Ultimul moştenitor al Imperiului austro-ungar a fost îngropat la Viena

Epoch Times România
17.07.2011

Funeraliile lui Otto von Habsburg, ultimul moştenitor al familiei imperiale austro-ungare, au avut loc sâmbătă la Viena, în prezenţa reprezentanţilor unor familii regale europene - între care şi fostul rege al României Mihai I -, dar inima sa va fi îngopată duminică în Ungaria, conform tradiţiei.

Otto von Habsburg, fost membru al Paralamentului European, a murit la începutul lunii acesteia la vârsta de 98 de ani, în Germania. Arhiducele Otto a fost fiul împaratului Karl şi al împărătesei Zitta ai Austriei şi, după moartea tatălui său, şeful familiei imperiale a Austriei.

Trupul neînsufleţit al ultimului prinţ moştenitor din familia Habsburgilor a fost îngropat în cripta imperială în cursul unei ceremonii private. Soţia sa, care a murit anul trecut, este îngropată alături de el.

Mii de austrieci şi turişti au ieşit pe străzile din centrul Vienei pentru a urmări procesiunea până la Catedrala Sfântului Ştefan, unde erau deja adunate 1.000 de persoane, potrivit BBC News.

Cardinalul Vienei, Christoph Schoenborn, a oficiat slujba funerară, la care au luat parte reprezentanţi ai familiilor regale europene, între care regele Suediei, Carl Gustaf, şi regina Silvia, Marele Duce Henri de Luxemburg, prinţul Hans-Adam al II-lea al Lichtensteinului, dar şi fostul rege al României, Mihai I, însoţit de principele Nicolae. Printre figurile politice care au participat la ceremonie s-au numărat preşedintele austriac Heinz Fischer şi premierii din Croaţia şi Macedonia, ţări aflate cândva sub stăpânirea Imperiului austro-ungar.

Membri ai unor societăţi istorice, purtând uniforme tradiţionale, s-au amestecat cu ceilalţi privitori şi au urmărit funeraliile în afara catedralei, pe ecrane uriaşe. Au existat unele voci la Viena care au spus că pompa ce a caracterizat funeraliile sale nu-şi avea locul într-o republică.

Trupul lui Otto von Habsburg a fost îngropat în cripta unde zac şi strămoşii săi, dar, conform tradiţiei Habsburgilor, inima sa va fi dusă în Ungaria pentru a fi îngropată duminică la o abaţie aflată la vest de Budapesta. Este o tradiţie specifică marilor familii aristocratice medievale.

Un avocat pasionat al unităţii europene, Otto von Habsburg a fost membru al Parlamentului European timp de două decenii.

Un avocat pasionat al unităţii europene, Otto von Habsburg a fost membru al Parlamentului European timp de două decenii. Fiul său, Karl Habsburg, a reamintit că tatăl său a fost martorul schimbărilor uriaşe care au avut loc de-a lungul vieţii sale. "Întotdeauna ar fi greşit să-l evocăm doar în contextul vechii monarhii sau doar în contextul Uniunii Europene. Cred că trebuie să fie evocat în contextul întregului arc pe care l-a creat viaţa sa....de-a lungul seriei întregi de schimbări care s-au petrecut în Europa în timpul vieţii sale", a spus Karl Habsburg.

Otto von Habsburg s-a născut în 1912, cu şase ani înainte de prăbuşirea imperiului, la sfârşitul Primului Război Mondial. Multe zeci de ani şi le-a petrecut în exil, după ce familia sa a fugit din Austria în 1919, dar a pretins dreptul de moştenitor al imperiului în 1961. Cinci ani mai târziu i s-a permis să se întoarcă în Austria. A fost un oponent al naziştilor şi nu a fost de acord cu anexarea Austriei de către Germania în 1938.

În istoricul an 1989, a ajutat la organizarea "Picnicului Paneuropean", o demonstraţie care a avut loc la graniţa dintre Austria capitalistă şi Ungaria comunistă. Graniţa a fost deschisă pentru scurt timp, eveniment despre care se crede că a ajutat la căderea Zidului Berlinului, peste câteva luni.

Otto von Habsburg s-a dedicat cauzei fostelor state comuniste din estul Europei, pledând pentru aducerea lor în UE. A fost "un mare european, care a dat un imbold important proiectului european de-a lungul întregii sale vieţi, bogate în evenimente", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor