Zhou Yongkang a ordonat incinerarea corpului activistului, susţine un raport
alte articole
Ţarul securităţii, Zhou Yongkang, a dat ordinul de incinerare a corpului lui Li Wangyang în termen de trei zile de la moartea acestuia, potrivit unei publicaţii politice din Hong Kong. Li a fost un activist pentru democraţie care a murit în condiţii suspecte la începutul acestei luni, atrăgând din nou atenţia internaţională faţă de abuzurile privind drepturile omului din China.
Relatarea publicaţiei, care îl implică pe Zhou Yongkang, este primul caz prezentat ca având legătură directă cu Comitetul pentru afaceri politice şi legislative (CAPL), puternicul organ de partid pe care îl conduce Zhou şi care supervizează suprimarea dizidenţilor de către Partidul Comunist.
Li Wangyag, care a încercat să organizeze sindicate independente în timpul protestelor din Piaţa Tiananmen din 1989, a fost găsit "spânzurat" într-un spital din oraşul Shaoyang, în provincia Hunan, pe 6 iunie, în condiţii suspecte. Familia sa a precizat că Li era orb şi surd după 21 de ani de tortură în mâinile răpitorilor săi chinezi, adăugând că ar fi fost dificil ca el să se sinucidă având în vedere starea sa de sănătate.
Incidentul a fost relatat intens de mass-media internaţională, Li fiind găsit agăţat de o bară a ferestrei, deşi picioarele sale încă atingeau podeaua. S-a speculat că el a fost ucis după ce a acordat un interviu unui post de televiziune din Hong Kong, spunând că nu va regreta promovarea democraţiei în China "nici dacă aş fi decapitat".
Potrivit unui raport al revistei Cheng Ming din Hong Kong, Zhou Yongkang s-a confruntat cu o presiune crescândă din cauza morţii activistului, ceea ce l-a forţat să ordone incinerarea lui Li, care a fost efectuată fără acordul familiei acestuia.
Potrivit raportului, atunci când Zhou Yongkang a dat acest ordin, secretarul Comitetului de Partid din provincia Hunan, Zhou Qiang, şi-a exprimat îngrijorarea, avertizându-l pe Zhou cu privire la intensificarea "problemelor şi presiunii" asupra Comitetului de Partid şi guvernului din provincia Hunan, întrucât ar stârni "mânia publică" şi ar putea fi folosit ca un motiv de critică "de către organizaţiile şi puterile ostile din ţară şi din străinătate".
Cu toate acestea, înainte de incinerarea cadavrului lui Li, Zhou a cerut anchetarea morţii lui şi emiterea unui raport în termen de trei zile. Pe 6 iunie, în aceeaşi zi în care Li a fost găsit mort, Zhou a menţionat în cadrul unei întâlniri că spitalele şi departamentele publice de securitate relevante trebuie să sigileze orice rapoarte recente de investigaţie.
Când directorul Biroului Securităţii Publice, Meng Jianzhu, i-a telefonat lui Zhou, pentru a primi "rezultatul anchetei", Zhou i-a răspuns că "acest caz este complex, existând anumite aspecte suspecte, [iar corpul lui Li] urmează să fie disecat de un expert medico-legal", potrivit publicaţiei.
Pe 8 iunie, Departamentul de securitate publică din oraşul Shaoyang a efectuat o autopsie, fără acordul familiei lui Li şi fără martori. O zi mai târziu, prietenul lui Li, Yin Zhengan, a informat publicaţia despre incinerarea corpului activistului.
Pe 6 iunie, "Zhou Yongkang a ordonat finalizarea anchetei în termen de trei zile", indică o analiză din revista Cheng Ming. "Aşa cum era de aşteptat, corpul a fost ars trei zile mai târziu, pe 9 iunie. Nu a mai rămas nimic de investigat", a adăugat acesta.
Paul Guo, un activist pro-democraţie din afara Chinei, a dezvăluit pe Twitter că directorii CAPL sunt suspectaţi de moartea misterioasă a lui Li.
Guo a identificat trei suspecţi principali în acest caz: Zhou Benshun, secretarul-general al Comisiei Centrale Politice şi Juridice, care este şi şef al Biroului securităţii publice din oraşul Shaoyang, Zhou Luxiang, şeful agenţilor de pază din cadrul Biroul securităţii publice din oraşul Shaoyang, şi Li Xiaokui, şeful Biroului de securităţii publice din oraşul Shaoyang.
Cele trei agenţii menţionate mai sus sunt controlate de CAPL, condus de Zhou Yongkang, a subliniat Guo.