Ultimul tranzit al lui Venus pentru următorii 105 ani

Un eveniment ce se întâmplă o dată în viaţă, va avea loc pe data de 5 sau 6 iunie (în funcţie de locaţia spectatorilor), atunci când Venus va fi vizibilă ca un punct mic negru ce se mişcă deasupra soarelui. Următorul tranzit al planetei Venus va avea loc în 2117.
Sally Appert
30.05.2012

Un eveniment ce se întâmplă o dată în viaţă, va avea loc pe data de 5 sau 6 iunie (în funcţie de locaţia spectatorilor), atunci când Venus va fi vizibilă ca un punct mic negru ce se mişcă deasupra soarelui. Următorul tranzit al planetei Venus va avea loc în 2117.

Tranzitul planetei Venus are loc atunci când Soarele, Venus şi Pământ se aliniază într-un rând perfect, permiţând observatorilor de pe Pământ să vadă silueta planetei. Aceasta va fi vizibilă în cea mai mare a lumii, cu excepţia Antarcticii, cea mai mare parte din America de Sud, şi aproximativ jumătate din Africa, în conformitate cu previziunile NASA.

Va dura aproximativ şase ore până când Venus va traversa soarele, începând cu ora 22:09 GMT (18:09 EDT, 15:09 PDT).

Locuitorii de la latitudini superioare limitei de 67 de grade nord, în Alaska, Coreea, Japonia, Filipine, Papua Noua Guinee, şi Noua Zeelandă, şi în cea mai mare parte din Australia, China şi Rusia, vor putea vedea tot tranzitul.

Cei mai mulţi din America de Nord, America Centrală, şi partea de nord-vest a Americii de Sud vor vedea începutul tranzitului înainte de apus, pe 5 iunie, în timp ce părţi din Africa, Europa, Asia şi Australia vor vedea sfârşitul tranzitului, după răsărit, pe 6 iunie.

Din moment ce nu este sigur să vă uitaţi direct la soare, tranzitul trebuie privit printr-un dispozitiv de vizualizare solară în condiţii de siguranţă sau printr-o metodă de proiecţie. Puteţi folosi instrumentele folosite la eclipsa din 20 mai, dar Venus va arăta foarte mic dacă nu aveţi un dispozitiv de mărire.

Alternativ, puteţi folosi un binoclu pentru a concentra o imagine mai mare a soarelui pe o bucată de hârtie albă. Fără să vă uitaţi prin el, aliniaţi binoclu în aşa fel încât lumina să treacă prin lentile.

Ştiinţa în mişcare

Prin metode de vizualizare cu lupa, puteţi vedea "efectul de picătură neagră" - o bandă neagră care va părea că leagă Venus de marginea Soarelui pentru aproximativ un minut, după începerea tranzitului. Efectul este asociat cu atmosfera lui Venus sau a Pământului, sau din cauza aparatului de vizualizare folosit.

Astronomul Jay Pasachoff de la Williams College din Massachusetts va observa fenomenul îndeaproape, împreună cu colegii săi. Prin observarea oricăror modificări ce apar în atmosfera lui Venus, ei pot testa metode de strângere de informaţii, din vizionarea tranzitelor din alte sisteme solare.

"Procedând astfel, verificăm dacă tehnicile de studiere a evenimentelor de pe şi din jurul altor stele se aplică şi în curtea noastră", a declarat Pasachoff, scriind în numărul din luna mai a Physics World.

"Cu alte cuvinte, prin observarea îndeaproape a tranzitelor din sistemul nostru solar, am putea reuşi să vedem anumite efecte subtile, care îi pot ajuta pe vânătorii de exoplanete să explice ceea ce văd, atunci când văd sori îndepărtaţi."

Între timp, astronomii francezi plănuiesc vizionarea evenimentului prin folosirea lunii drept oglindă, folosind telescopul spaţial Hubble pentru a observa modul în care se întunecă luna în timpul tranzitului.

La sfârşitul acestui an, Pasachoff şi echipa sa vor folosi Hubble pentru a observa de pe Jupiter cum Venus tranzitează soarele, fenomen ce va avea loc pe 20 septembrie. Apoi, pe 21 decembrie, ei vor privi acest fenomen de pe Saturn, cu ajutorul Cassini, navetei NASA ce orbitează în jurul planetei cu inele.

"Suntem norocoşi că trăim cu adevărat într-o perioadă de aur a tranzitelor planetare, şi sper că va fi una de care astronomii vor profita din plin", a concluzionat Pasachoff.

Pe Pământ, tranzitul lui Venus are loc în perechi la diferenţe de opt ani, dar între fiecare pereche va trece cel puţin un secol. Ultimul tranzit al lui Venus a fost în 2004, iar perechea precedentă a avut loc în 1874 şi 1882.

Reveniţi pe 5 iunie pentru o transmisie în directa tranzitului, începând cu ora 15:00 PDT/18:00 EDT. Transmisia va dura cel puţin şase ore.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor