Un bebeluş în vârstă de un an, considerat o ameninţare pentru securitatea Chinei
alte articole
În ultima perioadă, nimeni nu este prea tânăr pentru a fi considerat de regimul chinez un manifestant radical.
Bebeluşul Ho Chun-yan urma să viziteze, vineri, Macao împreună cu părinţii săi. Tatăl lui Ho chiar se pregătea să-l filmeze pe fiul său în vârstă de un an la Ruinele Sf. Pavel, care sunt luminate în timpul Crăciunului.
Copilul şi părinţii săi, care sunt rezidenţi ai Hong Kong-ului, nu au reuşit să treacă însă de serviciile de la graniţă din Macao. Cei trei au fost ţinuţi într-o cameră de interogare timp de o oră înainte să fie înştiinţaţi că bebeluşul Ho va trebui să stea în Hong Kong deoarece este ”o ameninţare pentru securitatea internă a Macao”.
”Sunt sigur că băiatul meu este periculos. Nici măcar nu ştie să meargă”, a declarat domnul Ho, adăugând că interdicţia este ”ridicolă”.
Bebeluşul Ho nu este singurul care nu a fost lăsat să intre în Macao în acea zi, când se celebra cea de-a 15-a aniversare a revenirii regiunii la China. Mai multe persoane din Hong Kong au fost de asemenea duse în camerele de interogare ale serviciilor vamale înainte să se întoarcă în Hong Kong, a relatat Apple Daily.
Aşa cum s-a aflat ulterior, aceste persoane aveau acelaşi nume, sau nume care se scriu similar, cu unii dintre cei mai proeminenţi protestatari pro-democraţie din Hong Kong.
De exemplu, numele bebeluşului este identic în chineză cu cel al lui Albert Ho, parlamentarul pro-democraţie şi unul dintre participanţii la Mişcarea Umbrelelor. Albert Ho a fost arestat la locul de protest din cartierul Admiralty atunci când forţele de ordine au curăţat zona, pe 15 decembrie.
Un bărbat de 80 de ani numit Chan Wai-yip – nume care se scrie folosind aceleaşi caractere cu numele pan-democratului Albert Chan – a fost considerat ”o ameninţare internă pentru Macao” şi a trebuit de asemenea să fie întors de la vamă, potrivit Ming Pao.
Această interdicţie cinică dezvăluie paranoia regimului chinez vizavi de mişcarea pro-democraţie din Hong Kong, care s-a manifestat prin protestele Occupy timp de 79 de zile.
Totuşi, asta nu este prima oară când locuitorii Hong Kong-ului n-au fost lăsaţi să-şi părăsească oraşul. Pe 15 noiembrie, trei membri ai Federaţiei Studenţilor n-au primit aprobare să intre în China. Aceştia voiau să-i înainteze o petiţie premierului chinez Li Keqiang cerând democraţie deplină în Hong Kong.
S-a raportat în presă că Beijingul a introdus pe lista neagră 500 de studenţi care au participat la Mişcarea Umbrelelor, cât şi alţi activişti pro-democraţie. Un grup mic de studenţi protestatari au încercat să treacă graniţa pentru a testa interdicţia. N-au fost lăsaţi să intre în China continentală şi au fost întorşi de la graniţă, după patru ore petrecute cu poliţia vamală.
Iar când preşedintele chinez, Xi Jinping, a vizitat Macao cu ocazia celei de-a 15-a aniversări a revenirii Macao la China, 14 activişti pro-democraţie din partea Ligii Social Democraţilor şi Puterii Poporului care voiau să-i dea lui Xi o scrisoare prin care cereau vot universal în Hong Kong au fost opriţi să intre în oraş, a transmis Radioteleviziunea din Hong Kong.
Şi de parcă toate aceste abuzuri nu erau îndeajuns, bebeluşul Ho Chun-yan, în vârstă de un an, şi multe alte persoane au fost puşi pe lista neagră a serviciilor vamale pentru că poartă numele activiştilor pro-democraţie din Hong Kong.