Un jurnalist descrie tortura îndurată în închisorile Statului Islamic


Militanţi ai Statului Islamic pozează alături de steagul grupului jihadist.
Militanţi ai Statului Islamic pozează alături de steagul grupului jihadist. (Getty Imges)

Un jurnalist care a supravieţuit detenţiei Statului Islamic (SI) a descris scenele de tortură şi abuzurile psihologice la care a fost martor în timpul celor şase luni de detenţie în Siria, relatează Radio Europa Liberă.

Pe 28 noiembrie, 2013, când primele bombe răsunau într-un district al oraşului controlat de Statul Islamic, jurnalistul Abdul-Jood a fost capturat şi transferat sub ameninţarea armelor într-un spital de copii.

În închisoare, acesta a recunoscut mai mulţi jurnalişti reţinuţi, printre care şi James Foley, unul dintre jurnaliştii americanii decapitaţi de către Statul Islamic, în luna august.

Abdul-Jood a declarat că oficialii închisori erau luptători străini din Franţa, Tunisia şi Maroc, în timp ce un militant rus era responsabil de torturarea deţinuţilor.

”Majoritatea prizonierilor nu erau bătuţi, dar erau supuşi metodelor de abuz psihologic: îţi puneau un cuţit în apropierea gâtului spunând că vei fi măcelărit. Acesta a fost un tratament pe termen lung care a avut un efect mai mare decât abuzul psihic”, a declarat Abdul-Jood.

Jurnalistul a notat că militanţii Statului Islamic l-au acuzat că este ”secular” şi că aparţine Armatei Libere Siriene.

”M-au acuzat că aparţin Uniunii Jurnaliştilor şi că sunt într-o relaţie păcătoasă cu o activistă al cărui nume nu o să-l dezvălui”, a adăugat acesta.

În timp ce militanţii Statului Islamic îi abuzau psihologic pe jurnalişti, pe cei care nu erau jurnaliştii îi supuneau la torturi fizice extreme.

”De exemplu, un bărbat a fost atârnat cu capul în jos iar picioarele i-au fost tăiate cu lame înainte să toarne alcool pe tăieturi. Atunci i-au pus contacte electrice în răni şi le-au întrodus într-o priză”, şi-a reamintit Abdul-Jood.

Închisoarea folosită de Statul Islamic era folosită la început ca un depozit de cartofi dintr-o zonă industrială, a declarat Abu Jood. Prizonierii au fost reţinuţi acolo în izolare şi în întuneric total.

”Un bărbat intra, deschidea fereastra şi spunea: vei fi ucis, dar nu azi. Mâine, Doamne ajută”, a declarat Abdul Jood.

Grupul Statul Islamic a răpit mai mulţi jurnalişti sirieni şi străini din Siria şi Irak. Grupul militant a executat doi jurnalişti occidentali – americanul James Foley şi Steven Sotloff – cât şi doi activişti umanitari, britanicul David Haines şi americanul Abdul-Rahma Kassig.

Un alt jurnalist britanic, John Cantlie, este încă ostatic şi a fost forţat să facă mai multe materiale video în numele grupului extremist.

Jurnaliştii sirieni au raport că aproximativ 22 jurnalişti au fost luaţi ostatici de către Statul Islamic, potrivit Reporteri Fără Frontiere.

Potrivit rapoartelor publicate de Reporteri Fără Frontiere, grupul a decapitat patru jurnalişti în Irak, în luna noiembrie, despre care se presupune că făceau parte din cei 12 jurnalişti răpiţi de Statul Islamic la începutul lunii decembrie.