Ultimul moştenitor al Imperiului austro-ungar a fost îngropat la Viena
Funeraliile lui Otto von Habsburg, ultimul moştenitor al familiei imperiale austro-ungare, au avut loc sâmbătă la Viena, în prezenţa reprezentanţilor unor familii regale europene - între care şi fostul rege al României Mihai I -, dar inima sa va fi îngopată duminică în Ungaria, conform tradiţiei.
Otto von Habsburg, fost membru al Paralamentului European, a murit la începutul lunii acesteia la vârsta de 98 de ani, în Germania. Arhiducele Otto a fost fiul împaratului Karl şi al împărătesei Zitta ai Austriei şi, după moartea tatălui său, şeful familiei imperiale a Austriei.
Trupul neînsufleţit al ultimului prinţ moştenitor din familia Habsburgilor a fost îngropat în cripta imperială în cursul unei ceremonii private. Soţia sa, care a murit anul trecut, este îngropată alături de el.
Mii de austrieci şi turişti au ieşit pe străzile din centrul Vienei pentru a urmări procesiunea până la Catedrala Sfântului Ştefan, unde erau deja adunate 1.000 de persoane, potrivit BBC News.
Cardinalul Vienei, Christoph Schoenborn, a oficiat slujba funerară, la care au luat parte reprezentanţi ai familiilor regale europene, între care regele Suediei, Carl Gustaf, şi regina Silvia, Marele Duce Henri de Luxemburg, prinţul Hans-Adam al II-lea al Lichtensteinului, dar şi fostul rege al României, Mihai I, însoţit de principele Nicolae. Printre figurile politice care au participat la ceremonie s-au numărat preşedintele austriac Heinz Fischer şi premierii din Croaţia şi Macedonia, ţări aflate cândva sub stăpânirea Imperiului austro-ungar.
Membri ai unor societăţi istorice, purtând uniforme tradiţionale, s-au amestecat cu ceilalţi privitori şi au urmărit funeraliile în afara catedralei, pe ecrane uriaşe. Au existat unele voci la Viena care au spus că pompa ce a caracterizat funeraliile sale nu-şi avea locul într-o republică.
Trupul lui Otto von Habsburg a fost îngropat în cripta unde zac şi strămoşii săi, dar, conform tradiţiei Habsburgilor, inima sa va fi dusă în Ungaria pentru a fi îngropată duminică la o abaţie aflată la vest de Budapesta. Este o tradiţie specifică marilor familii aristocratice medievale.
Un avocat pasionat al unităţii europene, Otto von Habsburg a fost membru al Parlamentului European timp de două decenii.
Un avocat pasionat al unităţii europene, Otto von Habsburg a fost membru al Parlamentului European timp de două decenii. Fiul său, Karl Habsburg, a reamintit că tatăl său a fost martorul schimbărilor uriaşe care au avut loc de-a lungul vieţii sale. "Întotdeauna ar fi greşit să-l evocăm doar în contextul vechii monarhii sau doar în contextul Uniunii Europene. Cred că trebuie să fie evocat în contextul întregului arc pe care l-a creat viaţa sa....de-a lungul seriei întregi de schimbări care s-au petrecut în Europa în timpul vieţii sale", a spus Karl Habsburg.
Otto von Habsburg s-a născut în 1912, cu şase ani înainte de prăbuşirea imperiului, la sfârşitul Primului Război Mondial. Multe zeci de ani şi le-a petrecut în exil, după ce familia sa a fugit din Austria în 1919, dar a pretins dreptul de moştenitor al imperiului în 1961. Cinci ani mai târziu i s-a permis să se întoarcă în Austria. A fost un oponent al naziştilor şi nu a fost de acord cu anexarea Austriei de către Germania în 1938.
În istoricul an 1989, a ajutat la organizarea "Picnicului Paneuropean", o demonstraţie care a avut loc la graniţa dintre Austria capitalistă şi Ungaria comunistă. Graniţa a fost deschisă pentru scurt timp, eveniment despre care se crede că a ajutat la căderea Zidului Berlinului, peste câteva luni.
Otto von Habsburg s-a dedicat cauzei fostelor state comuniste din estul Europei, pledând pentru aducerea lor în UE. A fost "un mare european, care a dat un imbold important proiectului european de-a lungul întregii sale vieţi, bogate în evenimente", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.