Ultima şedinţă de guvern: Măsuri pentru continuarea sprijinului acordat răniţilor din Clubul Colectiv

Loredana Diacu
29.12.2016

alte articole

Pacienţi răniţi la Colectiv în ziua externării din Spitalul Militar, 23 decembrie 2015 (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Loredana Diacu
29.12.2016

Guvernul a adoptat, joi, în ultima şedinţă a acestui mandat, un act normativ vizând măsuri pentru continuarea sprijinului acordat persoanelor rănite în incendiul din Clubul Colectiv.

Potrivit comunicatului de presă remis de Guvern, în baza hotărârii adoptate astăzi de cabinetul Cioloş, persoanele grav afectate în urma incendiului din 30 octombrie 2015 în Clubul Colectiv care beneficiază de servicii medicale cu internare sau în ambulatoriu vor fi sprijinite financiar şi după 1 ianuarie 2017 pentru acoperirea costurilor suplimentare generate de urmarea tratamentelor.

"Aceste ajutoare de urgenţă se acordă până la finalizarea perioadei de tratament, termenul limită fiind sfârşitul anului 2018, indiferent dacă tratamentul se efectuează în ţară sau în străinătate în state membre ale Uniunii Europene, ale Spaţiului Economic European sau în alte state.

Este vorba despre alte tratamente decât cele susţinute în baza OUG 56/2015 privind plata tratamentului în străinătate, respectiv de sprijin pentru însoţitorii victimelor, acordat din bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice. Acest ajutor acoperă costuri legate de cazarea şi transportul persoanelor însoţitoare, deşi este acordat efectiv tot pe numele victimelor.", se precizează în comunicat.

Actul normativ adoptat astăzi asigură continuarea şi după 1 ianuarie 2017 a sprijinului acordat persoanelor rănite în incendiul din Colectiv care urmează încă tratamente.

Astfel, ajutoarele de urgenţă se acordă astfel:

- Echivalentul în lei a câte 2.000 euro lunar, în cazul tratamentului în străinătate;

- Câte 100 de lei/zi în cazul tratamentului în ţară în altă localitate decât cea în a cărei rază teritorială domiciliază sau are reşedinţa rănitul;

- Câte 30 lei/zi în cazul tratamentului în ţară în localitatea în a cărei rază teritorială domiciliază sau are reşedinţa rănitul.

Ajutoarele se acordă la cererea persoanei rănite, depusă la agenţia judeţeană pentru plăţi şi inspecţie socială, respectiv a municipiului Bucureşti, însoţită de copia actelor de identitate. În situaţia în care rănitul se află în străinătate, documentele se depun la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale MAE, care le retransmit Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.

Aceste ajutoare suplimentare se plătesc din sume alocate de la bugetul de stat în, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, iar plata se efectuează prin agenţiile de plăţi şi inspecţie socială, mai precizează Guvernul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor