Un etaj al institutului "Matei Balş" din Capitală amenajat pentru eventuale cazuri de ebola

Un etaj al Institutului "Matei Balş" din Capitală a fost amenajat pentru eventuale cazuri de ebola, a declarat, miercuri, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, potrivit Mediafax.
Nicolae Bănicioiu (Epoch Times România)
Loredana Diacu
15.10.2014
Un etaj al Institutului "Matei Balş" din Capitală a fost amenajat pentru eventuale cazuri de ebola, a declarat, miercuri, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, potrivit Mediafax.
Spaţiul pregătit pentru eventualitatea în care virusul ar ajunge în România are o capacitate de 15 paturi, laborator propriu şi fiind izolat, pentru a nu afecta circuitul institutului, a mai adăugat ministrul.

Bănicioiu a precizat că România este pregătită pentru gestionarea unor eventuale cazuri de ebola, fiind constituit şi un Comitet naţional de coordonare, format din ministerele Sănătăţii, Afacerilor Interne, Apărării Naţionale, Afacerilor Externe şi Transporturilor. Acest comitet va fi responsabil cu coordonarea, monitorizarea şi izolarea pacienţilor, din momentul în care va apărea o suspiciune de ebola.

"Se ocupă cu toate aceste chestiuni: proceduri, instruire de personal şi izolare. Este funcţional în acest moment. Echipamentele există şi aţi văzut că sunt deja în spitalele desemnate, cum este "Matei Balş" pentru Bucureşti, camerele de izolare, care sunt deja cu presiune negativă, cum este recomandarea OMS. Este un întreg etaj amenajat la Balş, cu circuit separat, fără a afecta circuitul institutului. Laboratorul este separat tocmai pentru a nu putea interacţiona cu cele din institut, deci lucrurile sunt organizate. Întregul etaj este izolat. Transportul se face cu ambulanţe speciale. Sunt toate lucrurile puse la punct", a spus demnitarul.

Bănicioiu a mai adăugat că Ministerul Apărării pregăteşte şi el un spital modular, care ar trebui să aibă o capacitate de 20 de paturi. În momentul de faţă, se fac ultimele amenajări la respectivul spital, a precizat ministrul.

Mai mult, persoanele care vin în România din zonele africane afectate de ebola sunt luate în evidenţă de autorităţi chiar de la intrarea în ţară, iar direcţiile de sănătate publică le monitorizează starea de sănătate timp de până la 21 de zile, a adăugat Bănicioiu. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, aproape 20 de persoane venite din Africa sunt, în prezent, sub monitorizare.

Reamintim că Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că virusul letal a ucis aproximativ 70% dintre persoanele infectate şi că ar putea ajunge la o rată de creştere săptămânală de 10.000 de cazuri noi până în luna decembrie, în Africa de Vest.

Şeful Biroului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în România, Victor Olsavsky, a precizat că boala nu se transmite pe calea aerului, ci doar prin contact direct cu persoana infectată, prin fluidele pe care corpul acesteia le secretă. Şeful misiunii ONU din Africa de Vest, unde maladia a ucis peste 70% din persoanele infectate, a avertizat însă că există o şansă ”de coşmar” ca virusul ebola să devină transmisibil prin aer dacă epidemia nu va fi controlată destul de rapid.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor