25.000 de persoane din Hong Kong au solicitat investigarea morţii dizidentului chinez Li Wangyang
focus
alte articole
Duminică, 10 iunie, peste 25.000 de protestatari s-au adunat în faţa biroului de legătură al regimului chinez din Hong Kong, cerând ca Beijingul să investigheze moartea lui Li Wangyang, un dizident chinez încarcerat de peste 20 de ani pentru activitatea sa pentru susţinerea drepturilor muncitorilor.
Participanţii s-au îmbrăcat în negru şi au pregătit flori pentru a plânge la moartea lui Li. Demonstranţii au pornit din apropierea străzii Pedder, au trecut pe lângă Queen's Road Central, Queen's Road West şi în cele din urmă au ajuns la biroul de legătură al regimului chinez. Pe parcurs, mai mulţi locuitori din Hong Kong s-au alăturat marşului. În faţa biroului, ei au cântat cântece de doliu şi au citit o declaraţie prin care solicitau regimului să investigheze misterioasa moarte a lui Li.
Li Wangyang a fost găsit mort, aparent după ce s-ar fi spânzurat pe 6 iunie. Trei zile mai târziu, trupul său a fost incinerat de guvernul oraşului Shaoyang, provincia Hunan, fără să-i anunţe familia. Cu câteva zile înainte de moartea sa, Li a fost intervievat de i-Cablu TV din Hong Kong, dezvăluind persecuţia suferită şi hotărârea sa continuă de a lupta pentru drepturile omului în China. Criticii suspectează că guvernul a înscenat sinuciderea lui Li, din cauza deschiderii sale. Li avea o sănătate extrem de precară înainte de moartea sa, iar membrii familiei s-au întrebat dacă el ar fi avut putere să se ridice din patul de spital şi să se spânzure în apropierea ferestrei.
"El este doar un chinez obişnuit care a susţinut democraţia. Dacă nu iau atitudine, următoarea persoană aş putea fi eu", a declarat A-Hai. un protestatar în vârstă de 24 de ani. "Dacă nu facem nimic, atunci adevărul va fi îngropat."
Li Wangyang a fost muncitor la o fabrică de sticlă în 1989, când a izbucnit mişcarea naţională pro-democraţie. Li a fondat ulterior un sindicat şi a plâns în mod deschis victimele masacrului din Piaţa Tiananmen. Pentru aceste acte, Li a fost acuzat de "crime contrarevoluţionare" şi condamnat la 13 ani de închisoare. După eliberarea sa în 2000, el a fost din nou acuzat de regimul chinez şi condamnat la încă 10 ani, în 2001. Când a fost eliberat anul trecut, el era orb şi surd din cauza torturii.
"Suntem într-adevăr convinşi că domnul Li a suferit mult în ultimii 20-30 de ani şi că nu s-ar fi sinucis; dacă s-ar fi sinucis, atunci autorităţile locale ar fi trebuit să permită efectuarea unei autopsii corecte, imparţiale şi deschise", a spus un participant la marşul de duminică.
Într-un mesaj de pe Twitter, disidentul Guo Baoluo a numit trei oficiali ai oraşului Zhaoyang despre care crede că ar fi responsabili de moartea lui Li Wangyangi. Guo s-a referit la Li Xiaokui, şeful Biroului de Securitate Publică din Zhaoyang, Zhao Luxiang, şeful echipei de securitate naţională din cadrul Biroului de Securitate Publică, şi Zhou Benshun, secretarul Comitetului pentru Afaceri Politice şi Legislative, care este originar din oraşul Zhaoyang. Comitetul pentru Afaceri Politice şi Legislative este responsabil pentru suprimarea dizidenţilor. Zhao Luxiang a fost implicat în reprimarea protestatarilor studenţi în timpul mişcării democratice din 1989 şi a supravegheat personal condamnarea lui Li.
Shi Zangshan, un expert pe probleme de politică chineză care locuieşte în Washington DC, a declarat că pe fondul luptei interne intense dintre liderii Partidului Comunist, există o concurenţă acerbă în legătură cu cine va conduce rectificarea mişcării studenţeşti din 1989.
"Pentru că niciunul dintre liderii care au iniţiat represiunea violentă nu este la putere - Deng Xiaoping a murit, iar Jiang Zemin s-a retras - Zhou Yongkang şi Zeng Qinghong sunt singurele forţe care se opun rectificării", a declarat Shi Zangshan.