Gordon Chang prezice colapsul Partidului Comunist Chinez

Gordon Chang invitat pe 9 noiembrie la postul public de televiziune TVO din Ontario, Canada.
Gordon Chang invitat pe 9 noiembrie la postul public de televiziune TVO din Ontario, Canada. (Screenshot de la TVO/Epoch Times)

Incapacitatea Partidului Comunist Chinez de a guverna eficient va duce la prăbuşirea sa în decurs de aproximativ un an, afirmă scriitorul şi analistul Gordon Chang.

Chang a precizat într-un interviu acordat pe 9 noiembrie postului public de televiziune TVO din Ontario, Canada, că a prezis în cartea sa din 2001, „Viitorul colaps al Chinei”, faptul că ar fi necesar aproximativ 10 ani pentru ca regimul chinez să se prăbuşească. Anul viitor pe vremea asta, am putea vorbi despre China ca fiind următorul stat al lumii care a eşuat, a adăugat acesta.

„În China, puteţi vedea cum toate elementele se deplasează în direcţia greşită”, a menţionat Chang.

Referindu-se la scandalurile şi luptele dintre facţiuni care au avut loc până la începerea celui de-al XVIII-lea Congres şi tranzitarea puterii, Chang a afirmat că mulţi oameni se întreabă dacă Partidul Comuniştilor va fi în măsură să ţină situaţia sub control.

„Trebuie să ne întoarcem la începuturile Republicii Populare pentru a analiza o problemă aşa de mare ca aceasta”, a declarat Chang. „În acest moment nu mai sunt veterani care să impună cu adevărat disciplină, nu mai există niciun Mao Zedong, niciun Deng Xiaoping, niciun om puternic care să menţină practic luptele în cadrul unor limite”.

Punctând pierderea legitimităţii partidului şi nevoia sa de reformă, Chang a subliniat faptul că demascarea bănuielilor privind averile acumulate de familiie lui Xi şi a lui Wen, scandalul Bo Xilai şi corupţia larg răspândită a oficialilor, au făcut Partidul Comunist să arate ca fiind nelegitim în ochii populaţiei. Oamenii şi-au pierdut încrederea în partid cu fiecare acuzaţie, nu doar de corupţie, ci şi de imoralitate, crimă, trădare, erodat toate erodând legitimitatea Partidului, spune Chang.

„Acesta este momentul în care China are nevoie într-adevăr de reformă, dar schimbările structurale şi reforma nu sunt pe ordinea de zi... şi aceasta este într-adevăr problema acum pentru China... iar Partidul Comunist nu este în măsură să asigure mersul înainte în schimbările de structură”, a evidenţiat Chang.

De fiecare dată când are loc o schimbare de conducere, poporul chinez îşi face speranţe că ar putea exista unele îmbunătăţiri, doar pentru a descoperi că noii conducători sunt practic la fel de răi sau chiar mai răi decât cei vechi, a declarat Chang, adăugând că, „în privinţa lucrurilor pe care aceşti oameni le susţin ... vedem o confirmare de status quo”.

Cu toate acestea, realităţile economice şi schimbările din societatea chineză vor fi factorii inevitabili ce determină direcţia Chinei, indiferent de preferinţele partidului, în opinia lui Chang.

Conservatorii din partid cu siguranţă nu-şi doresc nicio schimbare, dar cu toate acestea ceva trebuie făcut în mod sigur, susţine Chang, deoarece este clar că economia stagnează cu o creştere economică mai degrabă de aproape de 0% sau 1%, faţă de cea declarată de Partid de 7%, în contextul în care şi alte date economice, cum ar fi consumul de energie, sunt utilizate pentru a determina evoluţia. Legitimitatea Partidului Comunist este dependentă de obţinerea prosperităţii şi a unei creşteri economice continue, iar statisticile economice sunt îngrijorătoare, a evidenţiat Chang.

În opinia lui Chang, schimbările din societatea chineză vor fi, de asemenea, împotriva Partidului.

„Majoritatea oamenilor cred că sistemul cu un singur partid nu mai este adecvat pentru societatea în curs de modernizare din China şi că este o problemă fundamentală peste care Partidul Comunist nu poate trece”, a subliniat Chang.

Un nou curent se manifestă în rândul populaţiei chineze şi este demonstrat de protestele ecologiştilor şi de consimţământul regimului la cererile protestatarilor. „Poporul vede liderii care pleacă cu miliarde, iar acest lucru le alimentează furia”, a punctat Chang.

„În mod evident ceea ce vedem este o deteriorare a capacităţii Partidul Comunist de a guverna”, a concluzionat acesta.

Apăsaţi aici pentru a citi articolul original.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii