Un activist chinez închis într-o celulă cât un sicriu

Pe 13 iunie, Centrul de Informare pentru drepturile omului şi democraţie (ICHRD) din Hong Kong a relevat că, în timpul petrecut în închisoare, activistul chinez pentru democraţie, dizidentul recent decedat, Li Wangyang, a fost închis pentru perioade lungi de timp în aşa-numita "cabină sicriu", o celulă de închisoare puţin mai mare decât un sicriu.
Peste 25.000 de persoane iau parte la proteste generate de moartea misterioasă a unui dizident chinez, Li Wangyang, în Hong Kong 10 iunie 2012 (Song Xianglong / The Epoch Times)
Annie Wu
14.06.2012

Pe 13 iunie, Centrul de Informare pentru drepturile omului şi democraţie (ICHRD) din Hong Kong a relevat că, în timpul petrecut în închisoare, activistul chinez pentru democraţie, dizidentul recent decedat, Li Wangyang, a fost închis pentru perioade lungi de timp în aşa-numita "cabină sicriu", o celulă de închisoare puţin mai mare decât un sicriu.

În 1989, după ce a încercat să formeze un sindicat independent în oraşul său natal Shaoyang, Li a fost condamnat la 13 ani de închisoare, în închisoarea Longxi din provincia Hunan. Potrivit ICHRD, Li a fost plasat în interiorul "cabinei sicriu" peste 20 de ori, aceasta fiind o formă de tortură. Se spune că celula are 2 metri lungime, 1 metru lăţime şi 1,6 metri înălţime. Bunul prieten al lui Li, Luo Xiaoqing, a declarat pentru ziarul din Hong Kong, Mingpao, că perioada cea mai lungă de timp pe care Li a petrecut-o în interiorul "cabinei sicriu" a fost de trei luni.

Lin Jiancheng, reporterul de la un post de televiziune prin cablu din Hong Kong care a difuzat ultimul interviu al lui Li înainte de moartea sa, a relatat pentru Mingpao că Li a vorbit despre "cabina sicriu" în timpul interviului. Li a descris celula ca fiind complet întunecată, cu o mulţime de ţânţari şi alte insecte în interior. Într-un colţ al celulei, exista o gaură în pământ pentru a-şi face nevoile. Celula avea două porţi grele, cu o mică gaură în centru, pentru a primi mâncarea. Li a fost bătut frecvent în timp ce se afla în celulă.

Potrivit reporterului, Li i-a spus că în primele câteva zile după ce a intrat în închisoare, a fost izolat. Când a protestat împotriva unui astfel de tratament prin greva foamei, gardienii închisorii l-au forţat să poarte la picioare cătuşe ce cântăreau peste 50 de kg. Cătuşele pentru picioare erau ruginiţe, ceea ce i-a provocat o infectare a pielii până la fese.

În interviul cu postul tv, Li a spus că poliţia a folosit cleşti de fier pentru a-i strânge încheieturile. Durerea era atât de chinuitoare încât leşina imediat.

Li a fost găsit mort pe 6 iunie la spitalul unde era tratat de diabet zaharat şi boli de inimă. Deşi părea să se fi sinucis, grupurile pentru drepturi şi prietenii lui Li şi-au exprimat suspiciunile cu privire la circumstanţele ciudate ale morţii sale. Părţile implicate au solicitat o investigaţie amănunţită asupra cauzelor morţii sale.

ICHRD a raportat că sora şi cumnatul lui Li, Li Wangling şi Zhao Baozhu, încă nu s-au întors acasă, în oraşul Shaoyang, de la hotelul unde au stat pentru a supraveghea înmormântarea lui Li, deşi s-a confirmat că au plecat de la hotel pe 9 iunie. ICHRD suspectează că Li şi Zhao au fost puşi sub supravegherea poliţiei şi li s-a interzis să plece din zonă.

Între timp, activiştii pentru drepturile omului şi democraţie din oraşul Shaoyang continuă să fie monitorizaţi şi suprimaţi de poliţia locală. ICHRD a raportat pe 13 iunie că buna prietenă al lui Li şi activista pentru drepturile omului, Huang Lihong, a fost arestată de poliţia locală de la domiciliu, în seara zilei de 12 iunie. Grupul de drepturi cu sediul în Washington DC, "Apărătorii chinezi ai drepturilor omului", a raportat că un alt prieten al lui Li, Yin Zhengan, se află în prezent sub supravegherea atentă a poliţiei şi îi este interzis să plece din ceainăria pe care deţine.

The Epoch Times publică în 35 de ţări şi în 19 limbi. Abonaţi-vă la newsletter-ul nostru electronic

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor