Regimul chinez ordonă investigarea morţii lui Li Wangyang

Protestatari la marşul de protest organizat după moartea suspectă a dizidentului chinez Li Wangyang - Hong Kong 10 iunie.
Protestatari la marşul de protest organizat după moartea suspectă a dizidentului chinez Li Wangyang - Hong Kong 10 iunie. (Philippe Lopez/AFP/GettyImages)

Joi, 14 iunie, pe fondul protestelor puternice din partea chinezilor, dar şi din partea comunităţii internaţionale, oficialii chinezi au anunţat prin intermediul mass-mediei din Hong Kong că vor efectua o anchetă cu privire la moartea activistului chinez pentru democraţie şi dizidentului Li Wangyang.

Li a fost închis pentru mai bine de două decenii, după încercarea lui de a organiza un sindicat independent în oraşul său natal Shaoyang, provincia Hunan, în timpul mişcării democratice din 1989.

Pe 6 iunie, Li a fost găsit mort, într-o aparentă sinucidere, la spital, unde era tratat de diabet zaharat şi afecţiuni cardiace. Cu toate acestea, rudele şi prietenii lui Li bănuiesc că sinuciderea acestuia a fost înscenată, din moment ce Li a fost găsit agăţat de o bară de siguranţă a ferestrei, având ambele picioare pe pământ.

În plus, familiei sale i-a venit greu să creadă că lui Li, care era orb şi aproape surd din cauza anilor de tortură în închisoare, i-ar fi putut reuşi o tentativă de sinucidere.

Cu doar o săptămână înainte de moartea sa, Li a fost intervievat de un post TV din Hong Kong, acesta exprimându-şi în cadrul interviului hotărârea de a lupta pentru a pune capăt conducerii autoritare a Partidului Comunist.

Săptămâna trecută, protestele din Hong Kong s-au amplificat, protestatarii solicitând o investigaţie aprofundată a morţii lui Li. Pe 14 iunie, un purtător de cuvânt al Biroului Naţional de Securitate din provincia Hunan a anunţat, prin intermediul agenţiei oficiale de ştiri Hong Kong China, că experţi legişti dintr-o altă provincie au fost trimişi să efectueze o autopsie şi să investigheze moartea activistului. Purtătorul de cuvânt a indicat că rezultatele anchetei vor fi făcute publice.

Din moment ce vizita în Hong Kong a liderului chinez, Hu Jintao, este aşteptată pe 1 iulie, pentru aniversarea a 15 ani de la revenirea Hong Kong-ului la China, analiştii cred că decizia de a deschide o anchetă privind moartea lui Li este o încercare de a reduce la tăcere nemulţumirea, larg răspândită în Hong Kong, şi de a preveni ca protestatarii să-l vizeze pe Hu şi să-i "distrugă" vizita.

Într-un interviu acordat cotidianului Apple din Hong Kong, Lee Cheuk Yan, preşedintele Alianţei în sprijinul Mişcărilor Patriotice Democratice Chineze din Hong Kong, a declarat că ancheta este probabil o măsură de a preveni ca locuitorii din Hong Kong să iasă în stradă la marşul anual de pe 1 iulie şi să-l critice pe Hu Jintao pentru moartea lui Li.

În 2003, marşul de pe 1 iulie a atras un număr mare de protestatari, care s-au opus modificării articolului 23 din Constituţie, cu privire la care se credea că ar fi micşorat libertatea politică şi religioasă a grupurilor neacceptate de Partidul Comunist Chinez. Modificarea legislaţiei a fost atunci amânată pe termen nedefinit. De atunci, marşul a continuat să atragă mulţimi mari, deşi nu de dimensiunea celui din 2003.

Lee a denumit ancheta "o tactică pentru a trage de timp", adăugând că "sora şi familia lui Li Wangyang nu au fost încă eliberate, prietenii săi se află încă sub atenta supraveghere a poliţiei. Atunci cum ar putea această [anchetă] servi la remedierea nedreptăţii faţă de Li?".

Începând cu 13 iunie, sora şi cumnatul lui Li nu s-au mai întors acasă după ce au plecat de la hotelul unde au stat pentru a supraveghea înmormântarea lui Li, potrivit unei declaraţii a grupului pentru drepturile omului din Hong Kong, Centrul de Informare pentru Drepturile Omului şi Democraţie.

Deşi autorităţile chineze au promis o autopsie, nu este clar cum va fi efectuată aceasta, din moment ce Centrul de Informare pentru Drepturile Omului şi Democraţie a raportat că trupul lui Li a fost incinerat pe 9 iunie (fără permisiunea familiei lui Li).

Potrivit informaţiilor furnizate ziarului The Epoch Times de o sursă de încredere a Biroului Securităţii Publice din provincia Hunan, principalul suspect în cazul morţii lui Li este şeful poliţiei de la divizia de securitate internă a oraşului Shaoyang, Zhao Luxiang. El a fost puternic implicat în persecuţia studenţilor şi muncitorilor din timpul mişcării 4 iunie, precum şi a activiştilor pentru democraţie din oraşul Shaoyang.

Speculaţiile despre moartea lui Li continuă nestingherite.

Activistul pentru democraţie, Paul Guo, care locuieşte în afară Chinei, a afirmat într-o postare recentă pe Twitter că oficialii de rang înalt din cadrul Comitetului pentru Afaceri Politice şi Legislative (CAPL) au ordonat asasinarea lui Li, pentru a-l opri să vorbească cu mass-media străină şi pentru a zdrobi speranţa oamenilor din Hong Kong cu privire la redresarea masacrului din pe 4 iunie din Piaţa Tiananmen. CAPL este puternicul organ al Partidului care controlează aproape toate instituţiile de aplicare a legii din China.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe