Un gest pentru SUA, o palmă pentru Israel? Hamas l-a eliberat pe ostaticul israeliano-american Edan Alexander

Ostaticul israeliano-american Edan Alexander (dr) a fost ţinut captiv de Hamas în Fâşia Gaza timp de peste 19 luni (X - screenshot)
Redacţia
13.05.2025

Ostaticul israeliano-american Edan Alexander, care a fost ţinut captiv de gruparea islamistă Hamas în Fâşia Gaza peste 19 luni, a fost eliberat luni, în cadrul eforturilor de a ajunge la un acord de încetare a focului cu Israelul, informează dpa.

Tânărul de 21 de ani a fost predat Crucii Roşii în oraşul Khan Younis, din sudul ţării. Alexander, care era în serviciul armatei israeliene când a fost răpit, era ultimul ostatic de naţionalitate americană cunoscut în Gaza.

Imaginile difuzate de armata şi guvernul israelian au surprins emoţionanta reuniune a lui Alexander cu familia sa într-o bază militară din Israel.

Copleşită de emoţie, mama sa, Yael, a plâns de bucurie în timp ce îl îmbrăţişa. Alexander, şi el cu lacrimi în ochi, a zâmbit în timp ce îşi îmbrăţişa tatăl, Adi, şi fraţii, sărutându-şi fratele şi sora pe frunte. Familia a călătorit din Statele Unite pentru a-l întâmpina.

El a fost apoi transportat cu elicopterul la un spital. O fotografie făcută la bordul elicopterului îl arată pe Alexander ţinând un carton pe care scrie: „Mulţumesc, domnule preşedinte Trump”.

Eliberarea este văzută ca un gest faţă de SUA, Hamas sperând că acesta îl va determina preşedintele american Donald Trump să exercite presiuni asupra guvernului israelian pentru a ajunge la un acord privind Gaza, care să includă încetarea definitivă a războiului.

Alexander a fost răpit de militanţii palestinieni Hamas dintr-o bază militară din apropierea Gazei în timpul atacului lor asupra Israelului din 7 octombrie 2023.

Eliberarea lui Alexander a fost aranjată prin negocieri între Hamas şi SUA, fără implicarea directă a Israelului.

Sute de oameni s-au adunat în centrul Tel Avivului pentru a sărbători vestea, izbucnind în urale când au apărut ştirile despre predare. Scene similare s-au petrecut şi în oraşul său natal din SUA, Tenafly, New Jersey, unde mulţimea a sărbătorit întoarcerea sa.

Tatăl lui Alexander a declarat pentru postul de televiziune israelian Channel 12 că familia sa nu a dormit în noaptea precedentă. Fiul său arăta palid şi slăbit, dar stătea în picioare, a menţionat el.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a calificat momentul drept „foarte emoţionant”. El a atribuit această evoluţie presiunii militare israeliene în Gaza şi eforturilor politice ale lui Trump.

Spre deosebire de eliberările anterioare de ostatici, care au fost adesea marcate de spectacole publice regizate şi umilitoare, eliberarea lui Alexander s-a desfăşurat fără ceremonii. Transferul mai discret în acest caz ar fi putut fi intenţionat pentru a evita provocarea SUA.

Presa israeliană a informat că, în funcţie de starea sa de sănătate, Alexander ar putea călători în Qatar pentru o întâlnire cu Trump. Preşedintele SUA se află în vizită în Arabia Saudită, Qatar şi Emiratele Arabe Unite în această săptămână. Nu are programată o vizită în Israel.

Hamas a anunţat eliberarea iminentă a lui Alexander în weekend, afirmând că aceasta a avut loc în urma discuţiilor cu SUA din ultimele zile şi face parte din eforturile sale de a promova un acord mai amplu privind Gaza.

Duminică, Trump a calificat anunţul drept „o ştire monumentală” şi un gest de bunăvoinţă faţă de SUA şi mediatorii Qatar şi Egipt.

Biroul lui Netanyahu a declarat că SUA au informat Israelul că eliberarea lui Alexander ar putea deschide calea pentru negocieri pe baza unei propuneri anterioare a trimisului special al SUA, Steve Witkoff, pe care Israelul a acceptat-o deja.

Planul prevede eliberarea în două etape a tuturor ostaticilor rămaşi şi a corpurilor prizonierilor decedaţi, cu un armistiţiu prelungit între etape. Însă există încă obstacole, printre care cererea Hamas ca orice acord să includă încetarea completă a războiului.

Biroul lui Netanyahu a anunţat că negociatorii israelieni se vor deplasa marţi în Qatar pentru discuţii.

Negocierile sub foc vor continua

În ciuda eliberării, Israelul şi-a semnalat intenţia de a intensifica operaţiunile militare în Gaza.

Negocierile „vor continua sub foc în timpul pregătirilor pentru intensificarea luptelor”, a declarat liderul israelian într-un comunicat.

Israelul a subliniat că nu are nicio obligaţie de a accepta un armistiţiu sau un schimb de prizonieri.

Rudele altor ostatici şi-au exprimat frustrarea.

Familiile captivilor fără cetăţenie străină au acuzat guvernul Netanyahu de indiferenţă.

„Hamas a văzut că preşedintele Trump s-a săturat de indecizia lui Netanyahu şi i-a aruncat un os, lăsând Israelul pe dinafară”, a declarat Shimon Or, al cărui nepot este încă reţinut în Gaza, pentru agenţia de ştiri ynet.

Forumul Familiilor Ostatici şi Dispăruţi a declarat că nimeni nu trebuie lăsat în urmă: „Întoarcerea lui Edan trebuie să marcheze începutul unui acord cuprinzător care să-i aducă pe toţi acasă”.

Rapoarte privind tortura în captivitate

Alexander ar fi fost torturat în timpul captivităţii, potrivit relatărilor unor ostatici eliberaţi anterior, citate de mass-media israeliene. Se spune că a petrecut peste 500 de zile într-un tunel, uneori în lanţuri, şi că a suferit o pierdere semnificativă în greutate. Hamas a difuzat în noiembrie 2024 un videoclip în care acesta apărea plângând incontrolabil.

Părinţii lui Alexander au emigrat în Statele Unite la scurt timp după naşterea sa. Ulterior, el s-a mutat singur în Israel pentru a servi în armată.

58 de ostatici încă în Gaza

Potrivit Israelului, se crede că 20 de ostatici sunt încă în viaţă în Gaza, iar statutul altor trei este neclar. De asemenea, cadavrele a 35 de ostatici decedaţi sunt încă reţinute.

Hamas şi alte grupuri militante au ucis aproximativ 1.200 de persoane în atacul din 7 octombrie 2023 şi au răpit peste 250 de ostatici în Gaza, declanşând războiul actual. Potrivit autorităţii sanitare conduse de Hamas, peste 52.800 de palestinieni au fost ucişi în conflict.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor