Epidemia de Ebola: Reuniune a Consiliului de Securitate; Obama şi Ban cer o intensificare a eforturilor

Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte marţi la New York pentru a discuta despre răspândirea virusului Ebola, care a cauzat moartea a peste 4.000 de persoane, în timp ce preşedintele american Barack Obama şi secretarul general al Naţiunilor Unite Ban Ki-moon au făcut apel la comunitatea internaţională să-şi intensifice eforturile în lupta împotriva epidemiei, informează France Presse.
Membri ai organizaţiei Doctori Fără Frontiere, în Conakry, într-un salon de tratare a pacienţilor de ebola. (CELLOU BINANI/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
14.10.2014

Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte marţi la New York pentru a discuta despre răspândirea virusului Ebola, care a cauzat moartea a peste 4.000 de persoane, în timp ce preşedintele american Barack Obama şi secretarul general al Naţiunilor Unite Ban Ki-moon au făcut apel la comunitatea internaţională să-şi intensifice eforturile în lupta împotriva epidemiei, informează France Presse.

'Cei doi lideri au căzut de acord (într-o convorbire telefonică - n.r.) asupra faptului că, în faţa ameninţării reprezentate de Ebola, comunitatea internaţională trebuie să dea dovadă de mai multă hotărâre şi de un angajament mai puternic pentru a răspunde în mod ferm' la această criză, a indicat luni Casa Albă.

Obama şi omologul său francez Francois Hollande au făcut apel luni la 'o mobilizare mai mare a comunităţii internaţionale şi a Uniunii Europene, în strânsă coordonare cu Naţiunile Unite, OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) şi ţările vizate', a indicat într-un comunicat preşedinţia franceză.

Ebola a cauza moartea a peste 4.000 de persoane de la începutul anului, din circa 7.400 de cazuri înregistrate în şapte ţări, în special în Liberia, Sierra Leone şi Guineea.

Miniştrii sănătăţii din UE urmează să aibă o întâlnire joi la Bruxelles pentru a discuta în special despre o înăsprire a controalelor la frontieră şi o mai bună coordonare a măsurilor de prevenire în faţa riscului răspândirii bolii.

Numai Marea Britanie, care a pregătit trimiterea de echipe în echipamente de protecţie speciale la cazurile suspecte, a introdus controale la sosirea pe aeroporturile şi în gările sale, urmând exemplul Statelor Unite şi Canadei. Franţa va face acelaşi lucru pentru zborurile care vin din Guineea.

În SUA, un avion venit de la Dubai a fost imobilizat luni mai multe ore la sosirea sa la Boston, iar cinci pasageri care s-au plâns anterior de simptome asemănătoare cu cele ale gripei au fost evacuaţi ca măsură de precauţie şi trimişi la spital, potrivit serviciilor locale de sănătate. Testele au arătat ulterior că aceşti pasageri nu erau contaminaţi.

Spania, care a înregistrat primul caz de contaminare din afara Africii, a decis să instruiască întreg personalul, sanitar sau al serviciilor de intervenţie, susceptibil a intra în contact cu virusul.

Soţul asistentei spaniole Teresa Romero, în continuare spitalizată 'în stare gravă' la Madrid, a denunţat luni erorile în tratarea bolnavei şi a cerut demiterea unui responsabil din cadrul serviciului de sănătate publică din regiunea Madrid. Sindicatele asistentelor au denunţat o instruire insuficientă privind protocolul de securitate.

În Liberia, angajaţii din sănătate au făcut luni apel la grevă pentru a obţine plata remuneraţiilor promise pentru lupta cu epidemia care îi afectează puternic pe îngrijitori. Aflaţi în prima linie în lupta cu epidemia, îngrijitorii au înregistrat 201 cazuri de contaminare în Liberia, iar 95 au murit, conform ultimului bilanţ al OMS.

În faţa acestei sarcini uriaşe, şeful Misiunii Naţiunilor Unite pentru lupta împotriva Ebola (UNMEER), Anthony Banbury, a cerut 'ajutorul mai multor ţări, militarilor, civililor, angajaţilor din sănătate'.

Directoarea OMS Margaret Chan a recunoscut că nu a văzut 'niciodată o criză sanitară care să ameninţe însăşi supravieţuirea unor societăţi şi guverne în ţări deja extrem de sărace', conform unui discurs pronunţat în numele său de un oficial al organizaţiei.

În SUA, autorităţile sanitare au acuzat o nerespectare a aplicării măsurilor de protecţie pentru a ignore prima contaminare pe teritoriul american, cea a unei îngrijitoare de la spitalul din Dallas (Texas) unde a primit tratament primul bolnav de Ebola declarat în această ţară, un liberian care a decedat săptămâna trecută.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor