China blochează din nou Google în timpul Congresului Partidului Comunist

Printscreen de pe google.cn, 10 noiembrie 2012
Printscreen de pe google.cn, 10 noiembrie 2012
Jack Phillips
13.11.2012

Gigantul de căutare Google a fost blocat vineri în China, probabil pentru a tăia accesul oamenilor la informaţii sensibile legate de cel de-al 18-lea Congres Naţional al Partidului, care va inaugura o schimbare de conducere în nivelurile superioare ale regimului chinez, ce are loc o dată la 10 ani.

Greatfire, o organizaţie care testează frecvent site-urile de căutare şi termenii ce pot fi căutaţi în interiorul Chinei, a făcut descoperirea că google.com nu poate fi accesat în cea mai populată ţară de pe Pământ, spunând că "e prima dată când asta s-a întâmplat de când am început să urmărit cenzura on-line din China, în luna februarie a anului trecut."

"Subdomeniile www.google.com, mail.google.com, google-analytics.com, docs.google.com, drive.google.com, maps.google.com, play.google.com şi, probabil, multe altele sunt în prezent DNS-uri otrăvite în China", a continuat relatarea.

Acesta a spus că blocarea Google Analytics, serviciul companiei care generează statisticile site-ului, are o importanţă deosebită.

"Vizitele utilizatorilor chinezi nu vor mai fi urmărite de Google. Site-urile externe care utilizează Google Analytics pentru a urmări vizitatorii lor vor observa 0 utilizatori provenind din China, indiferent dacă site-ul lor este sau nu blocat", a spus Greatwall.

Dacă utilizatorii încearcă să acceseze Google şi celelalte site-uri ale sale, ei sunt redirecţionaţi către o adresă IP din Coreea, care nu este folosită de nici un site, ceea ce înseamnă că Google Search - cel mai de bază serviciu furnizat de firma de Internet, de când a fost lansat în anul 1998 - nu va funcţiona pentru utilizatorii chinezi.

Utilizatorii chinezi trebuie să utilizeze o reţea VPN, sau o reţea virtuală privată, sau un alt instrument de eludare pentru a accesa site-ul, a remarcat Greatwall. Cu toate acestea, VPN-urile şi multe alte instrumente de eludare "au funcţionat slab sau deloc" în ultimele câteva zile, a spus organizaţia.

Cu toate acestea, a adăugat că internauţii chinezi pot accesa în continuare unele dintre versiunile specifice pe ţară ale Google, inclusiv www.google.co.uk.

Congresul Naţional al Partidului este o perioadă critică pentru Partidul Comunist Chinez, deoarece aduce cu sine o tranziţie a conducerii. Înaintea adunării, autorităţile de la Beijing şi din alte oraşe din China au desfăşurat o mulţime de forţe de securitate pentru a preveni ca orice proteste publice să aibă loc.

De la începutul acestui an, anumite căutări în legătură cu Congresul Partidului de pe Sina Weibo, unul dintre site-urile cele mai populare de microblogging din China, au fost blocate. Termenii referitori la viitorul lider suprem, Xi Jinping, au fost blocaţi în întregime.

Greatwall consideră că blocarea Google în a doua zi a Congresului Partidului "nu este, cu siguranţă, o coincidenţă."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor