Regimul chinez ordonă investigarea morţii lui Li Wangyang

Protestatari la marşul de protest organizat după moartea suspectă a dizidentului chinez Li Wangyang - Hong Kong 10 iunie.
Protestatari la marşul de protest organizat după moartea suspectă a dizidentului chinez Li Wangyang - Hong Kong 10 iunie. (Philippe Lopez/AFP/GettyImages)

Joi, 14 iunie, pe fondul protestelor puternice din partea chinezilor, dar şi din partea comunităţii internaţionale, oficialii chinezi au anunţat prin intermediul mass-mediei din Hong Kong că vor efectua o anchetă cu privire la moartea activistului chinez pentru democraţie şi dizidentului Li Wangyang.

Li a fost închis pentru mai bine de două decenii, după încercarea lui de a organiza un sindicat independent în oraşul său natal Shaoyang, provincia Hunan, în timpul mişcării democratice din 1989.

Pe 6 iunie, Li a fost găsit mort, într-o aparentă sinucidere, la spital, unde era tratat de diabet zaharat şi afecţiuni cardiace. Cu toate acestea, rudele şi prietenii lui Li bănuiesc că sinuciderea acestuia a fost înscenată, din moment ce Li a fost găsit agăţat de o bară de siguranţă a ferestrei, având ambele picioare pe pământ.

În plus, familiei sale i-a venit greu să creadă că lui Li, care era orb şi aproape surd din cauza anilor de tortură în închisoare, i-ar fi putut reuşi o tentativă de sinucidere.

Cu doar o săptămână înainte de moartea sa, Li a fost intervievat de un post TV din Hong Kong, acesta exprimându-şi în cadrul interviului hotărârea de a lupta pentru a pune capăt conducerii autoritare a Partidului Comunist.

Săptămâna trecută, protestele din Hong Kong s-au amplificat, protestatarii solicitând o investigaţie aprofundată a morţii lui Li. Pe 14 iunie, un purtător de cuvânt al Biroului Naţional de Securitate din provincia Hunan a anunţat, prin intermediul agenţiei oficiale de ştiri Hong Kong China, că experţi legişti dintr-o altă provincie au fost trimişi să efectueze o autopsie şi să investigheze moartea activistului. Purtătorul de cuvânt a indicat că rezultatele anchetei vor fi făcute publice.

Din moment ce vizita în Hong Kong a liderului chinez, Hu Jintao, este aşteptată pe 1 iulie, pentru aniversarea a 15 ani de la revenirea Hong Kong-ului la China, analiştii cred că decizia de a deschide o anchetă privind moartea lui Li este o încercare de a reduce la tăcere nemulţumirea, larg răspândită în Hong Kong, şi de a preveni ca protestatarii să-l vizeze pe Hu şi să-i "distrugă" vizita.

Într-un interviu acordat cotidianului Apple din Hong Kong, Lee Cheuk Yan, preşedintele Alianţei în sprijinul Mişcărilor Patriotice Democratice Chineze din Hong Kong, a declarat că ancheta este probabil o măsură de a preveni ca locuitorii din Hong Kong să iasă în stradă la marşul anual de pe 1 iulie şi să-l critice pe Hu Jintao pentru moartea lui Li.

În 2003, marşul de pe 1 iulie a atras un număr mare de protestatari, care s-au opus modificării articolului 23 din Constituţie, cu privire la care se credea că ar fi micşorat libertatea politică şi religioasă a grupurilor neacceptate de Partidul Comunist Chinez. Modificarea legislaţiei a fost atunci amânată pe termen nedefinit. De atunci, marşul a continuat să atragă mulţimi mari, deşi nu de dimensiunea celui din 2003.

Lee a denumit ancheta "o tactică pentru a trage de timp", adăugând că "sora şi familia lui Li Wangyang nu au fost încă eliberate, prietenii săi se află încă sub atenta supraveghere a poliţiei. Atunci cum ar putea această [anchetă] servi la remedierea nedreptăţii faţă de Li?".

Începând cu 13 iunie, sora şi cumnatul lui Li nu s-au mai întors acasă după ce au plecat de la hotelul unde au stat pentru a supraveghea înmormântarea lui Li, potrivit unei declaraţii a grupului pentru drepturile omului din Hong Kong, Centrul de Informare pentru Drepturile Omului şi Democraţie.

Deşi autorităţile chineze au promis o autopsie, nu este clar cum va fi efectuată aceasta, din moment ce Centrul de Informare pentru Drepturile Omului şi Democraţie a raportat că trupul lui Li a fost incinerat pe 9 iunie (fără permisiunea familiei lui Li).

Potrivit informaţiilor furnizate ziarului The Epoch Times de o sursă de încredere a Biroului Securităţii Publice din provincia Hunan, principalul suspect în cazul morţii lui Li este şeful poliţiei de la divizia de securitate internă a oraşului Shaoyang, Zhao Luxiang. El a fost puternic implicat în persecuţia studenţilor şi muncitorilor din timpul mişcării 4 iunie, precum şi a activiştilor pentru democraţie din oraşul Shaoyang.

Speculaţiile despre moartea lui Li continuă nestingherite.

Activistul pentru democraţie, Paul Guo, care locuieşte în afară Chinei, a afirmat într-o postare recentă pe Twitter că oficialii de rang înalt din cadrul Comitetului pentru Afaceri Politice şi Legislative (CAPL) au ordonat asasinarea lui Li, pentru a-l opri să vorbească cu mass-media străină şi pentru a zdrobi speranţa oamenilor din Hong Kong cu privire la redresarea masacrului din pe 4 iunie din Piaţa Tiananmen. CAPL este puternicul organ al Partidului care controlează aproape toate instituţiile de aplicare a legii din China.