Dizidentul chinez Hu Jia a fost arestat

Dizidentul chinez Hu Jia, care în 2008 a primit Premiul Saharov, este acum arestat la Beijing
Dizidentul chinez Hu Jia, care în 2008 a primit Premiul Saharov, este acum arestat la Beijing (Verna Yu / APF / Getty Images)

Dizidentul chinez Hu Jia a fost arestat la domiciliu de 20 de poliţişti şi este ţinut la un centru de detenţie din Beijing pentru motive nespecificate, potrivit soţiei şi susţinătorilor.

Zeng Jinyan, soţia lui Hu, a scris vestea pe Twitter la 06:30, ora locală, pe 12 iunie; Zeng şi fiica cuplului nu erau în Beijing şi nu cunosc detalii suplimentare despre arestare, potrivit mesajului de pe Twitter. Ea a spus că a aflat vestea de la familie.

Relatarea televiziunii NTD

Prietenii şi suporterii au răspândit vestea repede şi au început bombardarea birourilor de securitate publică din Beijing cu telefoane, întrebând de dizident. Numerele de telefon ale centrelor de detenţie ale poliţiei au fost postate pe Twitter, pe măsură ce dizidenţii au descris eşecul de a obţine informaţii în urma apelurilor pe care le-au dat.

"Am sunat la secţia locală de poliţie din Tongzhou Zhongcang şi, de îndată ce au auzit "Hu", au spus că nu ştiu şi au închis imediat. Se pare că acolo este reţinut. Apelaţi secţia în mod repetat", a scris un suporter.

Când pe 12 iunie, după miezul nopţii, ziarul The Epoch Times a sunat la numerele furnizate de dizidenţii de pe Twitter, nu a mai răspuns nimeni la telefon.

Un observator a comentat în legătură cu momentul arestării: "În momentul în care autorităţile chineze publică 'Planul naţional de acţiune în domeniul drepturilor omului din China', 20 de poliţişti din Beijing îl arestează pe Hu din nou."

Hu Jia a primit Premiul Saharov pentru libertatea de gândire în 2008, pentru activismul său în ceea ce priveşte problemele de mediu, HIV/SIDA şi pentru cererea reabilitării masacrului din Piaţa Tiananmen din 1989. De asemenea el este cunoscut pentru apărarea altor dizidenţi ca el şi pentru publicarea abuzurilor împotriva acestora.

Ca răspuns la moartea dizidentului Li Wangyang, despre care autorităţile au susţinut că s-a sinucis, afirmaţie combătută puternic de familie, Hu Jia a declarat pe Twitter că el nu s-ar sinucide niciodată. Potrivit unei traduceri efectuate de Shanghaiist, Hu Jia a scris pe Twitter: "Eu, Hu Jia, nu mă voi sinucide niciodată, din cauza nimănui, indiferent de situaţie şi pentru nimic în lume. Dacă sunteţi un prizonier politic, dizident, activist sau cetăţean reţinut ilegal de securitatea naţională în mod regulat, vă sugerez să faceţi o copie legalizată a acestei afirmaţii", a scris Hu. "Această ţară nu duce lipsă de persoane are sunt "sinucise"."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe