Un lider reticent este pe cale să preia conducerea Chinei
alte articole
În ajunul ascensiunii lui la tronul comunist, aspiraţiile politice ale următorului lider din China rămân un mister pentru toată lumea. Joi, Xi Jinping, în vârstă de 59 de ani, va fi investit în funcţia de nou secretar general al Partidului Comunist Chinez (PCC), iar în martie 2013 va deveni preşedintele Republicii Populare Chineze.
Xi a fost un candidat de compromis agreat atât de fracţiunea fostului şef al partidului, Jiang Zemin cât şi de cea a actualului şef al partidului, Hu Jintao. Cele două părţi au fost blocate într-o luptă pentru putere de-a lungul celor 10 ani ai mandatului lui Hu, luptă ce a escaladat major de când fostul şef al poliţiei din Chongqing, Wang Lijun, a încercat să dezerteze, în februarie, la Consulatul SUA.
Wang a dezvăluit un complot al şefului său, Bo Xilai - care era purtătorul stindardului fracţiunii lui Jiang - şi al altora, menit să-l îndepărteze de la putere pe Xi Jinping, după Congresul Partidului. Partidul a fost de atunci dominat de încercări ale fracţiunii lui Jiang de a perturba transferul de putere către Xi, de încercări ale lui Hu Jintao de a slăbi fracţiunea lui Jiang şi de întrebări cu privire la soarta lui Bo Xilai.
În septembrie, Xi a dispărut timp de aproape două săptămâni. Acest lucru, potrivit unei surse bine plasate, s-a datorat unei profunde reticenţe de a prelua puterea. Retragerea sa a provocat consternare în rândul liderilor de partid, din moment ce nu mai era nimeni altcineva acceptabil pentru ambele părţi.
Atunci s-a căzut la o învoială: Xi va continua în calitate de lider al regimului; a fost stabilită data de 8 noiembrie pentru convocarea conferinţei Partidului; cariera politică a lui Bo Xilai s-a convenit că va fi încheiată, iar Partidul va începe să „elimine sistematic influenţele reziduale ale Marii Revoluţii Culturale şi se va renunţa treptat la gândirea lui Mao Zedong, la marxism-leninism şi aşa mai departe”, conform sursei.
Xi Jinping s-a născut la 1 iunie 1953, în Beijing, şi este fiul unui veteran de la vârful partidului, Xi Zhongxun, care a luptat cu Mao să preia controlul asupra Chinei. Datorită rolului tatălui său de ministru al propagandei, Xi a crescut bucurându-se de privilegiile elitei comuniste. Cu toate acestea, acest lucru s-a schimbat în 1962, atunci când tatăl său a fost dat afară din funcţie şi pus sub arest la domiciliu pentru sprijinirea publicării unei cărţi care îl critica pe Mao.
Când Xi Jinping era în vârstă de 13 ani a făcut remarci la adresa Revoluţiei Culturale şi din această cauză a fost trimis într-un lagăr de muncă forţată pentru tineri.
În 1969, înainte de a împlini 16 ani, Xi a fost trimis la Liangjiahe, un mic sat din provincia nord-vestică Shaanxi, să facă muncă manuală. Acesta a petrecut şapte ani într-o zonă rurală, fără electricitate, până la sfârşitul Revoluţiei Culturale, când a putut să meargă la colegiu. Avea 23 de ani.
În timp ce reabilitarea politică a tatălui său a progresat, Xi a intrat la prestigioasa Universitate Tsinghua. A absolvit în 1979 şi mai târziu a devenit secretarul lui Geng Biao, fostul ministru al Apărării. Acolo a învăţat cum funcţionează armata, precum şi modul în care operează facţiunile sale.
În 1982, Xi a devenit secretarul adjunct al PCC pentru districtul Zhengding, din provincia Hebei. În timpul mandatului a avut ocazia să viziteze Muscatine, Iowa, ca parte a unei delegaţii din domeniul agronomic.
Sarah Lande, care l-a invitat atunci la o cină, îşi aminteşte de Xi. „Este încrezător şi competent ca şi individ”, a precizat aceasta într-un interviu telefonic recent. Lande este în prezent implicată în crearea unei relaţii de înfrăţire între oraşele Zhengding şi Muscatine.
În 1985, Xi a devenit secretarul Partidului din Fuzhou, un oraş din provincia Fujian. Mai târziu a devenit guvernatorul provinciei, apoi secretarul de Partid al provinciei Zhejiang, apoi al Shanghai-ului, înainte de promovarea sa la Biroul Politic şi la Comitetul Permanent, adevăratul centru de putere al regimului.
Xi a fost promovat în funcţia de vice-preşedinte al Comisiei Militare Centrale a PCC în 2010, un pas important în procesul care a culminat cu preluarea conducerii Partidului în această săptămână.
În 1987, Xi Jinping s-a căsătorit cu a doua sa soţie, renumita soprană Peng Liyuan. Peng este coordonatoarea Ansamblului de Cântec şi Dans Chinez din cadrul Departamentului Politic General al Armatei de Eliberare a Poporului şi general de divizie.
Fiica lor, Xi Mingze, studiază sub un alt nume la Universitatea Harvard. Nici unul din membrii familiei lui Xi nu a rămas în China.
Direcţiea înspre care Xi va îndrepta China este încă neclară, deşi un raport al Reuters despre convorbirile dintre Xi şi reformatorul Hu Deping sugerează că Xi este hotărât în ceea ce priveşte reforma politică.
În prima zi al celui de-al XVIII-lea Congres al Partidului, Hu Jintao a anunţat că regimul „nici nu ar trebui să meargă pe vechiul drum rigid închis, nici pe cel greşit al schimbării steagului”. Ce a însemnat acest lucru pentru posibilitatea de reformă în China a fost neclar, dar multora aproape că le-a distrus speranţa.
Pe măsură ce Hu îşi ţinea discursul şi în timpul ceremoniei Partidului, jumătate de duzină dintre decanii de vârstă, cu experienţă, ai Partidului au apărut în public pentru a-şi face simţită prezenţa. Deşi mulţi dintre ei, inclusiv fostul lider al regimului, Jiang, nu mai deţin posturi oficiale, ei exercită în continuare o influenţă asupra politicii de partid. Aceste figuri adânc înrădăcinate sunt cele care sugerează faptul că orice impuls de schimbare rapidă al lui Xi va fi dificil.
Apăsaţi aici pentru a citi articolul original.