Un activist chinez răpit beneficiază de sprijin internaţional
focus
alte articole
Comunitatea internaţională îl sprijină pe Chung Ting-pang, inginerul taiwanez acuzat de regimul chinez că ar fi încercat să difuzeze informaţii despre persecuţia împotriva Falun Gong la televiziunea din China. Avocaţi pentru drepturile omului, oficiali guvernamentali şi profesori au luat atitudine, exprimându-şi sprijinul pentru Chung Ting-pang şi condamnând acţiunile regimului chinez.
Partidul Comunist Chinez (PCC) l-a acuzat pe Chung că a încercat să bruieze reţele de transmisie din China, acesta confruntându-se cu posibilitatea unei sentinţe extinse cu închisoarea. Cu toate acestea, în trecut, regimul chinez a ucis sau torturat grav oamenii arestaţi pentru acuzaţii similare.
Dana Rohrabacher, reprezentantul SUA pentru cel de-al 46-lea district congresional al Californiei, a afirmat că "comunitatea internaţională ar trebui să supravegheze această situaţie, deoarece viaţa lui Chung este în pericol pentru că a încercat să spargă monopolul de informaţii implementat de dictatura comunistă".
Rohrabacher a declarat că PCC se teme de Falun Gong "pentru că este o ameninţare reală, fundamentală, bazată pe tradiţiile şi cultura chineză".
"Controlul [PCC] asupra Chinei este foarte fragil, partidul având nevoie de teroare pentru a menţine puterea. Astfel, acesta loveşte într-un mod brutal ori de câte ori se simte ameninţat", a spus el.
Potrivit lui Zhang Jinhua, profesor la Institutul de Jurnalism al Universităţii Naţionale din Taiwan, PCC distruge complet drepturile omului, şi din moment ce l-au răpit deja pe Chung Ting-pang, ţinta următoare ar putea fi oricine. El a susţinut că incidentul este scandalos pentru că numai organizaţiile criminale ar putea recurge la metode cum ar fi răpirea.
Rohrabacher a afirmat că "faptul că regimul a recurs adesea la măsuri extrajudiciare pentru a ataca Falun Gong, nu doar membrii din China, ci şi pe cei din afara Chinei, evidenţiază şi mai mult caracterul său josnic".
Există mai multe exemple care ne pot face să înţelegem cu ce s-ar putea confrunta Chung Ting-pang. Pe 5 martie 2002, practicanţii Falun Gong din oraşul Changchun au bruiat reţelele locale de televiziune şi au difuzat programe în care se explica adevărul din spatele persecuţiei PCC împotriva Falun Gong. Jiang Zemin, şeful PCC de la acea vreme, a dat ordine secrete ca "toţi cei implicaţi să fie ucişi". Peste 5.000 de practicanţi Falun Gong din Changchun au fost arestaţi şi aproape toţi au fost supuşi torturii. Cel puţin opt au fost ucişi, iar alţi 15 au fost condamnaţi la sentinţe între 4 şi 20 de ani de închisoare, fără un proces prealabil. Cu toate acestea, s-a dovedit imposibil să se verifice dacă acestea au fost singurele persoane ucise.
Potrivit avocatului din Beijing, Dong Qianyong, ceea ce Chung a făcut nu numai că era legal, dar era şi un lucru just. "Ar fi absolut inacceptabil dacă el ar fi condamnat sau ucis pur si simplu pentru că a încercat să răspândească adevărul", a susţinut Dong Qianyong.
Avocatul pentru drepturile omului din Beijing, Jin Guanghong, a afirmat că: "Sub regimul monopartit al PCC, chinezii au fost lipsiţi de libertatea de exprimare şi de libertatea presei. Deoarece au fost calomniaţi şi li s-au înscenat diverse fapte [de către regim], practicanţii Falun Gong nu au avut de ales decât să bruieze reţelele TV pentru a clarifica adevărul, şi cred că asta este perfect legal şi justificat."
"Dacă există vreo lege care poate fi folosită pentru a acuza practicantul Falun Gong de bruierea reţelelor TV, atunci acea lege este nedreaptă şi ar trebui abrogată", a arătat Jin Guanghong.
Annette Lantos, soţia regretatului Tom Lantos şi preşedinta Fundaţiei Lantos pentru Drepturile Omului şi Justiţie, şi-a exprimat dezgustul faţă de acţiunile PCC. Atât dna Lantos cât şi regretatul ei soţ sunt supravieţuitori ai Holocaustului, ea făcând apel ca incidentul să fie făcut cunoscut în arena internaţională.
PCC este de mult timp renumit pentru suprimarea libertăţii de exprimare şi a libertăţii presei. Încercări de a înlătura aceste bariere din calea presei libere au fost întreprinse de organizaţii non-profit, cum ar fi Radio Free Asia (RFA), care difuzează programe de radio în limba chineză în China, programe ce nu sunt cenzurate de PCC.
Edward Royce, reprezentantul SUA pentru cel de-al 40-lea district congresional al Californiei, abordând problema presei libere din China, a arătat că: "Este esenţial pentru libertatea umană să continuăm să oferim jurnaliştilor şi radiodifuzorilor posibilitatea de a scrie despre ceea ce se întâmplă de fapt în lume, şi să răspândim această perspectivă în jurul lumii."