoscut sub numele de „Hendra“, descoperit acum două decenii în Queensland, care poate provoca moartea acestor animale.

Deşi nu se cunoaşte mecanismul de transmitere, cele mai probabile căi sunt respiratorii şi digestive. Caii infectaţi pot transmite boala altor cai sau, ocazional, omului dacă sunt în contact strâns cu acesta. Cu toate acestea, nu a fost înregistrată niciodată o transmitere a acestui virus de la om la om.

Până în prezent, excrementele acestor mamifere placentare au fost găsite în piscine, parcuri şi alte zone urbane, ceva ce oamenii de ştiinţă atribuie cantităţii mari de eucalipt înflorit în zonă.

Ecologiştii spun că liliecii staţionaţi în acest mic oraş din Queensland vor pleca mai departe, treptat, în câteva zile sau săptămâni. Plecarea lor va fi mai rapidă dacă locuitorii îi ignoră şi dacă nu sunt alungaţi, persecutaţi şi stresaţi.

De asemenea, ei afirmă că prezenţa liliecilor, lăsând deoparte puţinul risc pe care îl reprezintă pentru sănătatea oamenilor, nu este un lucru negativ, deoarece aceştia au o funcţie de polenizare foarte importantă.

Mai multe informaţii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor