Un avion militar rus a survolat duminică Marea Neagră, în apropierea spaţiului aerian al României
alte articole
Un avion rus de recunoaştere a survolat Marea Neagră, în apropierea spaţiului aerian al României, Bulgariei şi Turciei. Potrivit Statului Major al armatei turce, avionul de tip Iliusin IL-20 a fost observat duminică la prânz în spaţiul internaţional, în largul coastelor României, Bulgariei şi Turciei.
"Apropiindu-se dinspre România, un avion rus de tip Iliusin IL-20 a zburat 30-40 de kilometri paralel cu coastele Turciei, în spaţiul aerian internaţional", precizează Statul major al armatei turce.
Forţele aeriene turce au trimis patru avioane de vânătoare F-16 pentru interceptarea aparatului rus, care s-a îndepărtat fără incidente, informează publicaţia turcă hurryetdailynews. Avioanele au ajuns în apropierea aparatului rus în jurul orei 12.35 (12.35, ora României), au mai declarat autorităţile militare turce.
Incidentul a avut loc pe fundalul creşterii tensiuni între Rusia şi Occident pe tema agresiunii împotriva Ucrainei şi a nemulţumirii Moscovei faţă de politica guvernului de la Ankara, pe care îl acuză că a încălcat pactul de la Montreaux.
Este pentru a cincea oară de la debutul conflictului legat de la debutul crizei ucrainene când avioane ruseşti IL-20 survolează spaţiul aerian turc.
În urmă cu două zile, Rusia, care menţine la graniţa cu Ucraina tancuri, elicoptere şi avioane de război, a acuzat Turcia că nu respectă acordurile internaţionale prin autorizarea pătrunderii navelor militare NATO în Marea Neagră, reclamând încălcarea Tratatului de la Montreaux, confrom căruia navele de război ale ţărilor nonriverane Mării Negre nu pot staţiona în zonă mai mult de 21 de zile.
Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a acuzat că navele militare americane au depăşit de mai multe ori limita de 21 de zile, subliniind că Turcia este responsabilă de controlul strâmtorilor.
Conform presei ruse, nava americană USS Taylor ar fi depăşit perioada de staţionare în Marea Neagră, sub pretextul unor reparaţii în portul turc Samsun şi o altă navă de război americană, distrugătorul USS Truxtun, a făcut escale în porturile române şi bulgare, luna trecută, pentru exerciţii militare.
Ankara a declarat sâmbătă că "n-a existat nicio încălcare" a tratatului în aceste două cazuri şi a informat că a convocat un diplomat rus pentru a-i prezenţa poziţia Turciei.
"Este curios că Rusia ridică semne de întrebare în mod insistent în legătură cu respectarea Tratatului de la Montreux", a anunţat Ministerul turc de Externe, citat de AFP.
În contextul crizei ucrainene, distrugătorul american Donald Cook, echipat cu sisteme antibalistice Aegis şi cu zeci de rachete SM-3, şi nava militară franceză Dupuy de Lome, dotată cu echipamente de interceptare a comunicaţiilor forţelor inamice, se află în Marea Neagră. "Este vorba de o misiune pentru oferirea de garanţii de securitate aliaţilor din cadrul NATO şi partenerilor de la Marea Neagră", a comunicat Departamentul american al Apărării, citat de Hotnews.
USS Donald Cook va face o escală de patru zile în Portul Constanţa, începând de luni.