Phenianul, pregătit să reia întrunirile diplomatice cu Seulul

Dictatorul comunist nord-coreean, Kim Jong-un.
Dictatorul comunist nord-coreean, Kim Jong-un. (Getty Images)

Liderul nord-coreean, Kim Jong Un, a declarat că este pregătit să participe la summit-ul cu liderii din Coreea de Sud, la o zi după ce Seulul a propus reluarea dialogului, relatează Reuters.

”Dacă autorităţile din Coreea de Sud vor sincer să-şi îmbunătăţească relaţiile dintre Coreea de Nord şi Sud prin discuţii, putem relua întâlnirile de nivel înalt care au fost oprite”, a declarat Kim, într-un interviu publicat joi de televiziunile cooreene.

Mesajul din partea lui Kim, care a preluat scaunul din fruntea regimului după moartea tatălui său Kim Jong, a fost cel de-al treilea discurs televizat al acestuia de la venirea sa la Phenian.

Cele două ţări vecine rămân din punct de vedere diplomatic în stare de război, de vreme ce războiul coreean din 1950-1953 s-a încheiat prin semnarea unui armistiţiu, şi nu a unui tratat de pace. Cele două guverne au pe lista priorităţilor de stat reunificarea peninsulei Coreea.

Pe lista subiectelor vizate se află reunirea familiilor separate în timpul războiului coreean, relaţiile diplomatice dintre Seul şi Phenian, precum şi tensiunile militare provocate de exerciţiile militare ale celor două state.

Guvernul de la Seul a comunicat că, dacă Phenianul este ”sincer” în privinţa îmbunătăţirii relaţiilor”, ar trebui să accepte propunerea pentru dialog ”cât mai repede posibil”.

Coreea de Nord şi-a manifestat intenţia de a îmbunătăţi relaţiile cu Seulul, dar provocările ulterioare declanşate de exerciţiile militare ale celor două ţări vecine au încetinit procesul de întărire a relaţiilor diplomatice.

În cadrul ultimului discurs, liderul de la Phenian a prezentat intenţiile pentru noul an precizând că guvernul va prezenta o serie de măsuri economice speciale şi va intensifica turismul, inclusiv în staţiunea Kumgang Mountain, care a fost închisă după împuşcarea unui turist sud coreean în 2008.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe