Cine este Li Keqiang, mai mult ca probabil următorul premier al Chinei
alte articole
Începând cu Congresul Partidului din 2007, Li Keqiang a fost pregătit pentru a-i succeda premierului Wen Jiabao. Cariera sa a beneficiat în mare măsură de patronajul secretarului general al Partidului Comunist Chinez, Hu Jintao, care recrutează de obicei susţinători prin intermediul Ligii Tineretului Comunist.
În calitate de prim-ministru, Li va administra birocraţia statului şi va prelua conducerea în realizarea politicii economice a Chinei. Poziţia de premier este, de obicei, considerată a fi pe locul doi în guvern, şi pe locul 3 în aparatul comunist chinez.
Regimul chinez este format din partid, stat şi armată, cu statul şi armata subordonate Partidului. Xi Jinping, în calitate de conducător suprem prezumtiv, va fi liderul de top al partidului şi al statului, în timp ce Hu Jintao va menţine controlul asupra armatei pentru încă doi ani înainte de-i preda conducerea asupra acesteia lui Xi.
Se presupune că Hu Jintao l-ar fi favorizat pe Li Keqiang să-i succeadă în poziţia de lider suprem, dar l-a acceptat pe Xi Jinping, făcând un compromis cu facţiunea condusă de fostul şef al Partidului, Jiang Zemin, care a fost împotriva alegerii lui Li.
Li a avansat la începuturile carierei prin intermediul Ligii Tineretului Comunist, alăturându-se eşaloanelor superioare ale Ligii Tineretului Partidului în 1980, atunci când Hu era la conducerea organizaţiei. După ce Hu a devenit membru al puternicului corp de guvernământ al regimului, Biroul Politic Permanent, în 1992, Li a fost promovat în funcţia de prim-secretar al Ligii Tineretului Comunist, în 1993. În 1997 Li a devenit membru al Comitetului Central al PCC.
Din 1998 până în 2004, Li a preluat posturile de guvernator şi de şef adjunct de Partid al celei mai dens populate provincii din China, Henan, şi a devenit cel mai tânăr guvernator provincial din China. Mai târziu, el a servit ca secretar de Partid al provinciei Liaoning în perioada 2004 - 2007, înainte de a fi promovat, în 2008, în postul de vice-premier.
Origini umile
Li Keqiang s-a născut în districtul Dingyuan, provincia Anhui, în 1 iulie 1955.
Li provine dintr-o familie de oficiali. Tatăl său era un cadru la nivel de district şi mai târziu director al Curţii Intermediare din oraşul Bengbu, al treilea oraş ca mărime din provincia Anhui. În timpul Revoluţiei Culturale, Li a fost trimis în apropierea districtului Fengyang, unul dintre cele mai sărace districte din Anhui, să presteze lucru manual în mediul rural.
Spre deosebire de alţi lideri de top ai partidului, care sunt majoritatea tehnocraţi, Li Keqiang are o diplomă de licenţă în drept (1982) şi un doctorat în economie (1994) acordat de Facultatea de Economie din cadrul prestigioasei Universităţi Peking.
Dintre cei nouă membri ai Comitetului Permanent al Biroului Politic, este singurul care posedă o bună cunoaştere a limbii engleze. El a ajutat la traducerea în chineză a lucrării „Evoluţia corespunzătoare a legii” (The Due Process of Law) scrisă de Lord Denning, pe vremea când era student la Drept în cadrul Universităţii Peking.
Nu iese în evidenţă
Li este descris de mass-media din Taiwan şi din Hong Kong ca o persoană care nu iese în evidenţă, modest şi rezervat.
Li era faimos pentru că-şi „făcea temele” înainte de a merge în inspecţii în diverse locaţii, potrivit articolului, şi de multe ori le cerea autorităţilor locale să-i arate datele reale atunci când aceştia se lăudau cu performanţele lor.
Într-o telegramă diplomatică făcută publică de Wikileaks în 2011 se arăta că, atunci când Li a fost şef al provinciei Liaoning în 2007, într-o discuţie privată cu ambasadorul SUA, Clark T. Randt, el a descris PIB-ul Chinei ca fiind „artificial”, „lipsit de credibilitate” şi „numai pentru referinţă”.
Mass-media chineză îl descrie pe Li ca fiind extrem de competent. Până în 2004, anul în care a plecat Li, Henan a devenit cel mai mare producător de cereale al Chinei. PIB-ul pe cap de locuitor a crescut cu peste 50% din 1998 până în 2003. Şi remarcabil, pentru prima dată, în anul 2004 veniturile rurale au crescut cu 14%, o rată mai mare decât zonele urbane, potrivit cărţii „Cum gândesc liderii Chinei:. Povestea din interior a liderilor anteriori, actuali şi viitori ai Chinei”.
Lui Li i se atribuie, de asemenea, organizarea migrării forţei de muncă din domeniul agricol, aflată în surplus în Henan, către alte provincii.
Dar mandatul său din Henan a fost marcat de o serie de evenimente nefericite, inclusiv incendii şi răspândirea HIV prin intermediul sângelui contaminat. Acesta din urmă „a fost trecută sub tăcere timp de ani de zile”, a precizat Jonathan Fenby, director al China Research pentru compania de studii de piaţă Trusted Sources. Li şi-a câştigat o reputaţie de „ghinionist", potrivit BBC.
Nu te aştepta ca Li să fie la fel de simpatic sau de deschis la reforme ca Wen, a susţinut Fenby. „Li a ţinut mai multe discursuri, subliniind necesitatea reformei economice, dar el nu are influenţa populară a „Bunicului Wen” şi îi lipseşte experienţa administrativă a actualului premier şi experienţa acestuia din cadrul Partidului, ce datează din 1980. ...Puterea sa de decizie a fost pusă la îndoială de către unele surse”.
Apăsaţi aici pentru a citi articolul original.